Η Νότια Αφρική, οι κάτοικοι της οποίας έχουν γίνει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» σε όλον τον κόσμο, αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μια ανησυχητική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού, αισθάνεται ότι «τιμωρείται» και της επιφυλάσσεται άδικη αντιμετώπιση επειδή οι επιστήμονες της σήμαναν τον παγκόσμιο συναγερμό.
Η κυβέρνηση κατήγγειλε τον στιγματισμό του «αγγελιαφόρου κακών ειδήσεων», όπως έκαναν και πάρα πολλοί χρήστες του διαδικτύου, ανήσυχοι και εξοργισμένοι από τις εξελίξεις.
Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ισοδυναμούν «με τιμωρία της Νότιας Αφρικής για τις προηγμένες δυνατότητες που έχει όσον αφορά την αλληλούχηση του γονιδιώματος και την ικανότητά της να εντοπίζει γρηγορότερα τις νέες παραλλαγές», εκτιμά η κυβέρνηση σήμερα (27/11). Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του εντοπισμού της παραλλαγής Όμικρον.
«Η επιστημονική αριστεία θα πρέπει να χειροκροτείται και όχι να τιμωρείται», υπογράμμισε. «Νέες παραλλαγές εντοπίζονται και σε άλλες χώρες. Καμία από αυτές δεν έχει κάποια σχέση με τη νότια Αφρική. Να σημειώσουμε ότι οι αντιδράσεις απέναντι σε αυτές τις χώρες είναι ριζικά διαφορετικές από εκείνη που επιφυλάχθηκε στις χώρες της νότιας Αφρικής» σχολίασε ο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε να μην εφαρμοστούν ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της νέας παραλλαγής, αλλά δεν εισακούστηκε.
Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής, Τζο Φάαλα, από χθες το βράδυ κατήγγειλε τις «δρακόντειες» αντιδράσεις και τον «πανικό» πολλών χωρών που έκλεισαν αμέσως τα σύνορά τους. Χωρίς να γνωρίζουν καν πόσο επικίνδυνη είναι η Όμικρον. «Ορισμένοι ηγέτες αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους για ένα παγκόσμιο πρόβλημα», είπε.
Η Πρετόρια ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα περιοριστικά μέτρα «στις οικογένειες, τον τομέα του τουρισμού, τις επιχειρήσεις». Παράλληλα όμως, μπορεί να ωθήσουν άλλες χώρες να μην ανακοινώνουν τον εντοπισμό νέων παραλλαγών, από τον φόβο ότι θα «τιμωρηθούν».
«Καμιά φορά τιμωρούμαστε επειδή επιδεικνύουμε διαφάνεια και κάνουμε γρήγορα πράγματα» ανέφερε ο ιολόγος, Τούλιο ντε Ολιβέιρα. Η ομάδα του οποίου ανακάλυψε τη νέα παραλλαγή. Ο Βραζιλιάνος ερευνητής, που ζει μόνιμα στη Νότια Αφρική, επισήμανε ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις «από επιστημονικής άποψης δεν έχουν νόημα» για την καταπολέμηση της Covid-19.
Υπενθύμισε ότι και οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει τέτοια απαγόρευση στην Κίνα, στην αρχή της πανδημίας, αλλά στη συνέχεια βρέθηκαν να καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως.