Οκτώ τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 17 παραβιάσεις στο Αιγαίο, σημειώθηκε εμπλοκή με οπλισμένα F-16, ενώ όλα αναχαιτίστηκαν από την Πολεμική Αεροπορία.

Αναλυτικά οι παραβιάσεις και η εμπλοκή

Η ένταση στο Αιγαίο κλιμακώθηκε την Πέμπτη, καθώς οκτώ τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε συνολικά 17 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Από αυτές, οι δύο πραγματοποιήθηκαν από οπλισμένα F-16 που πετούσαν σε σχηματισμό, ενώ μία από τις παραβιάσεις εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία (εμπλοκή).

Ειδικότερα, στον σχηματισμό συμμετείχαν ένα ζεύγος οπλισμένων F-16, ένα κατασκοπευτικό ATR-72 και πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones). Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκαν 17 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, εκ των οποίων δύο από τα F-16, πέντε από το ATR-72 και δέκα από τα drones.

Παράλληλα, σημειώθηκαν 10 παραβάσεις του FIR Αθηνών, συγκεκριμένα μία από τα F-16, μία από το ATR-72 και οκτώ από τα drones. Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής.