Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, μεταβαίνει στο Παρίσι προκειμένου να… στηρίξει τις κινητοποιήσεις των Γάλλων και τις αντιδράσεις στον νόμο Μακρόν για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια μόνο ως μνημείο υποκρισίας (ένα ακόμη) δύναται να χαρακτηριστεί.

 

Γράφει ο ΤΑΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

 

«Η Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι, για να συμμετάσχει στις αυριανές κινητοποιήσεις των συνδικάτων, στο πλαίσιο της Γενικής Απεργίας» αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Και προστίθεται ότι: «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη των κομμάτων που απαρτίζουν το NUPES (Nouvelle Union populaire écologique et sociale, «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση»), καθώς και με εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων»

Μέσα σε μια ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πήγε το όριο ηλικίας για τη σύνταξη στα 67 χρόνια, με τις γνωστές αναφορές περί πιέσεων από την Τρόικα, ξεχνώντας κάθε προηγούμενη υπόσχεση και κυρίως το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του 2014 που χρησιμοποίησε ως σημαία για να ανέλθει στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015.

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ τα έβλεπε όλα… ρόδινα. Και ουδείς εκ των στελεχών (τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονταν στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό) μίλησε για τις αποφάσεις και τις συνέπειες αυτών. Άλλωστε για την  αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασφαλιστικών ταμείων για την εξυγίανση των οποίων δεν είχαν το παραμικρό σχέδιο.

Και τώρα η Ράνια Σβίγκου εμφανίζεται να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις των… Γάλλων. Που ζητούν από τον Μακρόν να αποσύρει έναν νόμο που ανεβάζει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια. Θα συμμετάσχει στην γενική απεργία των σωματείων που βρίσκονται στους δρόμους και αντιδρούν.

Στην Ελλάδα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση εκτίναξε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης την ώρα που μείωνε συντάξεις και ψήφιζε και το εφεύρημα της προσωπικής διαφοράς που τώρα καταγγέλλει και δηλώνει ότι τη δεύτερη φορά θα  εξαλείψει την παράμετρο που ομόφωνα στήριξαν τα μέλη του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι… συντάξεις

Υπενθυμίζεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας την περίοδο 2015 – 2019 προχώρησαν, μεταξύ άλλων,  σε:

1) Αύξηση του ποσοστού εισφοράς υπέρ υγείας από 4% σε 6% για το σύνολο των κύριων συντάξεων και επιβολή εισφοράς υπέρ υγείας στις επικουρικές συντάξεις 6%.

2) Μείωση της κατώτατης σύνταξης από 486 ευρώ σε 392,7 ευρώ και κατάργηση της κατώτατης σύνταξης.

3) Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επικουρική σύνταξη (ETEA) κατά μία ποσοστιαία μονάδα συνολικά (από 3% για ασφαλισμένο και 3% για εργοδότη, σε 3,5% και 3,5% αντίστοιχα) για 2016-2018 και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για 2019-2022, επιβολή ρήτρας βιωσιμότητας στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης.

4)  Κατάργηση του ΕΚΑΣ για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και αλλαγή των κριτηρίων υπαγωγής μέχρι τις 31/12/2019.

5) «Ψαλίδισμα» των συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση τόσο ηλικιακού ορίου, όσο και τον περιορισμό της καταβαλλόμενης σύνταξης στον επιζώντα στο 50% έναντι 70% της σύνταξης του θανόντος.

6) Κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος συζύγου στις νέες κύριες συντάξεις, καθώς και πλήρης κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων στις νέες επικουρικές.

7) Μείωση, μεσοσταθμικά, κατά 44% των επικουρικών από 1/1/2015.

8) Μείωση της Εθνικής Σύνταξης για τις συντάξεις αναπηρίας. Λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης μόνο από όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

9) Αύξηση του κόστους εξαγοράς αναγνώρισης πλασματικών ετών.

10) Πάγωμα συντάξεων μέχρι και το 2022, περιορισμό των μελλοντικών αυξήσεων ανάλογα με την ανάπτυξη (50%) και πληθωρισμό (50%) με ανώτερο τον εκάστοτε πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι με βάση απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, οι κύριες συντάξεις που εκδίδονται από τις 13.5.2016 και μετά, σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016, ήταν μειωμένες κατά τουλάχιστον 20% έως 35%.

Για τίποτα από τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινητοποιήθηκε. Τώρα όμως πηγαίνει να στηρίξει την γαλλική Αριστερά παραγνωρίζοντας και ένα ακόμη γεγονός. Ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτός που κερδίζει από το χάος που επιχειρείται να δημιουργηθεί κερδισμένοι είναι οι ακροδεξιοί της Λεπέν.