Αίτημα άρσης της ασυλίας του Γιώργου Κύρτσου για χρέη 459.000 ευρώ στο Δημόσιο

 

Γράφει η ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΙΓΚΑ

 

Την άρση της ασυλίας του «εθνικού εισαγγελέα» –συγγνώμη, του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου θέλαμε να πούμε– ζητεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Οπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το αίτημα άρσης αφορά χρέη ύψους 459.000 ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς το Ευρωκοινοβούλιο φέρει ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2023, απευθύνεται στην πρόεδρό του και η «άρση της ασυλίας ζητείται προκειμένου να ασκηθεί στον ευρωβουλευτή ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος», ο οποίος νυχθημερόν και εμμονικά επιτίθεται με χυδαία υπονοούμενα και σκληρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού (σ.σ.: για όσους το έχουν ξεχάσει, ο Κύρτσος βγήκε δύο φορές ευρωβουλευτής με το κόμμα της ΝΔ).

Ο ίδιος –ευρισκόμενος, μάλλον, σε πανικό– «απάντησε» με κάτι ακατάληπτα σχόλια που έκανε στο Twitter, αλλά για την ταμπακιέρα κουβέντα:

  • Είναι ή δεν είναι στρατηγικός κακοπληρωτής;
  • Χρωστάει ή δεν χρωστάει στο Δημόσιο;
  • Πότε πλήρωσε τελευταία φορά τις υποχρεώσεις του;
  • Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι το 2018 που το Ευρωκοινοβούλιο είχε προχωρήσει στην άρση ασυλίας του για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους περίπου 700 χιλ. ευρώ, μπήκε στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά μετά… μην τον είδατε τον Κύρτσο;
  • Πότε ακριβώς ανακάλυψε ότι είναι «κακός» πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης;
  • Εχουν βάση οι πληροφορίες, ή όχι, ότι με το που του μετεφέρθη αρμοδίως ότι δεν θα κοσμούσε ξανά το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2024, αποφάσισε να ζωστεί με φυσεκλίκια και να κάνει τον αντάρτη του γλυκού νερού;
  • Εν κατακλείδι, γιατί ένας ευρωβουλευτής που εισπράττει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο από τις Βρυξέλλες δεν φρόντισε να ρυθμίσει τα χρέη του και κυρίως να αποπληρώνει τις δόσεις του;

 

Σε οικονομική αδυναμία ή απλώς μπαταχτσής;

Η υπόθεση του ευρωβουλευτή Γ. Κύρτσου (σ.σ.: η ΝΔ τον διέγραψε στις 18 Φεβρουαρίου 2022) αφορά χρέη ύψους 459.918,18 ευρώ προς το Δημόσιο και προέρχονται από την εκδοτική επιχείρηση Free Sunday, την οποία ίδρυσε και διηύθυνε ο ίδιος και στη συνέχεια ο γιος του Χρήστος. (Για την ιστορία, η εκδοτική επιχείρηση Free Sunday είχε εισπράξει από κρατικές διαφημίσεις το 2008 το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 5.960.065 ευρώ.)

Με το επίσημο αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που υπογράφεται από τον αντιεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Γεώργιο Σκιαδαρέση και υποβάλλεται με βάση τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαβιβάζεται η ποινική δικογραφία από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών με την οποία ζητείται «η άρση της ασυλίας του Ελληνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κύρτσου Γεωργίου του Χρήστου προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το ελληνικό Δημόσιο συνολικού ύψους 459.918,18 ευρώ κατά παράβαση του άρθρου 25 παρ. 1 εδάφιο β΄ του νόμου 1882/90, πράξη που φέρεται τελεσθείσα στην Αθήνα στις 15/4/2018 υπό την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου, προέδρου και νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας με την επωνυμία Free Sunday Εκδοτική Ανώνυμη Εταιρεία και παρακαλούμε για τη λήψη σχετικής απόφασης περί άρσης ή μη της ασυλίας του ανωτέρω ευρωβουλευτή».

Με βάση τις διατάξεις του νόμου, πρόκειται –λόγω ποσού– περί ποινικής δίωξης κακουργηματικού χαρακτήρα, για την οποία μπορεί να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών ετών, καθώς το χρέος υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

 

Σε επανάληψη

Οπως σημειώνει το «Πρώτο Θέμα», δεν είναι η πρώτη φορά που ζητείται η άρση της ασυλίας του Γ. Κύρτσου γι’ αυτήν την υπόθεση. Το ίδιο συνέβη και προ πενταετίας, αλλά τότε –όπως όλα δείχνουν– τη γλίτωσε καθώς έσπευσε να υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Συγκεκριμένα στις 2 Οκτωβρίου 2018 το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την άρση της ασυλίας του ύστερα από αντίστοιχο αίτημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για μη καταβολή οφειλών ύψους 627.752,65 ευρώ με την ιδιότητα του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας Free Sunday Εκδοτική ΑΕ στην Ελλάδα. Οπως είχε δηλώσει τότε ο Γ. Κύρτσος, ψήφισε και ο ίδιος υπέρ της άρσης ασυλίας του ως θέση αρχής, προσθέτοντας παράλληλα ότι πρέπει να φτάσουμε και σε έναν διακανονισμό. Σε άρθρο του εκείνες τις ημέρες σημείωνε ότι «ψήφισα για δεύτερη φορά την άρση της ευρωβουλευτικής ασυλίας μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ενώ απέδιδε το όλο ζήτημα στην οικονομική κρίση.

Η συνέχεια από πλευράς Γ. Κύρτσου δόθηκε μέσω… Twitter αναφέροντας «πληροφορώ εχθρούς και άσπονδους φίλους ότι ρύθμισα τα εκδοτικά χρέη μου σε 120 δόσεις εκποιώντας οικογενειακά ακίνητα». Σε δεύτερη ανάρτησή του, που έγινε τον Αύγουστο του 2018, τόνιζε χαρακτηριστικά: «Ρυθμίζονται οφειλές μου με τον εκπλειστηριασμό 3 ακινήτων που κληρονόμησα από τον πατέρα μου το 1955, σε ηλικία 3 ετών. Χρέη κυρίως της δωρεάν διανεμόμενης ‘‘City Press” που έγραψε ιστορία στον Τύπο, αλλά έπεσε θύμα της κρίσης. Η δημιουργία πολλές φορές κοστίζει, αλλά πάντα αξίζει». Από τις εξελίξεις συνάγεται, όπως γράφει η εφημερίδα, ότι «είτε η ρύθμιση την οποία έκανε δεν τηρήθηκε, που είναι και το πιθανότερο, είτε η τωρινή αίτηση άρσης της ασυλίας του αφορά και άλλα χρέη προς το Δημόσιο».

 

Τι ισχυρίζεται

Οπως προαναφέραμε, ο ίδιος επέλεξε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, κατηγορώντας εκ νέου τον πρωθυπουργό για τα χρέη του.

«Τα ‘‘χρέη στο Δημόσιο’’ προϊόν αυθαιρεσίας. Οι αριθμοί μιλάνε:

  • Οφειλές Δημοσίου προς City Press που δεν εξοφλήθηκαν (ΟΑ, νομαρχίες κ.ά.)
  • ΦΠΑ που δεν μου κατέβαλε το Δημόσιο, ζητεί να καταβάλω!
  • ΦΠΑ που τιμολογήθηκε χωρίς να εισπραχθεί (κρίση).
  • Προσαυξήσεις με παγωμένα τα χρέη προς εμένα» έγραψε, μεταξύ άλλων, στο Twitter ο κακοπληρωτής Γιώργος Κύρτσος.