Μήνυση κατά της «Κιβωτού του Κόσμου» έκανε η γιαγιά ενός 17χρονου κοριτσιού που φιλοξενείται στη δομή, καθώς δεν την άφηναν να δει την εγγονή της εδώ και τέσσερα χρόνια.

Όπως κατήγγειλε η γιαγιά του κοριτσιού στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», το παιδί αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν έχει υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις.

Το κοριτσάκι βρίσκεται στο ίδρυμα από την ηλικία των 10 ετών, έπειτα από σχετική εισαγγελική παραγγελία, καθώς οι γονείς του ήταν τοξικομανείς.

Η δικηγόρος της οικογένειας, Κατερίνα Φραγκάκη ανέφερε στο OPEN πως «όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε μια μεθόδευση αποξένωσης των γονέων, της γιαγιάς και όλου του οικογενειακού περιβάλλοντος από το παιδί. Το παιδάκι μου είπε πως στις ελάχιστες επικοινωνίες που είχε με την οικογένειά της, έπρεπε πάντα να είναι παρών ένα πρόσωπο της Κιβωτού που άκουγε και κατέγραφε ό,τι συζητούσαν μεταξύ τους. Έχει δικαίωμα αυτό το παιδί, όποιος και αν είναι ο γονέας να έχει ιδιωτικό χρόνο. Στο συγκεκριμένο περιβάλλον ούτε έξω δεν είχε βγει. Της έλειπαν τόσο πολύ οι γονείς της και η οικογένειά της που έκλαιγε διαρκώς, δεν έτρωγε, είχε αδυνατίσει, είχε εξασθενίσει πολύ και ζητούσε να έχει επικοινωνία και δεν της το επέτρεπαν».

Η γιαγιά, η οποία ζει μόνιμα στην Αγγλία, δίνει αγώνα για να συναντήσει την εγγονή της εδώ και τέσσερα χρόνια. «Σχεδόν τέσσερα χρόνια προσπαθώ να συναντήσω το παιδί. Με εισαγγελική παραγγελία πήγε η αστυνομία και πήρε το παιδί από το σχολείο χωρίς να μας ενημερώσουν και το ψάχναμε. Μετά από τέσσερις ώρες μας πήραν και μας είπαν το παιδί το έχουν εκεί, στο Τμήμα», λέει αρχικά.

Όπως περιγράφει η γιαγιά, «πήγα να πάρω το παιδί και στην Κιβωτό μου είπαν πως έχουν τον δικό τους νόμο, δηλαδή θέλανε οι γονείς να το πάρουν, δεν το δίνανε πουθενά αλλού. Μου λένε ό,τι πει ο εισαγγελέας, να κάνω αγωγές και να αναλάβω την επιμέλεια. Το παιδί έχει προβλήματα υγείας και πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί αλλά δεν θέλω να το εξετάσουν αυτοί, γιατί δεν έχω εμπιστοσύνη. Θέλω να το πάω εγώ το παιδί σε γιατρό. Μου λένε εμείς έχουμε τους δικούς μας γιατρούς. Οι εξετάσεις του λένε επίσης ότι είναι καλές, εγώ δεν τους εμπιστεύομαι».

Η δικηγόρος εξήγησε ότι η 17χρονη παρουσιάζει επιληπτικές κρίσεις, ενώ η γιαγιά αφήνει υπόνοιες ότι την χτυπούσαν. «Θέλει να φύγει από χρόνια, το παιδί καταπιέζεται», λέει η γιαγιά.

«Το κοριτσάκι έχει επιληπτικές κρίσεις και είδαμε πως δεν έγιναν όλες οι εξετάσεις με βάση το πρόβλημα που έχει. Θέλει να το πάει στους καλύτερους γιατρούς», αναφέρει η δικηγόρος, λέγοντας πως η γιαγιά θέλει να αναλάβει τη φροντίδα του και έχει βρει και πανεπιστήμιο στο εξωτερικό για να σπουδάσει. «Από μικρή ηλικία το έβαζαν και εργαζόταν», σημειώνει η δικηγόρος. «Έκανε δουλειές σαν καθαρίστρια στα κεντρικά της Κιβωτού».

«Όταν άλλαξε η διοίκηση πήραμε τον ιατρικό φάκελο. Είναι ελλιπής και με κάποιους γιατρούς που μιλήσαμε, πρέπει να κάνει άλλου είδους εξετάσεις». Το ευχάριστο είναι πως το κορίτσι βρέθηκε με την γιαγιά του και την οικογένειά της τα Χριστούγεννα», δήλωσε η δικηγόρος.