Ειδική μνεία στην «κουλτούρα μνήμης» που πρέπει να υπάρχει στην Γερμανία συμπεριλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία που παρουσίασαν χθες Τετάρτη το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP), με αναφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα, την Ουκρανία και την Πολωνία.
«Αντιλαμβανόμαστε την κουλτούρα μνήμης ως δέσμευση για τη δημοκρατία και δρόμο για ένα κοινό μέλλον», αναφέρουν οι τρεις εταίροι. Παραπέμπουν στο καθεστώς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, στο Ολοκαύτωμα, στον εθνικοσοσιαλισμό, στην μετανάστευση στη Γερμανία.
«Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ευθύνη έναντι ιδίως των ευρωπαίων γειτόνων μας. Αλλά και οι τρέχουσες συζητήσεις στην Ελλάδα ή στην Ουκρανία δείχνουν ότι η από κοινού επεξεργασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Υποστηρίζουμε τις αποφάσεις της Μπούντεσταγκ για ένα Κέντρο Τεκμηρίωσης με θέμα “Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και Γερμανική Κατοχή στην Ευρώπη” και για έναν τόπο μνήμης για τα θύματα της κατοχής της Πολωνίας και την περιπετειώδη γερμανοπολωνική ιστορία. Θέλουμε να αναγνωρίσουμε επισήμως τα θύματα των “δολοφονιών μέσω ευθανασίας” και της αναγκαστικής στείρωσης ως θύματα του εθνικοσοσιαλισμού», επισημαίνεται στην προγραμματική συμφωνία.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις σε σχέση με την γερμανική κατοχή συμπεριελήφθη κατόπιν επιμονής των Πρασίνων.
“Το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει αποδείξει την ευελιξία του”
Στην Προγραμματική Συμφωνία τους που έδωσαν χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα επισημαίνουν ότι θέλουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει αποδείξει την ευελιξία του», αναφέρουν.
«Στη βάση του θέλουμε να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα του χρέους και να φροντίσουμε για βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις. Η περαιτέρω ανάπτυξη των δημοσιονομικών κανόνων θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε αυτούς τους στόχους, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά τους ενόψει των σύγχρονων προκλήσεων. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να γίνει πιο απλό και πιο διαφανές, ώστε να ενισχυθεί και η εφαρμογή του», αναφέρουν οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι και καταλήγουν: «Θέλουμε να ενδυναμώσουμε και να εμβαθύνουμε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Θέλουμε, με το Πρόγραμμα Ανάκαμψης, να επιτευχθεί σε όλη την Ευρώπη μία ταχεία και εμπροσθοβαρής ώθηση μετά την κρίση. Αυτό είναι και προς στο θεμελιώδες γερμανικό συμφέρον».