Ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποιεί ότι η ισραηλινή κλιμάκωση στον Λίβανο μπορεί να υπονομεύσει τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
Η κλιμάκωση της έντασης στον Λίβανο προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στη Μέση Ανατολή, με την ισραηλινή επίθεση να απειλεί να υπονομεύσει την ειρηνευτική διαδικασία ΗΠΑ-Ιράν. Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς προειδοποιεί ότι η στρατιωτική δράση στο νότιο Λίβανο μπορεί να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις και να αυξήσει την αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συγκρούσεις έχουν ήδη προκαλέσει πάνω από 200 νεκρούς, σύμφωνα με τις λιβανικές Αρχές, ενώ η Γερμανία επαναφέρει τις διπλωματικές συνομιλίες με την Τεχεράνη, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους εταίρους. Ο Μερτς υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί διχασμός στο ΝΑΤΟ, να σταθεροποιηθεί η περιοχή και να αποτραπεί η γεωστρατηγική εκμετάλλευση από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι η διεθνής παρέμβαση είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.
Ειδικότερα, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε την Πέμπτη (09/04) ότι η «ειρηνευτική διαδικασία» ΗΠΑ-Ιράν που αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενδέχεται να καταρρεύσει λόγω της ισραηλινής επίθεσης στον Λίβανο.
Η δήλωση
«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στον νότιο Λίβανο. Η σκληρότητα με την οποία διεξάγει πόλεμο το Ισραήλ εκεί θα μπορούσε να εκτροχιάσει ολόκληρη την ειρηνευτική διαδικασία και αυτό δεν πρέπει να συμβεί», τόνισε ο Μερτς σε δημοσιογράφους.
Οι δηλώσεις του καγκελάριου της Γερμανίας, χώρας που συγκαταλέγεται στους ένθερμους Ευρωπαίους συμμάχους του Ισραήλ λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της Γερμανίας, έρχονται εν μέσω κλιμάκωσης των βομβαρδισμών στον Λίβανο οι οποίοι, σύμφωνα με τις λιβανικές Αρχές, σκότωσαν περισσότερους από 200 ανθρώπους την Τετάρτη (08/04).
Ο Μερτς τόνισε ότι ο ίδιος, όπως και άλλοι ηγέτες, κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση χθες να «σταματήσει την κλιμάκωση των επιθέσεών της».
Μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν το βράδυ της Τρίτης, το Ισραήλ υποστήριξε ότι ο Λίβανος δεν καλυπτόταν από τη συμφωνία και έκτοτε έχει εντείνει τις επιθέσεις του κατά της Χεζμπολάχ.
Δεν θέλω διχασμό εντός του ΝΑΤΟ
Ο Γερμανός καγκελάριος ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Γερμανίας και Ιράν, μετά την εκεχειρία.
«Μετά μια μακρά σιωπή, υποκινούμενη από σοβαρούς λόγους εκ μέρους μας, η γερμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει τώρα τις συνομιλίες με την Τεχεράνη. Το κάνουμε αυτό σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους μας», είπε.
«Θέλουμε να θέσουμε γρήγορα τέλος σε μια στρατιωτική κλιμάκωση που αποσταθεροποιεί ολοένα και περισσότερο τη Μέση Ανατολή, λειτουργεί όλο και περισσότερο προς όφελος της Ρωσίας και τώρα δημιουργεί αβεβαιότητα σε παγκόσμια κλίμακα», πρόσθεσε.
Ο Μερτς υπογράμμισε ότι δεν θέλει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων τους στο ΝΑΤΟ.
«Δεν θέλω διχασμό εντός του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι εγγυητής της ασφάλειάς μας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας», είπε, την επόμενη μέρα της συνάντησης στην Ουάσινγκτον μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Μαρκ Ρούτε, του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας.
Την Τετάρτη, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τους εταίρους του στη διατλαντική συμμαχία λέγοντας ότι «γύρισαν την πλάτη» στις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο κατά του Ιράν.