Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

 

Το Μουντιάλ αποτελεί εδώ και δεκαετίες κορυφαία γιορτή του ποδοσφαίρου, με συναντήσεις πολιτισμών, γλυκά καλοκαίρια που μας γέμιζαν εικόνες, παραστάσεις και χρώματα.

Φέτος το Μουντιάλ φαίνεται στυφό. Δεν είναι μόνο ότι γίνεται για πρώτη φορά στον αραβικό κόσμο. Αυτό ίσως είναι θετικό, δεδομένου ότι μπορεί να γίνει αφορμή διείσδυσης της Δύσης σε κοινωνίες όπου η θρησκεία επιβραδύνει την εξέλιξή τους.

Το στυφό του πράγματος είναι ότι πραγματοποιείται σε μια χώρα που κατηγορείται για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων –ειδικά γυναικών– ενώ στα εργοτάξια κατασκευής των γηπέδων χάθηκαν ζωές μεταναστών/εργατών.

Στο φετινό Μουντιάλ όλο και περισσότεροι επικεφαλής προστασίας δεδομένων ευρωπαϊκών χωρών, προειδοποιούν ότι τα apps αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την ιδιωτική ζωή, εξ ου και προτείνουν να μην τα κατεβάζουν οι πολίτες.

Το στυφό, επίσης, του πράγματος είναι ότι γίνεται καταχείμωνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ενδιαφέρον του κόσμου. Ας μην ξεχνάμε ότι διακόπηκαν όλα τα πρωταθλήματα της υφηλίου την ώρα που κορυφωνόταν το ενδιαφέρον, για να παρακολουθήσει το φιλοθέαμον κοινό τα παιχνίδια, αρχικά… Κατάρ – Εκουαδόρ, Αγγλία – Ιράν, Καναδάς – Μαρόκο ή Ν. Κορέα – Γκάνα.

Πρέπει ν’ αναρωτηθούμε και για κάτι ακόμη: Εξακολουθεί να είναι το Μουντιάλ, το κάθε Μουντιάλ, το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός του πλανήτη; Οι έρευνες δείχνουν ότι τη σκυτάλη λαμβάνουν άλλες διοργανώσεις, όπως επί παραδείγματι το Champions League! Κάτι που πρέπει να προβληματίσει τη FIFA, παρότι εκεί εκκολάπτονται σκάνδαλα και όχι ιδέες.

Από την άλλη πλευρά, την αμιγώς ποδοσφαιρική, έχουμε ομάδες πληβείων και πατρικίων. Δηλαδή ομάδες με μικρή συνολικά αξία, όπως Κόστα Ρίκα 23 εκατ., το Ιράν 53 εκατ., ή Αυστραλία 38 εκατ. αλλά και ομάδες με δυσθεώρητη αξία, όπως Βραζιλία 1,5 δισ., Γαλλία 1,4 δισ., Ισπανία με 1,2 δισ. ή και το Βέλγιο των 560 εκατ.

Πέραν αυτών, όμως, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε ικανοποιητικό θέαμα, ειδικά όσο η διοργάνωση πλησιάζει στο τέλος της. Στους αγώνες νοκ άουτ πρέπει να χορτάσουμε μπάλα, ειδικά αν σκεφτούμε ότι οι περισσότεροι εκ των ποδοσφαιριστών έχουν ήδη δεκάδες παιχνίδια στα πόδια τους, άρα και ρυθμό, από τα εθνικά πρωταθλήματα, ειδικά της Ευρώπης, όπου αγωνίζεται η συντριπτική πλειονότητα των υψηλής κλάσης ποδοσφαιριστών.

Για να δούμε τι θα δούμε…