Τα περιοριστικά μέτρα για τη Μύκονο είναι -όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδοθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας- σε ισχύ μέχρι αύριο (26/7). Άπαντες λοιπόν στο νησί περιμένουν με αγωνία να δουν τι θ’ αποφασίσουν οι αρμόδιοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επαναξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης (σήμερα ανακοινώθηκαν 27 νέα κρούσματα) στο νησί -που βρίσκεται σε μερικό lockdown από το περασμένο Σάββατο 17 Ιουλίου- θα γίνει σήμερα (25/7).

Με τις ίδιες πηγές να υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει άρση του μερικού αποκλεισμού. Απόφαση που «φωτογράφισαν», με τοποθετήσεις τους, και κυβερνητικά στελέχη. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι δε θα υπάρξει παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας που έχει αρχικά οριστεί στην ισχύ των περιοριστικών μέτρων.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε (στον ΣΚΑΪ) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Ο οποίος, επιβεβαίωσε ότι το μίνι lockdown θα λάβει τέλος τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι τη Δευτέρα να πάμε στην άρση των περιορισμών».

Παράλληλα, πάντως, ζήτησε να υπάρχει προσοχή και να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας στα σοκάκια των νησιών, όπως και σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, είχε αναφέρει ότι τα μέτρα απέδωσαν στη Μύκονο, προαναγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο έτσι το «άνοιγμα» του νησιού.

Να θυμίσουμε ότι το μερικό lockdown, στο νησί των ανέμων, περιελάμβανε απαγόρευση μουσικής καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Και απαγόρευση κυκλοφορίας 01:00 με 06:00 το πρωί.

Ποια άλλα νησιά προβληματίζουν

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως… θα ξανακούσουμε τη λέξη «lockdown» αυτό το καλοκαίρι, αφού ολοένα και περισσότερα νησιά φτάνουν μια ανάσα πριν το «κόκκινο». Εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, πρόκειται για νησιά που θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή για τους τουρίστες. Συγκεκριμένα, Ζάκυνθος, Λέρος, Κέρκυρα, Κως, Σίφνος, Σέριφος, Μήλος, Αντίπαρος και Ρόδος.

Να θυμίσουμε πως οι επιστήμονες προτείνουν τη λύση της «κοινωνικής φούσκας» και στις διακοπές. Εξηγούν πως ακόμη και στην παραλία ή στις βόλτες μας στα νησιά θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένη παρέα που θα είναι πάντα η ίδια και δε θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ατόμων.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε στο MEGA ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο οποίος, έκανε λόγο για «μικρές ομάδες τουριστών, που είναι μαζί και στο ξενοδοχείο και στο εστιατόριο και στο μπαρ».

Όπως εξήγησε αυτό θα συμβεί ούτως ώστε «να μειώσει κανείς τη διασπορά ανάμεσα στους τουρίστες».