Σημαντικές μεταρρυθμίσεις υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το τελευταίο επτάμηνο, με στόχο πάντα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πραγματοποιήθηκαν 29 μεταρρυθμίσεις και 25 δημόσιες επενδύσεις, ενώ υλοποιήθηκε το 42% των δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Κι όλα αυτά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα! Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εμπλουτιστεί ο σχεδιασμός με 58 νέα έργα και 87 νέες μεταρρυθμίσεις, «για να αντιμετωπίσουμε ακόμη πιο στοχευμένα τις νέες πιεστικές προκλήσεις της καθημερινότητας», όπως έγραψε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μια από τις πλέον βασικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αφορά στον νέο αθλητικό νόμο, ένα πολύ σημαντικό νομοθέτημα με διατάξεις για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, την οργάνωση του χώρου, αλλά και το νοικοκύρεμα στα οικονομικά των ομάδων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι κομβικής σημασίας η παρέμβαση για τις λέσχες, καθώς πλέον είναι μία ανά ΠΑΕ, όποια θα ορίσει η ίδια η ομάδα έως τις 20 Αυγούστου. «Μετά από αυτήν την ημερομηνία όσες λέσχες δεν έχουν δηλωθεί θα θεωρούνται παράνομες», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Να σημειωθεί ότι σχετικό έγγραφο προς τις ΠΑΕ της Super League και της Super League 2 έστειλε πριν από λίγες μέρες ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης. Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, από τις 21 Αυγούστου δεν θα αναγνωρίζεται οποιαδήποτε λέσχη (και τα παραρτήματά της), για την οποία (τη λέσχη) δεν θα έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας. Θυμίζουμε ότι η σχετική πρωτοβουλία ανήκει ουσιαστικά στον πρωθυπουργό, ο οποίος ανακοινώνοντας μέτρα κατά της οπαδικής βίας (μετά το θάνατο του Μ. Κατσούρη) επεσήμανε ότι «σε εθνικό επίπεδο, όπως ορίζει ο νόμος, οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει μόνο έναν σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ». 

Μετρήσιμα αποτελέσματα 

Στο μεταξύ, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να κάνει τις μεταρρυθμίσεις για να… γίνουν, αλλά κυρίως να αποδίδουν. Κι αυτό φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Για παράδειγμα, η χώρα μας ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα, αυξήθηκαν ο κατώτατος και ο μέσος μισθός, αυξήθηκαν οι συντάξεις, επανήλθαν οι τριετίες, θεσπίστηκαν νέες ενισχύσεις για τις οικογένειες, τα νέα ζευγάρια, τους φοιτητές για το στεγαστικό και δημογραφικό ζήτημα της χώρας μας, προτεραιοποιήθηκαν 6.500 προσλήψεις στο ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, προχώρησε το νέο Ψηφιακό Σχολείο, αλλά και η ανασυγκρότηση της Πολιτικής Προστασίας, που φέρνει πλέον ορατά αποτελέσματα κάτω από πολύ δύσκολες κλιματικές συνθήκες. 

Ιδιαιτέρως σημαντικό, πάντως, είναι ότι φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης της ανεργίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., η ανεργία τον Ιούνιο έπεσε στο 9,6%, από 10,3% τον Μάιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον αντίστοιχο μήνα του 2009!
Σε σχέση μάλιστα με τον Ιούνιο του 2019, η πτώση της ανεργίας ανέρχεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες, 9,6% από 17,5%. Και παράλληλα, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες, έχουμε αύξηση των απασχολουμένων κατά 400.000. 

Ακόμα, η ανεργία των γυναικών έχει πέσει 2,2 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, ενώ αντίστοιχα η ανεργία των νέων έχει πέσει κατά 2 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%, ενώ και οι Ελληνες που δουλεύουν με αυτόν είναι λιγότερο.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες αναμένεται να ξεκινήσουν από το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς η Βουλή, μετά τη θυελλώδη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έκλεισε για τις καλοκαιρινές διακοπές. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το φθινόπωρο αναμένεται να έρθουν αρκετά και σημαντικά νομοσχέδια όπως: 

-Του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θα φέρνει Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη.
-Του ΥΠΕΝ για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων.
-Του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που περιλαμβάνει διατάξεις για την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης το 2025, τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων, την απλοποίηση διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.