“Να αποτελέσει το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ένα βήμα για την ανάδειξη νέων στελεχών, που θα μπορέσουν να εκφράσουν τις αγωνίες, τους προβληματισμούς – αλλά και τις προσδοκίες, τα όνειρα και τα θέλω της νέας γενιάς της Ελλάδας” κάλεσε ο Γενικός Διευθυντής Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπρατάκος, μιλώντας στο 13ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ.

Ο κ. Μπρατάκος, σημείωσε ότι οι νέοι σκέφτονται και ενεργούν διαφορετικά, έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, δεν περιορίζονται από κατεστημένες αντιλήψεις και στερεότυπα, και δεν καταλαβαίνουν από εμπόδια, όταν θέλουν και πρέπει να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

“Οι νέοι είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από όλες τις προηγούμενες γενιές. Είμαστε, λοιπόν, εμείς που οφείλουμε να σας ακούμε. Με προσοχή. Να σας ακούμε, για να διορθώνουμε την πορεία μας. Και να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα σας επιτρέψουν να δημιουργήσετε ένα καλύτερο μέλλον” είπε.

Ο κ. Μπρατάκος υπογράμμισε ότι οι σημερινοί νέοι με ευθύνη και της δικής του γενιάς και εκείνων που προηγήθηκαν, μεγάλωσαν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων και γι’ αυτό, όπως είπε, “δυσκολεύομαι – για λογαριασμό της γενιάς μου – να σας κοιτάξω στα μάτια”

“Βιώσατε τις συνέπειες της χρεοκοπίας του κράτους. Της κατάρρευσης του μοντέλου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Της βίαιης υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Βιώσατε μια βαθιά κρίση αξιών. Μεγαλώσατε σε ένα περιβάλλον απαξίωσης των θεσμών. Σε ένα περιβάλλον, όπου οι ακρότητες και η βία πήραν τη θέση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, του διαλόγου και των επιχειρημάτων. Όλα αυτά τα χρόνια, δεν καταφέραμε να σας εμπνεύσουμε το αίσθημα της υπερηφάνειας. Δεν καταφέραμε, ως χώρα, να ξεχωρίσουμε σε κάτι. Αντιθέτως, βρεθήκαμε να είμαστε σε πολλούς τομείς τελευταίοι. Ακόμα και παράδειγμα προς αποφυγή. Αυτή η Ελλάδα μας πλήγωσε όλους” είπε ο κ.Μπρατάκος.

Προσέθεσε επίσης: “Θέλω να πιστεύω ότι τα παθήματα μας έγιναν μαθήματα. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι ο λαϊκισμός οδήγησε πάντα αυτή τη χώρα σε αδιέξοδο. Δεν πάμε πουθενά, χτίζοντας ένα κράτος που στηρίζεται στις πελατειακές σχέσεις και στην ισοπέδωση, αντί για την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα. Δεν πάμε πουθενά, χτίζοντας μια δημόσια παιδεία που στηρίζεται στην ήσσονα προσπάθεια. Αντί να εστιάζει στην άμιλλα, στην κριτική σκέψη, στην εξωστρέφεια, στην ποιότητα μέσω της διαρκούς αξιολόγησης. Στη δημιουργία και την αξιοποίηση της γνώσης, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας”.

Ο κ. Μπρατάκος, κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει “να μάθουμε από τα λάθη μας και να εφαρμόσουμε πολιτικές που εστιάζουν στο μέλλον και να ξεκολλήσουμε από το αποτυχημένο παρελθόν” προσθέτοντας ότι “η ΝΔ είναι η Παράταξη που από την ίδρυσή της λειτουργεί με πυξίδα το μέλλον του τόπου”.