Στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης προέβη το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με το υπουργείο Υγείας των Σκοπίων και το Ίδρυμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής το οποίο εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο ως επισήμως καταχωρισμένη φιλανθρωπική οργάνωση, με αντικείμενο την υλοποίηση κοινού προγράμματος προγεννητικών ελέγχων στα Σκόπια για την περίοδο 2022-2025.

Το μνημόνιο κατανόησης υπεγράφη  στα Σκόπια διαδοχικά με ασυγχρονικό τρόπο από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Υγείας των Σκοπίων, Μπέκιμ Σάλι, και τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής, καθηγητή, Κύπρο Νικολαΐδη.

Στην τελετή της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης παρευρέθησαν μεταξύ άλλων, η πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια, Σοφία Φιλιππίδου και ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, Μπέκιμ Σάλι.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, σκοπός του προγράμματος προγεννητικών ελέγχων για την περίοδο 2022-2025 είναι η παροχή δωρεάν εξειδικευμένης φροντίδας σε εγκύους γυναίκες στα Σκόπια, προκειμένου να περιορισθεί η μητρική και περιγεννητική θνησιμότητα και νοσηρότητα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργηθεί στην Πανεπιστημιακή Κλινική Γυναικολογίας και Μαιευτικής των Σκοπίων (συνεργάζεται στενά με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων «Κύριλλος και Μεθόδιος»), μονάδα προγεννητικού ελέγχου με μακροπρόθεσμο στόχο να ιδρυθούν παρόμοιες μονάδες σε όλη τη χώρα προς όφελος του συνολικού πληθυσμού.

Περαιτέρω, θα λειτουργήσει μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα με αντικείμενο το μαιευτικό υπέρηχο και την εμβρυομητρική ιατρική, το οποίο θα οργανωθεί σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων «Κύριλλος και Μεθόδιος» και το Σύλλογο Εμβρυομητρικής Ιατρικής των Σκοπίων με εντατική πρακτική εκπαίδευση σε καθημερινή βάση, θεωρητική κατάρτιση μέσω διαδικτύου και ψηφιακών μέσων και εβδομαδιαίες συναντήσεις για ανάλυση συγκεκριμένων περιστατικών.

Επί πλέον, στο πρόγραμμα προγεννητικών ελέγχων θα περιλαμβάνεται σχετική επαγγελματική κατάρτιση μαιευτήρων που απασχολούνται στην Πανεπιστημιακή Κλινική Γυναικολογίας και Μαιευτικής στα Σκόπια και σε περιφερειακά νοσοκομεία από το Ίδρυμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής.

Το Ίδρυμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής θα παρέχει δωρεάν εξοπλισμό και τεχνογνωσία και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θα διευκολύνει το συντονισμό μεταξύ του υπουργείου Υγείας των Σκοπίων και του Ιδρύματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής για την υλοποίηση του προγράμματος προγεννητικών ελέγχων κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο μνημόνιο κατανόησης.