«Για ακόμα μια φορά δυστυχώς, παρατηρούμε με λύπη την εργαλειοποίηση δολοφονιών για καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα

 

Γράφει ο Νίκος Αρμένης

 

Αποστομωτική απάντηση στην αντιπολίτευση και πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει το Μέγαρο Μαξίμου για την κριτική που δέχεται ακόμα και με αφορμή τα περιστατικά γυναικοκτονιών στη χώρα μας.

Στην κυβέρνηση δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους, δεδομένου ότι και για το συγκεκριμένο θέμα η πολιτεία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα και έχει αποδεδειγμένα αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο για τους δολοφόνους. «Δεν μπορεί να εκμεταλλεύονται τα πάντα για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά. Υπάρχουν και όρια», λένε κυβερνητικά στελέχη πρώτης γραμμής.

«Τα φαινόμενα δολοφονίας γυναικών είναι προφανώς καταδικαστέα και προκαλούν θλίψη σε ολόκληρη την κοινωνία. Ωστόσο, ακόμα μια φορά δυστυχώς, παρατηρούμε με λύπη την εργαλειοποίηση δολοφονιών για καθαρά μικροκομματικές σκοπιμότητες», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.

Στην κυβέρνηση τονίζουν ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα θα ήταν αυτονόητο οι πολιτικές δυνάμεις να προβληματιστούν, να εξετάσουν κάθε πτυχή και να καταθέσουν τις προτάσεις τους και όχι να επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν κάνοντας φτηνή αντιπολίτευση. Πολύ περισσότερο, προσθέτουν, όταν η κριτική και οι επιθέσεις προέρχονται από ένα κόμμα που όταν ήταν στην κυβέρνηση δεν έκανε σχεδόν τίποτα.

«Την αλήθεια αποτυπώνουν μόνο οι αριθμοί. Και οι αριθμοί λένε πως από τα 44 συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, μόνο ένα εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια περίοδο έκλεισε ένας ξενώνας φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους», δήλωσε η κυρία Συρεγγέλα. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αυστηροποίησε τις ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε υπέρ αυτών των τροποποιήσεων.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι αναγνωρίζουμε τη γυναικοκτονία ως την ειδεχθέστερη μορφή έμφυλης βίας και εξαρχής ήταν το πρώτιστο μέλημά μας να δημιουργήσουμε ένα οργανωμένο πλαίσιο προστασίας και πρόληψης. Στα ζητήματα αυτά πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Ο αγώνας κατά της βίας συνεχίζεται. Δεν υπάρχουν στρατόπεδα, παρά μόνο ένας στόχος: να εξαλείψουμε το φαινόμενο αυτό», υπογράμμισε η Μαρία Συρεγγέλα.

Πέραν των 44 συμβουλευτικών κέντρων, υπάρχουν πλέον και 19 ξενώνες σε όλη την Ελλάδα όπου μπορούν γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί να φιλοξενηθούν με τα ανήλικα παιδιά τους.

Η γραμμή SOS 15900, μια υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα με τον αρμόδιο φορέα και να μιλήσουν με ψυχολόγους και κοινωνιολόγους που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα περιστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, 365 ημέρες τον χρόνο.

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος κάλεσε τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα να μιλήσουν. «Παροτρύνω κάθε γυναίκα, κάθε πολίτη θύμα ενδοοικογενειακής βίας να μιλήσει ανοιχτά, να μιλήσει ανοιχτά και ελεύθερα. Να ξέρει ότι θα μιλήσει με κατάλληλους και εκπαιδευμένους ανθρώπους για να τους σταθούν και να τους στηρίξουν», δήλωσε.

Επίθεση με σκληρή γλώσσα στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης κατά την επίσκεψή του στα Αστυνομικά Τμήματα Ομόνοιας και Ακρόπολης. «Δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν και να καλλιεργούν με προπαγανδιστικές τακτικές την πόλωση, ειδικά για ευαίσθητα ζητήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας και κοινωνικής σημασίας, όπως οι τραγικές περιπτώσεις άγριων δολοφονιών σε βάρος γυναικών, εκείνοι που επί των ημερών τους θέσπισαν στον Ποινικό Κώδικα ως εναλλακτική ποινή στο έγκλημα της ανθρωποκτονίας την πρόσκαιρη κάθειρξη, αντί για την ισόβια που ίσχυε ως μόνη ποινή μέχρι τότε και ισχύει ξανά σήμερα. Η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αυστηροποίησε τις ποινές για τέτοιου είδους εγκλήματα και όχι μόνο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζοντας πως οι γυναικοκτονίες δεν είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Είναι χρέος των αρχών να αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα όλες τις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία με τη δέουσα προσοχή. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε από κοντά το σημαντικότατο έργο της Αστυνομίας και γι’ αυτό το θέμα», συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος συνοδευόταν από την επικεφαλής του θεματικού τομέα Προστασίας του Πολίτη ΝΔ Ιωάννα Γκελεστάθη.

Να σημειωθεί ότι ο γραμματέας της ΝΔ επισκέφθηκε και τον χώρο του επιχειρησιακού κέντρου κατά της ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώθηκε από την αρμόδια υπαστυνόμο για τα περιστατικά που φτάνουν εκεί και τον ολιστικό τρόπο με τον οποίο συνδράμει η ΕΛ.ΑΣ. τα θύματα, με ταυτόχρονη ψυχολογική υποστήριξη και παραπομπή τους σε ξενώνες φιλοξενίας σε ανοιχτή επικοινωνία με το 15900.

Επιπλέον, από την κυβέρνηση τονίζουν πως στο πρώτο εξάμηνο του 2022 η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αντιμετωπίσει συνολικά 5.140 τέτοια περιστατικά για τα οποία υπάρχουν δικογραφίες και μηνύσεις. Τα γραφεία των καταγγελιών της ΕΛ.ΑΣ. άρχισαν να λειτουργούν τον Οκτώβριο του 2021 και έχουν στελεχωθεί από εκπαιδευμένους άνδρες και γυναίκες.

«Οταν χάνεται μια ανθρώπινη ζωή όλοι βρισκόμαστε στην πιο δυσάρεστη κατάσταση. Ο στόχος του κράτους είναι να υπηρετεί ως ύψιστη αξία την ανθρώπινη ζωή. Οι γυναίκες που δολοφονήθηκαν βρίσκονταν σε μια σχέση με τους άνδρες. Οι περιπτώσεις είναι διαφορετικές και είναι πολύ σύνθετη η αντιμετώπιση του προβλήματος. Οφείλουμε να καταγράφουμε τις προσπάθειες που έχουν γίνει, να τις εμπλουτίζουμε και να αντλούμε διδάγματα από την εμπειρία μας», υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.