Μετά τον e-ΕΦΚΑ, παίρνει σειρά όλο το Δημόσιο για την εισαγωγή ενός συστήματος μπόνους στους πιο αποδοτικούς υπαλλήλους.
Το νέο σύστημα μπόνους στο Δημόσιο, που θα διαφέρει από εκείνο του e-ΕΦΚΑ, το οποίο, όπως αναφέρουν στελέχη του στο Capital.gr, παραμένει “ειδική περίπτωση” (ως προς το καθεστώς μπόνους), θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση το οποίο θα φέρει εντός του επόμενου μηνός στη Βουλή προς ψήφιση ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Μάκης Βορίδης.
Η βασική διαφορά του μπόνους στο Δημόσιο σε σχέση με εκείνο του e-ΕΦΚΑ είναι ότι θα προβλέπεται για αυτό ανώτατο όριο ως προς το ποσοστό των αποδοχών των υπαλλήλων οι οποίοι θα το πάρουν (15%), ενώ στον e-ΕΦΚΑ δεν υπάρχει τέτοιο ποσοστιαίο πλαφόν.
Πώς θα δοθούν τα μπόνους
Κύκλοι του ΥΠΕΣ ανέφεραν στο Capital.gr πως η διάταξη η οποία θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο Βορίδη για την αξιολόγηση θα προβλέπει πως “η ανταμοιβή δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του αθροίσματος του ετήσιου βασικού μισθού και του επιδόματος ευθύνης”.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως το ΥΠΕΣ έχει θέσει όριο οι υπάλληλοι να τρέξουν τους στόχους του 2022, ενώ όσοι πετύχουν το 100% των στόχων τους θα ανταμειφθούν το 2023.
Όσον αφορά τους ρυθμούς εφαρμογής, οι κύκλοι του ΥΠΕΣ ανέφεραν στο “Κ” πως, επί του παρόντος, στο επίκεντρο της μελέτης της κυβέρνησης είναι η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος μπόνους σε 6.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα εργαστούν υπέρ της επίτευξης των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ανάλογα με την πορεία εφαρμογής του συστήματος αυτού, θα ληφθούν και οι όποιες περαιτέρω αποφάσεις, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Παράλληλα, επιβεβαιώνουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το κονδύλι το οποίο θα διατεθεί στους υπαλλήλους που θα πιάσουν τους στόχους σε σχέση με την πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το σύστημα μπόνους των υπαλλήλων που θα πιάσουν τους στόχους με βάση το ετήσιο σχέδιο δράσης των υπουργείων, θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ.
Επίσης θα υπάρχουν μπόνους και για τους υπαλλήλους οι οποίοι θα πιάσουν στόχους που σχετίζονται με την επίτευξη των δημοσιονομικών επιδιώξεων και το κονδύλι που διατεθεί σε αυτούς θα είναι 5 εκατ. ευρώ.
Το πλάνο
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο οποίος θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο Βορίδη, κάθε Δεκέμβριο το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων με γνώμονα τους εκάστοτε στόχους τους. Κατόπιν τούτου, θα προσδιορίζονται με νέα απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, έπειτα από εισήγηση του ΥΠΟΙΚ και του ΥΠΕΣ, οι υπηρεσίες κάθε υπουργείου ή του εποπτευόμενου φορέα του που σχετίζονται άμεσα με την υλοποίηση των παραπάνω στόχων. Και στο τέλος ο προϊστάμενος κάθε διεύθυνσης των υπηρεσιών θα καθορίζει τους υπαλλήλους εκείνους οι οποίοι θα εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση των στόχων και έτσι θα μπορούν, εφόσον πιάσουν τους στόχους, να πάρουν το μπόνους.
Σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης, την ευθύνη επιλογής των έργων που εντάσσονται στο σύστημα μπόνους θα έχει μόνο το ΥΠΟΙΚ.
Αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, την εισήγηση θα υποβάλλει και πάλι το ΥΠΟΙΚ. Το μπόνους θα δίδεται στους πολιτικούς υπαλλήλους και στο ένστολο προσωπικό των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς και σε λοιπές υπηρεσίες και φορείς που εποπτεύονται από το υπουργείο Οικονομικών ή υπάγονται σε αυτό.
Αξιoλόγηση – επιμόρφωση
Όσοι υπάλληλοι δεν πιάνουν τους στόχους, θα εντάσσονται σε προγράμματα επιμόρφωσης, χωρίς άλλη αρνητική συνέπεια στον μισθό, τη θέση απασχόλησής τους ή την εξέλιξή τους. Τα προγράμματα αυτά θα είναι υποχρεωτικά και θα οργανώνονται στα πρότυπα των επιμορφωτικών προγραμμάτων που ήδη υλοποιεί το ΕΚΔΔΑ (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης). Μάλιστα, το ΕΚΔΔΑ έχει ξεκινήσει πρόγραμμα επιμόρφωσης για τους εσωτερικούς ελεγκτές, αλλά και πρόγραμμα ψηφιακής επιμόρφωσης σε συνεργασία με τη Microsoft.
Με το νομοσχέδιο Βορίδη, εξάλλου, θα πάψει να υπάρχει οποιαδήποτε βαθμολογία για τους δημοσίους υπαλλήλους.
Εφόσον, όμως, η αξιολόγηση ενός υπαλλήλου είναι χαμηλή, ο υπάλληλος μαζί με τον προϊστάμενό του θα προσδιορίζουν τις δεξιότητες του υπαλλήλου που χρειάζονται βελτίωση ή περαιτέρω ανάπτυξη. Έπειτα θα προσδιορίζουν το τι χρειάζεται να γίνει, μέσα όμως από μια συγκεκριμένη διαδικασία που θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τρεις συναντήσεις τον χρόνο μεταξύ υπαλλήλου και αξιολογητή (προϊσταμένου). Να τονιστεί πως οι στόχοι τίθενται σε επίπεδο οργανικής μονάδας/ομάδας και όχι υπαλλήλου. Συνεπώς, θα αξιολογείται η ομάδα και ο προϊστάμενος και όχι ατομικά ο υπάλληλος.
Μάλιστα, η αξιολόγηση θα γίνεται από επιτροπές οι οποίες θα αποτελούνται από ένα μέλος προερχόμενο από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, ένα μέλος προερχόμενο από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ένα μέλος προερχόμενο από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.