Το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή που επιχείρησε να στήσει ένα σύστημα χειραγώγησης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης προωθώντας το διαγωνισμό του 2016 ήταν στο πλαίσιο της ακραίας και τότε λαϊκίστικης ρητορικής του που συνοψίζονταν στο σύνθημα «να πληρώσουν οι πλούσιοι».

Το ίδιο που και σήμερα… λανσάρει υποστηρίζοντας πως θα πληρώσουν οι… πλούσιοι για τις αυξήσεις των μισθών, των συντάξεων και όλα τα υπόλοιπα που τάζει στο δρόμο για τις εκλογές.

Μόνο και που αυτό το αφήγημα αποδεικνύεται «μούφα». Και καταρρέει παρότι επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή την καταδίκη του Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος και για προσπάθεια χειραγώγησης του χώρου των ΜΜΕ.  Ουσιαστικά αποδέχθηκε τις καταθέσεις και τις κατηγορίες που ανέφεραν ότι επιχειρήθηκε να στηθεί το λεγόμενο ΣΥΡΙΖΑ channel μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες που τότε ακολουθήθηκαν.

Και τι λέει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ; Ότι ο Νίκος Παππάς διώκεται πολιτικά διότι εκπροσωπώντας την τότε κυβέρνηση έβαλε τους καναλάρχες να πληρώσουν και ότι αυτό επετεύχθη στον επόμενο διαγωνισμό που έγινε (με αλλαγμένους φυσικά τους όρους και με περισσότερες τηλεοπτικές άδειες προς διάθεση). Και τι πλήρωσαν, σύμφωνα πάντα με τον ΣΥΡΙΖΑ; 250 ολόκληρα εκατομμύρια. Το λένε το γράφουν το τονίζουν πλέον με κάθε ευκαιρία και σε κάθε ανακοίνωση.

Είναι όμως έτσι; Πρώτα από όλα το τίμημα δεν καταβλήθηκε επί τόπου. Το κόστος για την απόκτηση άδειας δίνεται τμηματικά όπως είναι και λογικό. Το ποσό που ετησίως είχε προβλεφθεί ήταν της τάξης των 21 εκατ. ευρώ (συνολικά) για 10 χρόνια (Για αυτό λένε και έλεγαν και τότε ότι έβαλαν τους καναλάρχες να πληρώσουν 250 εκατομμύρια).

Τον Οκτώβριο όμως του 2017 αποφασίστηκε να μειωθεί ο συντελεστής του ειδικού φόρου επί της αξίας των διαφημίσεων για τα τηλεοπτικά μέσα που κατέχουν άδεια από το 20% στο 5%. Και όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του 2017 το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος από αυτή την απόφαση αυτή για το ελληνικό δημόσιο είναι της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.

Το όλο σκηνικό που και σήμερα στήνεται έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τον λαϊκισμό. Με τη ρητορική που ξαναπαίρνει τη μορφή της ακραίας τοξικότητας στο δρόμο για τις εκλογές. Και συνδέεται με το αφήγημα της πολιτικής δίωξης κατά του Νίκου Παππά και της ταυτόχρονης αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών της. Αφήγημα που εξυπηρετεί συνολικά τόσο την προεκλογική… καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ όσο και όλους όσοι ονειρεύονται μια επαναφορά στην εξουσία με λογικές ανάλογες αυτών που αποκαλούνται καθεστώτα και αποτελούσαν ή αποτελούν συνομιλητές της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εικόνα

 

Εικόνα