Υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων η συμφωνία εξυγίανσης-μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η οποία πρόκειται να υποβληθεί στο αρμόδιο δικαστήριο.

Τη συμφωνία υπέγραψε για το Ελληνικό Δημόσιο ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.

Στις υπογραφές συμμετείχαν η ONEX ELEFSIS SHIPYARDS AND INUSTRIES Α.Ε. και η ONEX ELEFSIS NAVAL AND MARITIME Α.Ε., καθώς και o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Ξενοκώστας.

Η συμφωνία εξυγίανσης – μεταβίβασης της επιχείρησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, η οποία πρόκειται να υποβληθεί στο αρμόδιο δικαστήριο, υπεγράφη την Πέμπτη στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Την υπέγραψαν:

  • για το Ελληνικό Δημόσιο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης
  • για την «ONEX ELEFSIS SHIPYARDS AND INUSTRIES Α.Ε.» και την «ONEX ELEFSIS NAVAL AND MARITIME Α.Ε.» o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Παναγιώτης Ξενοκώστας
  • για την εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.» ο Ιωάννης Στεφάνου
  • για τη «Cepal Hellas Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία «Galaxy» οι Χαρίκλεια Ξάνθη και Μαρία Καρδαράκη,
  • για την Alpha Τράπεζα οι Ελεονώρα Καραμάνη και Αθηνά Παλλίκαρη
  • για την «Εμπορική Διαχείρισης και Ρευστοποίησης Ενεργητικού Παθητικού Α.Ε» ο Γεώργιος Ποιμενίδης και η Παναγιώτα Μπισμπίκη
  • και για τους εργαζόμενους ο Δημήτρης Ιωαννίδης.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε για «ιστορική ημέρα σε ιστορική αίθουσα, διότι εδώ που είμαστε σήμερα υπεγράφη πριν από περίπου 2,5 χρόνια η πρώτη συμφωνία με τον αείμνηστο Ταβουλάρη και τη σημαντική βοήθεια κάποιων εκ των παρισταμένων σήμερα στο τραπέζι.

Από την έναρξη εκείνης της ημέρας και μετά έχουμε περάσει πολλές ώρες συζητήσεων για το πώς θα φτάναμε στο ποθητό αποτέλεσμα».

Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στους εργαζομένους στα ναυπηγεία Ελευσίνας, οι οποίοι «δεν υπήρξε ούτε ημέρα που να μην προσπαθήσουν να βρουν λύση για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων και θέλω να τους ευχαριστήσω για αυτό».

Όπως τόνισε, η επαναλειτουργία των ναυπηγείων Ελευσίνας και η επανέναρξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα αποτελεί μεγάλο εθνικό στοίχημα.

«Ξεκίνησε με την ΟΝΕΧ στα ναυπηγεία Σύρου όπου είχαμε την επίσημη έναρξη λειτουργίας τους τον Νοέμβριο του 2019, όπου εκεί και για πρώτη φορά συνάντησα τους εργαζόμενους της Ελευσίνας οι οποίοι είχαν έρθει στα εγκαίνια του ναυπηγείου της Σύρου και μας ζήτησαν ένα ανάλογο εγχείρημα και για τα ναυπηγεία της Ελευσίνος.

Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε εδώ σήμερα. Δεν ήταν αυτονόητο και δεν ήταν απλό. Ασφαλώς τεράστιο μερίδιο στη σημερινή επιτυχία είχε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό μας Ναυτικό, με το οποίο είχαμε διαρκή συνεργασία για να μπορέσει αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Και ασφαλώς ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την υποστήριξή τους σ’ αυτό το πολύ σημαντικό project για την ελληνική οικονομία, την εθνική άμυνα και τις διμερείς μας σχέσεις.

Μας τιμά πραγματικά η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν την Ελλάδα οι Αμερικανοί φίλοι και σύμμαχοί μας».

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε πως μεγάλη αντιπροσωπεία από την αναπτυξιακή τράπεζα των ΗΠΑ DFC έρχεται στην Ελλάδα την επομένη εβδομάδα. Θα επισκεφτούν τα ναυπηγεία Ελευσίνα για πολλοστή φορά τη Δευτέρα, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί μαζί του. «Οι διαδικασίες της DFC για τη χρηματοδότηση συνεχίζονται κανονικά και απρόσκοπτα και μπορώ να πω ότι προηγούνται του χρονοδιαγράμματος που είχαμε εμείς αρχικά προϋπολογίσει» επισήμανε ο υπουργός.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τα κόμματα της Βουλής τα οποία συμμετείχαν «σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, ιδιαιτέρως τον ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισε τον Νόμο.

Δεν έχω ποτέ πρόβλημα να παραδέχομαι και να αναγνωρίζω τη συμβολή και  πολιτικών μας αντιπάλων» υπογράμμισε.

«Θεωρώ την επανέναρξη της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα ένα εθνικό στοίχημα και όλοι όσοι έχουμε δουλέψει και είμαστε στο τραπέζι θα έχουμε ένα μικρό μερίδιο από αυτή τη συλλογική μας εθνική επιτυχία.

Η επιτυχία δεν είναι προσωπική, είναι για να βρει ο κόσμος δουλειά, για να ανακτήσει η χώρα μας κάτι που στο παρελθόν είχε και το έχασε για διαφόρους λόγους στην πορεία και για το οποίο πρέπει η Ελλάδα να είναι παρούσα.

Είναι κρίμα για την Ελλάδα να είναι τόσο μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια ναυτιλία και να μη μπορεί να έχει ρόλο στη ναυπηγική βιομηχανία.

Για όλους αυτούς τους λόγους για μας είναι ιστορική μέρα η σημερινή» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Παναγιωτόπουλος: Να ναυπηγηθούν πολεμικά πλοία σε ελληνικό ναυπηγείο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος παρατήρησε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συμφωνία αυτή ήταν η μόνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια λύση για το πρόβλημα των ναυπηγείων που κρατά εδώ και μερικές δεκαετίες χωρίς λύση».

Όπως σημείωσε, η προοπτική αναβίωσης ενός ή και των δύο κατά προτίμηση ελληνικών ναυπηγείων, του Ναυπηγείου Ελευσίνος, μέσω του σχεδίου εξυγίανσης που επεξεργάστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, και ψήφισε η Βουλή πριν από δυο μήνες, έχει μεγάλο θετικό αντίκτυπο και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, «δεδομένου ότι είμαστε στην τελική ευθεία να αποφασίσουμε για κρίσιμης εθνικής σημασίας προγράμματα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων.

Έχουμε πει ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση να ναυπηγηθούν κάποια από αυτά και σε ελληνικό ή ελληνικά ναυπηγεία, καθώς και να υποστηριχθούν και τα υπόλοιπα καράβια του στόλου που είναι ανάγκη, αυξάνεται όσο αυτά παλιώνουν και φθείρονται.

Και το δεδομένο είναι ότι με την ένταση που επικρατεί στην περιοχή μας, με τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, θα πρέπει να είναι συνέχεια σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Να περνάνε δηλαδή χρόνο στη θάλασσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας ασφάλεια.

Άρα, χρειαζόμαστε και μια βιομηχανική υποδομή. Είναι απαραίτητη εθνική προϋπόθεση να υπάρχει αυτή η βιομηχανική υποδομή, εδώ με τα ναυπηγεία, και προς αυτή την κατεύθυνση είναι όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια, με τη συνδρομή των εργαζομένων που άντεξαν, στήριξαν την πρωτοβουλία μας, έκαναν υπομονή αλλά τώρα βλέπουμε πραγματικά ένα καινούριο μέλλον μπροστά τους».

Ο ΥΠΕΘΑ εκτίμησε ότι οι επενδυτές «θα πληθύνουν όταν με το καλό συμφωνήσουμε και για τη ναυπήγηση των ελληνικών πλοίων για τον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή θα εισέλθει και επενδυτικό σχήμα.

Αυτό είναι το πλάνο τουλάχιστον, γιατί υπάρχει ενδιαφέρον εκδηλωμένο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, οπότε από εκεί και πέρα καταλαβαίνετε τι πολλαπλό θετικό όφελος αυτό έχει και για την εθνική οικονομία και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, αλλά και για τις δυνατότητες τους Πολεμικού μας Ναυτικού και την εθνική ασφάλεια σε δύσκολους καιρούς.

Απομένει το τελικό στάδιο, δηλαδή κατάθεση σχεδίου εξυγίανσης κατά την προβλεπόμενη διαδικασία στα δικαστήρια, επεξεργασία, έγκριση – θέλουμε να πιστεύουμε – , και από εκεί και πέρα δρομολογείται η δημιουργία ενός στην ουσία καινούριου λειτουργικού ναυπηγείου υπό τη διαχείριση της ΟΝΕΧ, του επενδυτή δηλαδή, τη συμμετοχή κεφαλαίων από το εξωτερικό και κατά πάσα πιθανότητα συμμετοχή κι ενός μεγάλου ναυπηγικού οίκου του εξωτερικού προκειμένου να συνδράμει στη ναυπήγηση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και όχι μόνο.

Το ναυπηγείο, όπως είναι δομημένο να λειτουργήσει, δεν θα απασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη ναυπήγηση και υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού.

Δεν θα έχει δηλαδή μόνο έναν πελάτη με τις ευκολίες ή τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται, αλλά θα υποστηρίζει, θα εξυπηρετεί και άλλες ανάγκες της ελληνικής Ναυτιλίας. Άρα, πολλαπλό το όφελος, μπαίνουμε σε μία νέα φάση, στην τελική φάση» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Παπαθανάσης: Ξανά στο προσκήνιο η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία

Με τη σειρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, έκανε λόγο για «ημέρα ιστορικής σημασίας», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα, ως μια χώρα με την ισχυρότερη παγκοσμίως ναυτική παράδοση, δε μπορεί να μένει πίσω στο ναυπηγοεπισκευαστικό κομμάτι. Το όραμα του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρο και η εντολή που λάβαμε ήταν ότι τα ναυπηγεία πρέπει να σωθούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν».

Όπως συμπλήρωσε, «η σημερινή υπογραφή επισφραγίζει μια μεγάλη επιτυχία που ανήκει σε όλους και κυρίως στους εργαζόμενους και στις επόμενες γενιές. Από σήμερα η άλλοτε ισχυρή ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, με την κοινή προσπάθεια όλων».

Ξενοκώστας: Αναγέννηση του κλάδου

Στη δήλωσή του, ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ONEX, Παναγιώτης Ξενοκώστας, συμφώνησε πως «σήμερα είναι μια κατ’ αρχήν ιστορική μέρα για τον κλάδο, τη ναυπηγοεπισκευή. Αυτό που ξεκίνησε στο Νεώριο και αποκαλείται από πολλούς ως “θαύμα”, που ήταν ουσιαστικά ένα ξεκίνημα ενός ναυπηγείου, σήμερα εδώ με την Ελευσίνα προχωράει και σηματοδοτεί όχι την αναγέννηση ενός δεύτερου ναυπηγείου αλλά την αναγέννηση του κλάδου. Γιατί η Ελευσίνα είναι ένα πολύ μεγάλο ναυπηγείο με πολύ μεγάλο footprint για όλη την περιοχή.

Με πολύ μεγάλο πείσμα και καλή πίστη προχωράμε, με πίστη στον Έλληνα, στο πνεύμα του, στην τέχνη του. Προχωράμε απέναντι σε όλες τις – θα λέγαμε – κραυγές και δυνάμεις αδράνειας και παρακμής.

Το πείσμα αυτό κατ’ αρχήν μας το ενέπνευσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το πείσμα τους έγινε πείσμα μας και το όραμά μας όραμά τους. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για όλο αυτό το χρονικό διάστημα των δύο ετών και για τον αγώνα που δίνουν για να ξαναφτιάξουμε τα ναυπηγεία».

Ο κ. Ξενοκώστας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «για την πίστη και τη βοήθεια και την αρωγή με την κυβέρνησή του σε όλη αυτή την τεράστια διαδικασία«, την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που «η πίστη σας, η εμμονή σας, η λυσιτέλεια μας έφτασε εδώ σήμερα», τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό, «γιατί η συμμετοχή τους και συμβολή τους σε αυτό το σχέδιο εξυγίανσης ως πιστωτές είναι καθοριστική, όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται μαζί με τους οργανισμούς τους «σε ένα σχέδιο το οποίο έχει ως πρωταρχικό σκοπό την επανεκκίνηση της ναυπηγικής βιομηχανίας».

«Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών και την πρεσβεία στην Ελλάδα για την υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια. Η υποστήριξη είναι πραγματικά ανεκτίμητη, μας τιμά ιδιαίτερα και δεσμευόμαστε να επιτύχουμε.

Στην ουσία, αυτό που εμείς δεσμευόμαστε να κάνουμε είναι αυτό που μας αρέσει, δηλαδή να φτιάξουμε τα ναυπηγεία και να ακολουθήσουμε την πρωτοπορία της ναυτιλίας παγκοσμίως στο βαθμό που μπορούμε και εμείς γινόμενοι ένα κομμάτι της ναυτιλίας κι αφήνοντας το στίγμα μας πίσω» ανέφερε ο κ. Ξενοκώστας.

Εργαζόμενοι: Διασφαλίζουμε τις απαιτήσεις μας

Και ο Νίκος Παπανικολάου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μίλησε για «ιστορική ημέρα για μας του 600 εργαζόμενους», καθώς, μέσω της συμφωνίας, «διασφαλίζουμε τις απαιτήσεις μας, οι οποίες στο σύνολό τους ανέρχονται σε 41 εκατομμύρια δεδουλευμένες αποδοχές εδώ και 12 χρόνια. Και το σημαντικότερο, έρχεται η επόμενη μέρα, η επαναλειτουργία του ναυπηγείου, που για εμάς είναι ένα ορόσημο. Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε αντάξιοι στις απαιτήσεις σας. Σας ευχαριστούμε για όλα».