Στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, καθώς και στην Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας (UDCG) που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής

Ο κ. Στεφανής καλωσόρισε τη Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η Σουηδία θα είναι παρούσα ως μέλος της συμμαχίας στην προσεχή σύνοδο κορυφής που θα γίνει στο Βίλνιους. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε ότι η ανάγκη για ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζει να είναι επιτακτική, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή στρατιωτική βοήθεια για όσο διάστημα απαιτηθεί. Παράλληλα διατηρεί την ετοιμότητά της να συμμετάσχει ενεργά στο τεράστιο έργο της διεθνούς κοινότητας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. 

Αναφορικά με την αμυντική ενίσχυση και αποτροπή του ΝΑΤΟ, ο κ. Στεφανής ανέδειξε την σημασία μιας προσέγγισης 360 μοιρών, υπογραμμίζοντας την πολυδιάστατη συνεισφορά της χώρας μας στη συμμαχία και την κομβική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για την ασφάλεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. 

Ζωτικής σημασίας η δέσμευση για συλλογική άμυνα

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας η ακλόνητη δέσμευση της συμμαχίας για συλλογική άμυνα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης ΝΑΤΟ, και η πολιτική βούληση να προστατεύσει τα μέλη της, με βάση τις ιδρυτικές αρχές και αξίες και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. 

Ανέφερε επίσης, ότι το ΝΑΤΟϊκό Κέντρο για την Προστασία των Κρίσιμων Υποθαλάσσιων Υποδομών θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση απειλών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 

Επιπρόσθετα, ο κ. Στεφανής τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το Σχέδιο Δράσης του ΝΑΤΟ για την αύξηση της ικανότητας αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής. Επισήμανε, όμως, ότι οι πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να είναι συμπεριληπτικές και να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η επιβαλλόμενη συμμετοχή όλων των αμυντικών βιομηχανιών από κράτη της συμμαχίας, οι οποίες δύνανται να συνεισφέρουν στη συλλογική προσπάθεια. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη νέα δέσμευση των συμμάχων για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, ο κ. Στεφανής επανέλαβε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις διατηρώντας τις αμυντικές της δαπάνες πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ και τις επενδύσεις για πρόσκτηση οπλικών συστημάτων, Έρευνα και Ανάπτυξη άνω του 20%. 

Συμμετείχε, επίσης, στην τελετή υπογραφής της τροποποίησης του Μνημονίου Κατανόησης για την Πολυεθνική Πρωτοβουλία Αποθήκευσης Πυρομαχικών (Multinational Ammunition Warehousing Initiative-MAWI), λόγω προσχώρησης τεσσάρων νέων συμμάχων σε αυτήν (Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Λουξεμβούργο). 

Διμερείς συναντήσεις 

Ο κ. Στεφανής συναντήθηκε με τους υπουργούς Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Ουάλλας, της Εσθονίας Χάννο Πεβκούρ και της Ιταλίας Γκίντο Κροσσέτο, κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Πραγματοποίησε σύντομες συναντήσεις με τους υπουργούς Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Οστιν, της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέσνικωφ και τον SACEUR Στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι. 

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Το να υπηρετούμε σθεναρά την πατρίδα και τα εθνικά μας συμφέροντα επιβάλλει να δημιουργούμε, να ενισχύουμε και να διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας, καθώς και σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και φιλίας, επ’ ωφελεία της προόδου και της ευημερίας».