Νέα γεώτρηση ξεκινά η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο

21
Η Τουρκία προχωρά σε νέα παράνομη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Την έναρξη της τέταρτης στη σειρά τουρκικής γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.

Όπως αναφέρουν τουρκικά Μέσα, ο Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ξεκινά τέταρτη γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο και δεν θα σταματήσει μέχρι να βρει αέριο.

Νωρίτερα ο Φατίχ Ντονμέζ διαβεβαίωσε την εθνοσυνέλευση ότι η Τουρκία μαζί με το ψευδοκράτος, χωρίς να παραχωρήσει κανένα από τα νόμιμα δικαιώματά τους, θα συνεχίσουν τις περιεκτικές και σε βάθος χρόνου έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας υπενθύμισε ότι στην ανατολική Μεσόγειο επιχειρούν ήδη δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα ικανά να φτάσουν σε μεγάλα βάθη και ότι ο «Πορθητής» άρχισε τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο στις 30 Οκτωβρίου 2018 και έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο γεωτρήσεις ενώ διεξάγεται και τρίτη στα ανοιχτά των Κατεχομένων στο τεμάχιο Αμμόχωστος-1.

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός προειδοποίησε τις υπόλοιπες πλευρές που επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο ότι «δημιουργούν φρούδες ελπίδες στους εαυτούς τους όσοι νομίζουν ότι η Τουρκία θα υποκύψει σε απειλές και θα κάνει πίσω από τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο».

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού, δήλωσε ότι με βάση τις εκθέσεις θεσμών παγκόσμιας εμβέλειας, η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου διαθέτει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι οι έρευνες της Τουρκίας εκεί βασίζονται στα δικαιώματα της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες και γεωτρήσεις «χωρίς να υποχωρήσει από το νόμιμα δικαιώματά της στα πεδία που έχει αδειοδοτηθεί από την ‘τδβκ’ στο όνομα της προστασίας των συμφερόντων του ‘λαού’ της ‘τδβκ’ και της Τουρκίας».

«Από την άλλη καταφέραμε να αποκτήσουμε τη δυνατότητα για συγκέντρωση δεδομένων με τρισδιάστατες έρευνες στη θάλασσα και για εργασίες γεωτρήσεων», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ λέγοντας ότι τα ερευνητικά πλοία Μπαρμπαρός και Ορούτς Ρέις διεξάγουν λεπτομερείς σεισμικές έρευνες. Όπως είπε, μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρώσει δεδομένα από τρισδιάστατες έρευνες σε 37 χιλιάδες τ.χλμ. της ανατολικής Μεσογείου. «Με τις ενδείξεις των σεισμικών αυτών ερευνών έχουν επιταχυνθεί οι εργασίες μας για γεώτρηση», ανέφερε.

«Πέντε γεωτρήσεις το 2020»

«Θα ακολουθήσουμε μια ενεργητική πολιτική με τα εθνικά μας πλοία το 2020 θα διεξάγουν πέντε γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός προσθέτοντας ότι δεν θα υποχωρήσουν στην ανατολική Μεσόγειο. «Είναι άσκοπη προσδοκία το να περιμένει κάποιος πως η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο επειδή απειλείται», ανέφερε. Υποστήριξε ότι η προσέγγισή τους στο θέμα στοχεύει πάντοτε όχι στη μετατροπή του ζητήματος σε στοιχείο έντασης αλλά ειρήνης.

Καταλήγοντας, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι το 2023 θα τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας στο Άκκουγιου.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr