Κλιμάκωση έντασης Ισραήλ-Ισπανίας μετά τον αποκλεισμό από το CMCC και σκληρές δηλώσεις Νετανιάχου.

Σε ιδιαίτερα σκληρή γραμμή απέναντι σε χώρες που ασκούν πίεση στο Ισραήλ κινήθηκε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποιώντας ότι όσοι «διεξάγουν διπλωματικό πόλεμο» θα αντιμετωπίσουν «άμεσο τίμημα».

Οι δηλώσεις του έρχονται στον απόηχο της απόφασης αποκλεισμού της Ισπανίας από το Κέντρο Πολιτικοστρατιωτικού Συντονισμού (CMCC) στην Κιριάτ Γκατ.

Το CMCC, όπου η Ισπανία είχε σταθερή παρουσία, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επιτήρηση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόφαση.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Νετανιάχου τόνισε: «Το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό απέναντι σε όσους μας επιτίθενται», προσθέτοντας: «Η Ισπανία δυσφήμισε τους ήρωές μας, τους στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, τους στρατιώτες του πιο ηθικού στρατού στον κόσμο».

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί θετικά από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς η Ισπανία είχε προηγουμένως:

  • κλείσει τον εναέριο χώρο της για αμερικανικά αεροσκάφη που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν
  • αρνηθεί τη χρήση κοινών στρατιωτικών βάσεων

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έκλεισε με αιχμηρό τόνο, δηλώνοντας: «Όσοι επιτίθενται στο Ισραήλ αντί στα τρομοκρατικά καθεστώτα, όποιοι κι αν είναι, δεν θα είναι εταίροι μας για το μέλλον της περιοχής. Δεν είμαι διατεθειμένος να ανεχθώ αυτή την υποκρισία και αυτή την εχθρότητα».