Εδώ και μερικά χρόνια ο φράχτης του Εβρου είναι διπλό σύμβολο. Για την αντιπολίτευση: Σύμβολο ανέξοδων και ανεύθυνων αντιπολιτευτικών παραστάσεων και ναρκισσιστικών ιδεοληψιών περί αλληλεγγύης και ανοικτών συνόρων. Για την κυβέρνηση: Σύμβολο εθνικής υπευθυνότητας, υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας, θωράκισης της ακεραιότητας, καθώς και της ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα. Από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, η λαϊκίστικη εκμετάλλευση του θέματος του Εβρου δεν σταμάτησε ούτε λεπτό. Από την άσκηση αντιπολιτευτικής κριτικής με κωμικά επιχειρήματα και fake news μέχρι τη μετατροπή της ευρύτερης περιοχής σε ατέλειωτο παζάρι ανθρώπινου πόνου και μεταναστευτικών τραγωδιών προς πώληση.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

Από τη «μικρή Μαρία» που ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε για να εκθέσει τη χώρα διεθνώς και μετά την κατάρρευση της ιστορίας δεν βρήκε ούτε μία λέξη για να αναγνωρίσει το εθνικά τραγικό λάθος του μέχρι τις δικογραφίες για τη δράση διαφόρων ΜΚΟ που κατηγορούνται για συνεργασία με κυκλώματα δουλεμπόρων, ο φράχτης του Εβρου, εκτός από το να προστατεύει τη χώρα εμποδίζοντας την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστευτικών ροών, σηματοδοτεί και κάτι άλλο: Διαχωρίζει τη λογική από τον παραλογισμό, την πολιτική υπευθυνότητα από τον άκρατο και εθνικά επικίνδυνο λαϊκισμό, τον πραγματικό ανθρωπισμό από την υποκρισία. Δεδομένου ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης, ο φράχτης του Εβρου είναι μία από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί η επέκτασή του.

«Περισσότερο ασφαλή σύνορα»

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πραγματοποίησε αυτοψία στον φράχτη του Εβρου. «Θέλουμε να βεβαιώσουμε όλους τους πολίτες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι τα σύνορά μας θα γίνουν περισσότερο ασφαλή, τα ανατολικά ευρωπαϊκά σύνορα για τα οποία η Ελλάδα είναι υπεύθυνη θωρακίζονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Με τον τρόπο αυτόν οι πολίτες που θέλουν να μπουν στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα εισέρχονται από τα νόμιμα σημεία εισόδου στο πλαίσιο της δημοκρατικής και αλληλέγγυας Ευρώπης. Ετσι, όλοι θα ταξιδεύουν με τους κανόνες της νομιμότητας», είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την επέκταση του φράχτη.

Η σύμβαση για τις εργασίες κατασκευής αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές Μαΐου. Η νέα επέκταση του φράχτη είναι μήκους 35 χιλιομέτρων και κατασκευάζεται από το ύψος του χωριού Ψαθάδες Διδυμότειχου έως την περιοχή της Κορνοφωλιάς Σουφλίου. Τα έργα κατασκευής προβλέπουν την ανέγερση μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθεί ειδική λαμαρίνα για την αποτροπή αναρρίχησης. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν νέα υπερυψωμένα παρατηρητήρια που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, ενώ θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν υφιστάμενα φυλάκια και παρατηρητήρια.

Για το θέμα του φράχτη του Εβρου ρωτήθηκε και στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ο Στέφανος Κασσελάκης. Τον χαρακτήρισε «χρήσιμο εργαλείο» χωρίς να αμελήσει να επαναδηλώσει την ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ επί του θέματος. «Αλλά είναι άλλο», συμπλήρωσε, «το να συνεχίσουμε την κατασκευή του και άλλο να το εργαλειοποιούμε το θέμα, όπως κάνει ο κ. Μητσοτάκης, που εγείρει τα ακροδεξιά ένστικτα». Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «εργαλειοποίηση» του φράχτη του Εβρου, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της πολιτικής άγνοιας, αλλά κυρίως της σκοπιμότητας και της επιμονής του στο επικοινωνιακό μοντέλο του ψεύδους και της αντεστραμμένης πραγματικότητας.