Αναβίωση ή μια ακόμα μίμηση; Αυτό είναι το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι αρχές Ασφαλείας και κυρίως η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Κρατική Ασφάλεια, σχετικά με την τοποθέτηση της βόμβας έξω από τις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στου Γουδή καθώς και τον τρόπο με τον οποίον κινήθηκαν οι δράστες, ο οποίος θυμίζει άλλες εποχές της ελληνικής τρομοκρατίας. Εν ολίγοις, πρόκειται για μια απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειες που μπορεί να είναι βγαλμένη από τα «παλιά», αλλά με νέους οργανωτές.
Γράφει ο Κώστας Δημητράκος
Το σύνολο των κινήσεων αυτών που φέρονται να οργάνωσαν την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού το μεσημέρι προς το απόγευμα της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου σε στρατόπεδο στην οδό Κοκκινοπούλου, στην έδρα των ΜΑΤ στην Αθήνα, παραπέμπουν στην εποχή της δράσης της «17Ν», όταν αυτή περιοριζόταν στην τοποθέτηση βομβών. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες που ασχολούνται με το θέμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «M», οδηγούν σε ένα αρχικό συμπέρασμα: ότι πρόκειται για κάποιους που μιμήθηκαν τον τρόπο δράσης της «17Ν», οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν την ανάλογη εμπειρία και έτσι η επιχείρηση όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε, αλλά προσφέρει και αρκετά άθικτα στοιχεία προς έρευνα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Αυτό που διέθεταν, όπως φαίνεται, είναι η τεχνική της μίμησης παλαιότερης μεθοδολογίας ώστε να δημιουργήσουν, όπως έχει γίνει και άλλες φορές στο παρελθόν, τον συνειρμό ότι πρόκειται για συνέχεια της παραδοσιακής τρομοκρατίας στην Ελλάδα, με τον τον τρόπο που αυτή καταγράφηκε μέχρι την εξάρθρωση της «17Ν» στα μέσα της δεκαετίας του ’00.
Η συναρμολόγηση και η τοποθέτηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού ιδιαιτέρως μεγάλης ισχύος είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία που οδηγούν στο ενδεχόμενο της μίμησης. Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν δύο είδη εκρηκτικών υλών, C4 και ζελατοδυναμίτιδα, σε τέτοια ποσότητα (μισό κιλό) που θα προκαλούσαν ισχυρή έκρηξη. Η συνδεσμολογία είχε σφάλματα και για αυτό τελικά ο μηχανισμός δεν εξερράγη. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός για τον τρόπο με τον οποίον έγινε η προμήθεια της συγκεκριμένης εκρηκτικής ύλης και με δεδομένο, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη (C4) χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο από τον στρατό.
Η βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα σε πλαστικό δοχείο φαγητού. Αυτό δεν λέει τίποτα το ιδιαίτερο εκτός από το γεγονός ότι τέτοιος τρόπος έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ισχυρών εκρήξεων. Η πρώτη ήταν στις αρχές Ιουλίου 2022 με την ενεργοποίηση βόμβας έξω από τη ΔΟΥ Αμαρουσίου και η δεύτερη στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων στο τέλος του ίδιου μήνα.
Προειδοποιητικά τηλεφωνήματα
Και στην περίπτωση της βόμβας της περασμένης Δευτέρας, όπως γινόταν και στο παρελθόν, υπήρξαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στις 12:25 το μεσημέρι τα οποία έδιναν το χρονικό περιθώριο των 45 λεπτών ώστε η αστυνομία να απομακρύνει τους πιθανούς διερχόμενους ανθρώπους από την περιοχή. Οι συγκεκριμένοι δρόμοι σφύζουν από περαστικούς καθώς περνούν έξω από την Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου, απέναντι από μία είσοδο της οποίας είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός. Τα τηλεφωνήματα έγιναν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» καθώς και στο www.zougla.gr. Και στις δύο περιπτώσεις το μήνυμα ήταν ηχογραφημένο. Και αυτή η μέθοδος ειδοποίησης παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα ιδιαίτερο.
Ο μηχανισμός, που εντέλει εξουδετερώθηκε, φέρεται να έχει κάποια αξιοποιήσιμα στοιχεία κυρίως από την άποψη του πιθανού γενετικού υλικού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την αρχική εξέταση που του έγινε δεν εντοπίστηκαν δακτυλικά αποτυπώματα.
Παράλληλα, προκύπτουν και ορισμένα σημαντικά θέματα φρούρησης των αστυνομικών εγκαταστάσεων. Οπως διέρρευσε, το κτήριο των εγκαταστάσεων των ΜΑΤ διαθέτει μία κάμερα παρακολούθησης της κίνησης έξω από αυτό, η οποία όμως δεν είναι συνδεδεμένη με κάποιο καταγραφικό σύστημα καθώς δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Η μόνη περιγραφή που υπάρχει, σχετικά με τους δράστες, είναι μια αμφιλεγόμενη μαρτυρία που αναφέρει ότι λίγα λεπτά πριν από το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ένα λευκό βαν πέρασε μπροστά από το σημείο όπου είχε αφεθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός.