Πρωτοβουλία για τη μετονομασία του ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ο βουλευτής του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, όπως έκανε ο ίδιος γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην Πάτρα.
O κ. Λοβέρδος δήλωσε σχετικά, «Δεν μπορούμε να είμαστε αιχμάλωτοι των χαμηλών ποσοστών. Απουσιάζει μία προοδευτική παράταξη, η οποία θα είναι πρωταγωνίστρια των εξελίξεων και αναζητείται ο προοδευτικός πρωταγωνιστής στην Ελλάδα του 2021… Έχω πάρει μία πρωτοβουλία για τη μετονομασία του κόμματος σε ΠΑΣΟΚ και για τον υπερδιπλασιασμό των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, με στόχο η παράταξη αυτή να μην είναι συμπλήρωμα κανενός και να καταργηθεί στην πράξη το απαξιωτικό ερώτημα “με ποιον θα πάτε”». Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία του ΚΙΝΑΛ στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές, υπογράμμισε ότι «στόχος είναι να είμαστε μία δύναμη εξουσίας, με μία συλλογική προσπάθεια και με μία δυνατή πορεία».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου περί αναφορών ότι η ΝΔ καλοβλέπει την εκλογή του στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος είπε μεταξύ άλλων ότι «ο πρώτος που τόλμησε να το ξεστομίσει αυτό, είναι ο Αλέξης Τσίπρας σε μία συνέντευξη που έδωσε και πήρε από μένα την απάντηση που του έπρεπε… ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν συμβιβάζονται. Ο χώρος μας έχει δύο αντιπάλους. Ιδεολογικό, παραδοσιακό αντίπαλο τη Νέα Δημοκρατία και υπαρξιακό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς η προοπτική που θέλω να δώσω εγώ στο ΠΑΣΟΚ, είναι να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση και μετά η δύναμη εξουσίας, δηλαδή κυβέρνηση».
Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ενώ για το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας και την ιδιότητα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου: «Είμαι ο πρώτος βουλευτής που τον περασμένο Νοέμβριο, ζήτησα δημοσίως από το βήμα της Βουλής να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας, αλλά η κυβέρνηση φοβήθηκε από τις αντιδράσεις. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι καθόλου αντισυνταγματικός, διότι το Σύνταγμα, στο άρθρο 21 παράγραφος 3, επιβάλλει την προστασία της δημόσιας υγείας – και ερμηνεύοντας το Σύνταγμα είναι πεντακάθαρο ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών είναι συνταγματικά επιτρεπτός.
Αυτό, προϊόντος του χρόνου επεκτάθηκε και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, δηλαδή σε εκπαιδευτικούς, στα Σώματα Ασφαλείας, σε εργαζόμενους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα ξενοδοχεία, σε οδηγούς λεωφορείων. Τώρα λοιπόν που πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα, η κυβέρνηση επιβάλλεται να προχωρήσει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών, αφού είναι συνταγματικώς επιτρεπτό. Συνταγματικώς ανεπίτρεπτο θα ήταν να πεις εμβολιάζονται όλες και όλοι, δηλαδή 11 εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες».