Τη διενέργεια rapid tests στους μαθητές, τα οποία θα γίνονται -με βεβαίωση του διευθυντή- δωρεάν στις δημόσιες δομές, προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Διευκρίνισε πως η Επιτροπή των Ειδικών δεν ζήτησε παράταση για το άνοιγμα των σχολείων και επισήμανε ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή, αφού όσο είναι ανοιχτά τα σχολεία γίνονται περισσότερα τεστ.

Η υπουργός -μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ- τόνισε: «Τα σχολεία είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν», εξηγώντας ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι μεταξύ άλλων παιδαγωγικοί, ψυχοσυναισθηματικοί, υγειονομικοί. Προσθέτοντας ότι την απόφαση επέβαλλε και η διεθνής τάση.

«Εδώ ανοίξαμε τα σχολεία με τη Δέλτα και χωρίς εμβολιάστική κάλυψη και συζητάμε αν θα ανοίξουμε τον Ιανουάριο;» αναρωτήθηκε. Αναφέροντας ότι το 84% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το περασμένο διάστημα (Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου) είχε ανιχνευτεί από τα self test, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 40% όταν έκλεισαν.

«Προτιμούμε να βάζουμε πολλά τεστ για να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα» είπε και πρόσθεσε ότι σ’ ένα τρίμηνο δόθηκαν περισσότερα από 32 εκατομμύρια self test στα σχολεία. Χαρακτηρίζοντας συνειδητή την απόφαση της κυβέρνησης, η οποία κοστίζει πολύ αλλά επενδύει πολύ στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Για την αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων είπε: «Βάζουμε επιπλέον φίλτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή. Πάμε βήμα-βήμα γιατί η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία». Απευθυνόμενη στους γονείς που έχουν αποφασίσει να μην στείλουν τα παιδιά τους τη Δευτέρα (10/1) στο σχολείο, διερωτήθηκε: «Εάν υπάρξει ενα κρούσμα στον περίγυρο, θα κάνουν πέντε τεστ»;

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τηλεκπαίδευση, είπε ότι η πλατφόρμα λειτουργεί ακόμα και για περιπτώσεις καταστροφών, όπως ήταν ο σεισμός στην Κρήτη. Ακόμα, ξεκαθάρισε πως η εξεταστική στα πανεπιστήμια, θα γίνει κανονικά.