Πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενδιάμεσων εκλογών και με τα αποτελέσματα τριών κρίσιμων πολιτειών να είναι ανοιχτά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζό Μπάιντεν, δεδομένης της επιτυχημένης πορείας των δημοκρατικών υποψηφίων εν σχέση με το «κόκκινο κύμα» που αναμέναν οι Ρεπουμπλικάνοι και ο Ντόναλντ Τράμπ, επέλεξε ν απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό, αφενός για να δηλώσει την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της χώρας το 2024 (αν και αυτό θα το αποφασίσει με την οικογένειά του και θα το ανακοινώσει αρχές του 2023), αφετέρου για να επισημάνει πως έλαβε το μήνυμα της δυσαρέσκειας που έστειλαν οι ψηφοφόροι.
Έτσι παρά το γεγονός ότι το μήνυμα που εστάλη μέσα απο την ψηφοφορία της 8ης Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των αποκαλούμενων ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, δεν ήταν τόσο ηχηρό όσο προεξοφλούσαν ο Ντόναλντ Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και τα ΜΜΕ, ο Τζό Μπάιντεν εμφανίσθηκε διατεθειμένος για αλλαγές αλλά και για συνεργασία με τους Ρεπουμπλικάνους σε Γερουσία και Βουλή Αντιπροσώπων, θέτοντας όμως και τα όρια ως προς τις συνεργασίες αυτές.
Απευθυνόμενος προς τον αμερικανικό λαό ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «οι ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα ότι θέλουν να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία» αλλά και μήνυμα δυσαρέσκειας το οποίο υποστήριξε πως ο ίδιος έλαβε. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το αν προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφιος για τις εκλογές του 2024 σημείωσε ότι το επιθυμεί αλλά προτίθεται να το συζητήσει και με την οικογένειά του. Σε κάθε περίπτωση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του στις αρχές του 2023.
Στο σημείο αυτό πάντως τόνισε ότι ανεξαρτήτως των αποφάσεών του πρέπει να διασφαλιστεί ότι στην περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ λάβει μέρος στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα επανέλθει στην εξουσία, πάντα, όπως ανέφερε, στο πλαίσιο του Συντάγματος. Δεν παρέλειψε φυσικά να επισημάνει ότι οι προβλέψεις για ένα «κόκκινο κύμα» που θα σάρωνε στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, έπεσαν έξω.
Ο Τζό Μπάιντεν αναφέρθηκε και στα επιτεύγματα της κυβερνήσεώς του και συγκεκριμένα στην επιτυχή πορεία του εμβολιασμού για την πανδημία, την μείωσης της ανεργίας και την μείωση των φόρων, δίνοντας έμφαση στις διαδοχικές κρίσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και σημείωσε πως θα συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά δεν θα δεχτεί μέτρα που θα αυξήσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ. «
«Είμαι έτοιμος να δεχτώ συμβιβασμούς για το καλό του αμερικανικού λαού» είπε προσθέτοντας πως «δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε κάθε μέρα, το μέλλον των ΗΠΑ είναι πολλά υποσχόμενο». Μάλιστα αναφέρθηκε στο μεγαλείο της χώρας του τονίζοντας: «Θυμηθείτε ποιοι στο δ… είμαστε».
Τέλος αναφέρθηκε στον πόλεμο της Ουκρανίας και με αφορμή την απόφαση να αποχωρήσουν οι Ρώσοι από την Χερσώνα δήλωσε πως τα στρατεύματα του Πούτιν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο μέτωπο, ενώ με αφορμή και την ενεργειακή κρίση άσκησε εκ νέου σκληρή κριτική στις πετρελαικές εταιρείες για το γεγονός πως αποκομίζουν κέρδη εν μέσω αυτής.