«Βρέχει» αποφάσεις για την συγκρότηση «συνεργείων υπερωριακής απασχόλησης» από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες. Έχουν δημοσιευθεί πάνω από 60 αποφάσεις «με εντολή υπουργού» οι οποίες αφορούν σε υπερωριακή απογευματινή απασχόληση 120 ωρών για τον κάθε δικαιούχο υπάλληλο από τις 16 ή 17 Απριλίου (ανάλογα την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης) έως τις 30 Ιουνίου 2019.

του Κώστα Τσαχάκη

Επιπλέον δημοσιεύονται συμπληρωματικές αποφάσεις με την έγκριση των ποσών που θα εκταμιευθούν για να πληρωθούν οι συγκεκριμένες υπερωρίες .
Οι αποφάσεις δεν σχετίζονται μόνο με υπερωρίες σε «μάχιμες» υπηρεσίες του υπουργείου που είναι επιφορτισμένες με ελέγχους (δημοσιονομικούς ή φορολογικούς) αλλά ακόμη και σε υπηρεσίες… διεθνών σχέσεων. Επί της ουσίας η υπερωριακή απασχόληση αφορά στο σύνολο σχεδόν του υπαλληλικού δυναμικού του υπουργείου Οικονομικών, είτε υπάρχουν αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες είτε όχι γεγονός που αφήνει περιθώρια για εκτιμήσεις ότι σε πολλές περιπτώσεις οι υπερωρίες μπορεί να είναι «πλασματικές». Κάτι που σημαίνει ότι στο υπουργείο πιστεύουν ότι έχουν ξεπεραστεί οι δημοσιονομικές δυσκολίες και πως λεφτά… υπάρχουν.
Μάλιστα σε ορισμένες από αυτές ως αιτιολογία αναφέρεται «η ανάγκη για απασχόληση του προσωπικού πέραν του κανονικού ωραρίου προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της προετοιμασίας, συμμετοχής και υποστήριξης των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς». Όπως γίνονταν και όταν η Ελλάδα ήταν σε καθεστώς μνημονίου
Πιο αναλυτικά ενδεικτικά να αναφέρουμε πως με σχετική απόφαση ορίζονται υπερωρίες σε 64 υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που ανήκουν στην Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων και στις οποίες απασχολούνται 513 υπάλληλοι. Η συνολική δαπάνη για την υπερωριακή απασχόληση μέχρι τις 30 Ιουνίου ανέρχεται στις 407.200 ευρώ.
Με άλλη απόφαση συγκροτείται «συνεργείο υπερωριακής εργασίας υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Σχέσεων». Σε αυτό το «συνεργείο» συμμετέχουν 20 υπάλληλοι οι οποίοι θα δουλεύουν μετά την λήξη του ωραρίου και μέχρι τις 10 το βράδυ και μέχρι να συμπληρωθούν οι 120 ώρες. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης υπάρχει «ανάγκη για απασχόληση προσωπικού και πέραν του κανονικού ωραρίου, προκειμένου α) να υποστηριχθεί το έργο της Διεύθυνσης, β) να επιτευχθεί η έγκαιρη, ορθή και ομαλή ενσωμάτωση Οδηγιών και θέσπιση εκτελεστικών μέτρων Κανονισμών και γ) να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συμμετοχή της χώρας στις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπερωριακή απασχόληση 15 υπαλλήλων της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Μεθοδολογίας και Επιβολής Κυρώσεων (ΔΣΜΕΚ). Στην περίπτωση τους η απόφαση για υπερωρίες πάρθηκε λόγω «της ανάγκης αντιμετώπισης έκτακτων υπηρεσιακών θεμάτων, καθώς και του αυξημένου όγκου των εισερχομένων εγγράφων», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.