Οι παίκτες της Εθνικής Γερμανίας έβαλαν τα χέρια τους πάνω από το στόμα τους κατά τη διάρκεια της ομαδικής φωτογραφίας πριν την έναρξη του αγώνα τους με την Ιαπωνία για τον 5ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς η διαμάχη για την απειλή κυρώσεων της FIFA σε ενδεχόμενη χρήση του περιβραχιόνιου «OneLove» συνεχίζεται.

Όλοι οι παίκτες της «Μάνσαφτ» συμμετείχαν στη χειρονομία, μπροστά σε δεκάδες φωτογράφους στον αγωνιστικό χώρο πριν από την έναρξη, μετά την απειλή της FIFA εναντίον επτά ευρωπαϊκών ομάδων με κυρώσεις, εάν φορούσαν το περιβραχιόνιο που συμβολίζει τη διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέιζερ, καθισμένη δίπλα στον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο στις εξέδρες, φόρεσε το περιβραχιόνιο καθώς συνομιλούσε με τον επικεφαλής του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ενώ νωρίτερα είχε επικρίνει τη FIFA, λέγοντας ότι η απειλή κυρώσεων συνιστούσε λάθος και απαράδεκτη συμπεριφορά.

«Δεν είναι εντάξει οι ομοσπονδίες να υφίστανται πίεση», είπε η Φέιζερ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εκδήλωση της γερμανικής ομοσπονδίας στην Ντόχα, πριν από τον αγώνα.

«Στη σημερινή εποχή είναι ακατανόητο ότι η FIFA δεν θέλει οι άνθρωποι να υπερασπίζονται ανοιχτά την ανοχή και τις διακρίσεις. Δεν ταιριάζει στην εποχή μας και δεν είναι κατάλληλο για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Σε δήλωσή της, η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB) ανέφερε: «Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε το περιβραχιόνιο του αρχηγού μας για να πάρουμε θέση για τις αξίες που κρατάμε στην Εθνική ομάδα της Γερμανίας: τη διαφορετικότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό. Μαζί με άλλα έθνη, θέλαμε η φωνή μας να να ακουστεί.

Δεν θέλαμε να κάνουμε μια πολιτική δήλωση – τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αλλά δεν ισχύει ακόμα. Γι’ αυτό αυτό το μήνυμα είναι τόσο σημαντικό για εμάς. Η άρνηση του περιβραχιόνιου είναι το ίδιο με το να μας αρνηθείς τη φωνή. Εμείς στεκόμαστε στη θέση μας».

Να υπενθυμιστεί ότι η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ.