“Μην ξεχνάτε ότι στο τέλος η επιστήμη θα νικήσει” ήταν το μήνυμα του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά προς τους συμμετέχοντες στο ιατρικό συνέδριο Aristotle Medical Forum, μεγάλο μέρος των εργασιών του οποίου είναι αφιερωμένο στην πανδημία COVID-19.
«Η νόσος covid-19 είναι μία απειλή για την παγκόσμια υγεία που συμβαίνει μία φορά στα 100 χρόνια και επέφερε τεράστια επιβάρυνση στα υγειονομικά συστήματα και τις ζωές των ανθρώπων», ανέφερε ο κ. Μπουρλά στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε στους συνέδρους, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο τώρα για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι να αξιοποιήσει τα διδάγματα που αποκόμισε από την αντιμετώπιση της covid-19 προς όφελος όλων των ασθενών, «των εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από άλλες σοβαρές ασθένειες, ανθρώπων με εξίσου επείγουσες ανάγκες».
«Η ταχύτητα με την οποία αλληλεπιδρούμε με τις ρυθμιστικές αρχές , καθώς και η συνεχής επιτάχυνση των ψηφιακών λύσεων είναι μόνο μερικά από όσα σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε μελλοντικά στις κλινικές μελέτες μας, προκειμένου να συνεχίσουμε να κινούμαστε με την ταχύτητα της επιστήμης», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τόνισε ότι «έχουν τροφοδοτήσει πρωτοποριακή έρευνα και δώσει τη δυνατότητα για ευρεία συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, κυβερνήσεων, ερευνητικών ινστιτούτων και φαρμακευτικών εταιρειών». Εξέφρασε μάλιστα «ιδιαίτερη χαρά για το ότι η ελληνική πολιτεία συνεργάζεται με την ακαδημαϊκή κοινότητα για τη δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου που θα διέπει τη σύσταση τεχνοβλαστών από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και θα περιλαμβάνει την παροχή προστασίας για την πνευματική ιδιοκτησία».
Αναφερόμενος στο κέντρο της Pfizer της Θεσσαλονίκης δήλωσε «ευτυχής για το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας που διέπει ολόκληρο το οικοσύστημα καινοτομίας της πόλης», δεσμευόμενος ότι «από πλευράς μας θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε». Στις παγκόσμιες δομές της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, όπως διευκρίνισε, εργάζονται ήδη «πάνω 350 άρτια καταρτισμένοι επιστήμονες μεταξύ των οποίων και απόδημοι Έλληνες και οι επενδύσεις που πραγματοποιούμε στις εγκαταστάσεις μας θα ενισχύσουν περαιτέρω το προφίλ καινοτομίας της χώρας μας».
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) συντόνισε την απογευματινή κεντρική συνεδρία της πρώτης ημέρας του συνεδρίου του Aristotle Medical Forum, που διοργάνωσε το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Hans Kluge, ο οποίος παρουσίασε τις νεότερες κατευθύνσεις αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και ανακοίνωσε την ίδρυση συνεργαζόμενου κέντρου του ΠΟΥ για την Ευεξία, στο ΑΠΘ. Η Καθηγήτρια Ιολόγος Μάριον Κούπμανς αναφέρθηκε στην προέλευση του κορονοϊού, ως εντεταλμένη εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Κίνα. Ο Χρήστος Κυρατσούς, Αντιπρόεδρος της εταιρείας Regeneron, αναφέρθηκε στη θεραπεία με τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, εξηγώντας πως η χρησιμότητά της δε είναι ανταγωνιστική ή συγκρίσιμη σε σχέση με την αντίστοιχη των εμβολίων. Μήνυμα για τα θέματα ψυχικής υγείας σε σχέση με την πανδημία έστειλε η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Η πρώτη μέρα του Aristotle Medical Forum έκλεισε στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ με την επίσημη τελετή έναρξης του από τον πρύτανη του ΑΠΘ καθ. Νίκο Παπαϊωάννου. Βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ χαιρετισμούς έκαναν ο ΥΜΑΘ Σταύρος Καλαφάτης, ο γγ Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο γγ Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αποστόλης Δημητρόπουλος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος.