Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα προχωρήσει με τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία σε συννενόηση με το Κογκρέσο, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, κι ενώ χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο την επικύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Μιλώντας ενόψει της έναρξης αργότερα σήμερα της συνόδου κορυφής του NATO στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ήταν σαφής ότι υποστηρίζει τη μεταφορά». «Δεν έχει εκφράσει καμία επιφύλαξη για αυτό (...) Σκοπεύει να προχωρήσει με τη μεταφορά», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμως δηλώνουν ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η πώληση των αεροσκαφών F-16 δεν συνδέονται.

Επίσης χθες ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Δημοκρατικός, Μπομπ Μενέντεζ, δήλωσε πως καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα. Ο ίδιος, πάντως, είπε ότι θα αποφασίσει για τη στάση που θα κρατήσει ως προς το θέμα «πιθανόν», αν αυτό είναι «εφικτό», μέσα «στην επόμενη εβδομάδα».

Ο κ. Μενέντεζ τόνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως καθώς συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία, θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα άρει τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πώληση.

Ακόμη, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας» και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες».