Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν διέψευσε ότι υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μια διαφαινόμενη τέτοια συμφωνία «είναι ανακριβή».

Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα σε διάφορα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη είναι κοντά στην επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας για την αντικατάσταση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015, που καταρρέει μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018.

Το Ιράν διαψεύδει και αυτό τις πληροφορίες.

Η φημολογία έρχεται σε μια συγκυρία επανάληψης των συνομιλιών για το πυρηνικό μεταξύ Δυτικών και Ιρανών.

Υψηλόβαθμος Ιρανός διπλωμάτης συναντήθηκε σε αυτό το πλαίσιο τη Δευτέρα στο Αμπού Ντάμπι των ΗΑΕ με αξιωματούχους από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία και συζήτησαν για στρατηγικά θέματα, όπως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε και αυτή τη Δευτέρα ότι διεξάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και με τη διαμεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε την αμερικανική θέση σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ είναι «αποφασισμένες το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο» και ότι για να επιτευχθεί αυτό «όλες οι επιλογές μένουν στο τραπέζι».

«Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η διπλωματία είναι ο πιο αποτελεσματικός δρόμος για να επιτευχθεί αυτό αλλά δεν υπάρχει συμφωνία και οι πληροφορίες περί του αντιθέτου είναι ανακριβείς», δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «ούτε υπάρχει συμφωνία» για την απελευθέρωση Αμερικανών πολιτών στο Ιράν ή για ανταλλαγές φυλακισμένων. Τουλάχιστον τρεις Ιρανο-Αμερικανοί κρατούνται στο Ιράν, εκ των οποίων ο επιχειρηματίας Σιαμάκ Ναμαζί, ο οποίος συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2015 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ετών για κατασκοπεία.