Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου για συνεργατικές δράσεις στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας υπέγραψαν στο Λονίνο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης και ο Βρετανός υφυπουργός Μεταφορών Mike Kane, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ναυτιλιακών μεταφορών, η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της ναυτιλίας, η προώθηση της πράσινης ναυτιλίας και η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.
«Το νέο σύμφωνο συνεργασίας που υπογράψαμε με τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Kane, θα είναι μια νέα βάση και μια νέα πλατφόρμα προκειμένου να επεκταθεί η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Η.Β, αλλά και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο στα ναυτιλιακά θέματα. Θεωρώ ότι είναι μια νέα αρχή, είναι η πρώτη συμφωνία συνεργασίας που υπογράφεται μετά τη στρατηγική συμφωνία συνεργασίας που έγινε το 2021» δήλωσε ο κ.Στυλιανίδης.
Tην Τρίτη 28 Ιανουαρίου ο υπουργός Ναυτιλίας συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΙΜΟ, κ. Αrsenio Dominguez, στην έδρα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στο Λονδίνο.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση και την ελκυστικότητα του ναυτικού επαγγέλματος, οι σύνθετες γεωπολιτικές εξελίξεις και η επίδρασή τους στη ναυτιλία, καθώς και η πορεία εφαρμογής της Στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενόψει των επικείμενων συνόδων του Οργανισμού εντός του 2025, όπου υπάρχει προσδοκία επίτευξης συμφωνίας επί ρεαλιστικών μεσοπρόθεσμων μέτρων για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Οι κύριοι Στυλιανίδης και Dominguez, επιβεβαίωσαν τις συγκλίνουσες απόψεις των δύο πλευρών στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή ναυτιλία και τους ναυτικούς, καθώς και την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στο έργο του ΙΜΟ.
Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης, των δύο υπουργών, που προηγήθηκε της υπογραφής του Μνημονίου, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και η πρόθεση για την περαιτέρω ενίσχυσή της, στη βάση του υφιστάμενου διμερούς θεσμικού πλαισίου συνεργασίας αλλά και των διεθνών οργανισμών.
Ως επιστέγασμα της διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας των δύο χωρών, οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν «Μνημόνιο Κατανόησης Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου (Η.Β) αναφορικά με Συνεργατικές Δράσεις στον Τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας», στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ναυτιλιακών μεταφορών, η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της ναυτιλίας, η προώθηση της πράσινης ναυτιλίας και η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού στη ναυτιλία. Η συνεργασία που προβλέπει το Μνημόνιο αφορά, ιδίως, στους τομείς της ασφάλειας της ναυτιλίας, της εκπαίδευσης, της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος και της διευκόλυνσης της ναυτιλίας. Θα υλοποιείται, δε, με δράσεις όπως η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας, διοργάνωση συνεδρίων και εκπαιδευτικών δράσεων και ενθάρρυνσης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα για την αναζήτηση βέλτιστων λύσεων επί των ζητημάτων που απασχολούν τη διεθνή ναυτιλία.
Ο κ. Στυλιανίδης προσκάλεσε, μάλιστα, τον κ. Kane και τον κ. Dominguez στην ετήσια Σύνοδο “Shaping the Future of Shipping”, που συνδιοργανώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο (ICS) και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών στις 11 Ιουνίου 2025, στην Αθήνα.
Στο περιθώριο της επίσκεψης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισκέφθηκε την Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (Marcom), όπου ενημερώθηκε από τους επιτελείς του ΝΑΤΟ για τις δράσεις του Οργανισμού – και ειδικότερα του ΝΑΤΟ Shipping Center – για θέματα ασφάλειας στη θάλασσα.