Προς… απόσυρση οδηγούνται τα υπάρχοντα μονοκλωνικά αντισώματα, καθώς αποδεικνύονται λιγότερο δραστικά έναντι της Ομικρον. Μοιραία, οι κλινικοί γιατροί στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις νέες αντιιικές θεραπείες, αναμένοντας το «πράσινο φως» από τις υγειονομικές Αρχές που θα επιτρέψει την άμεση χρύση τους σε ασθενείς που κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές σε περίπτωση λοίμωξης Covid19.

Ηδη οι πρώτες παρτίδες που αφορούν τη δραστικά ουσία molnupiravir της Merck (ευρωπαϊκά MSD) κατά της Covid19 έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας μας, με τα χάπια να βρίσκονται αποθηκευμένα και έτοιμα για χορήγηση, εφόσον λάβουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο του Οργανισμού βρίσκεται και η διά στόματος θεραπεία της Pfizer, η αποτελεσματικότητα της οποίας φαίνεται να αγγίζει ακόμη και το 90%, σύμφωνα με τις σχετικές κλινικές μελέτες. Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτά επικοινωνία με τη φαρμακοβιομηχανία, ώστε να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες που αναμένονται (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα) στις αρχές Μαρτίου. Μάλιστα και καθώς η χορήγησή τους θα πρέπει να γίνεται άμεσα (πιο συγκεκριμένα, η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου με θετικό αντιγονικό ή μοριακό τεστ), στο υπουργείο Υγείας επεξεργάζονται σχέδια, όπως τη διάθεσή τους μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικά επιτροπή έχει ήδη επεξεργαστεί τα κριτήρια σχετικά με το ποιοι ασθενείς θα μπορούν να λάβουν την αγωγή, ακολουθώντας το μοντέλο που ισχύει για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων, προτεραιότητα θα έχουν πολίτες με σοβαρά νοσήματα, όπως είναι οι μεταμοσχευμένοι ή εκείνοι που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, οι αιμοκαθαιρόμενοι, οι ασθενείς με κυστική ίνωση, οι καρκινοπαθείς, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι πολίτες με ΗIV λοίμωξη. Επίσης, σε προτεραιότητα για θεραπεία θα βρίσκονται ηλικιωμένοι που μολύνθηκαν από κορωνοϊό και άτομα με σοβαρές συνοσηρότητες, όπως χρόνια νεφρική νόσος, διαβήτης, χρόνια ηπατική νόσος, καρδιαγγειακή νόσος, υπέρταση υπό θεραπεία κ.ο.κ. Για την έγκριση της χορήγησης της θεραπείας δε θα απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον θεράποντα ιατρό (ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ) μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Το εντατικό ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας για τις νέες θεραπείες  με τους ειδικούς να υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία, εν τούτοις, πως το πλέον σημαντικό όπλο έναντι της πανδημίας παραμένει ο εμβολιασμός, και μάλιστα με τρεις δόσεις  οφείλεται και στο ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της Δέλτα, όχι όμως και της Ομικρον. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα επιταχύνθηκε η χορήγησή τους σε νοσούντες (είναι θέμα 24ώρων η εξάντληση και των τελευταίων αποθεμάτων στη χώρα μας), δεδομένου ότι η κυκλοφορία της Δέλτα έχει μεν εξασθενήσει, παραμένει ωστόσο ενεργή, προκαλώντας ημερησίως 3.000-5.000 λοιμώξεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές επιστημονικές προειδοποιήσεις είδαν ήδη το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε και σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Nature», μόνον το sotrovimab της αμερικανικής Vir Biotechnology και της βρετανικής GSK φάνηκε να διατηρεί την αποτελεσματικότητά του έναντι της Ομικρον.

Παρ’ όλα αυτά, η θεραπεία είναι δυσεύρετη ακόμη και στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, να αυστηροποιούνται ακόμη περισσότερο τα κριτήρια χορήγησής τους.

Από Τα Νέα