Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγήσει επιπλέον 25 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την Ουκρανία στην αποναρκοθέτηση των απελευθερωμένων εδαφών που είχαν καταληφθεί προσωρινά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μεγάλη εξάπλωση ναρκών και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών εντοπίζεται στα εδάφη που απελευθερώθηκαν από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Θα διαθέσουμε έως και 25 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε τις προσπάθειες αποναρκοθέτησης σε αυτές τις απειλούμενες περιοχές. Η προστασία των αμάχων και του βιοπορισμού τους αποτελεί προτεραιότητα, δήλωσε ο Μπορέλ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας που πραγματοποιείται στο Κίεβο.

Τα κονδύλια αυτά προστίθενται στα 16,6 εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί το 2022 για τον σκοπό αυτό, δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει βασικό εξοπλισμό για τους ουκρανικούς κρατικούς φορείς δράσης κατά των ναρκών και θα στηρίξει τις ικανότητες των ουκρανικών αρχών για την αποτελεσματική διαχείριση του εθνικού τομέα δράσης κατά των ναρκών, ανέφερε η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ την Παρασκευή σε δελτίο Τύπου.