Στη μετάβαση στη νέα κανονικότητα του κορωνοϊού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών,  Κώστας Καραμανλής σε συνεντεύξεις του στην ΕΡΤ1 και στους τηλεοπτικούς σταθμούς KONTRA και Open.

Ο υπουργός υπογράμμισε (ΕΡΤ1) ότι οι Έλληνες πολίτες έδειξαν πολύ υπεύθυνη στάση και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και ότι υπήρχε συγκεκριμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός, με τους βοηθούς επιβατών, οι οποίοι θα βρίσκονται όλο το Μάιο σε καθημερινή βάση στους 45 σημαντικότερους σταθμούς ανταπόκρισης Μετρό με λεωφορεία.

457.000 επικυρώσεις χθες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι από χθες, Δευτέρα 4 Μαΐου, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πραγματοποιήθηκαν 457.000 επικυρώσεις, ενώ την Δευτέρα 27 Απριλίου, που ίσχυαν ακόμη οι περιορισμοί μετακίνησης είχαν πραγματοποιηθεί 258.000 επικυρώσεις. (Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση της τάξης του 77%)

Οι ίδιοι οι επιβάτες παροτρύνουν τους συνεπιβάτες τους να φορέσουν μάσκα

Ο υπουργός διηγήθηκε όμως και τη δική του εμπειρία από τη χθεσινή επίσκεψη του σε έναν από τους βασικούς σταθμούς ανταπόκρισης του Μετρό με λεωφορεία στην Ακαδημία, η οποία όπως τόνισε δείχνει και πόσο σημαντικό είναι το στοιχείο της ατομικής ευθύνης. «Επιβιβάστηκε στην οδό Ακαδημίας ένας επιβάτης χωρίς μάσκα. Πριν καν να επέμβει η αστυνομία ή οι άνθρωποι του ΟΑΣΑ, οι άλλοι επιβάτες του είχαν πει: ‘‘Κοίταξε να δεις, πρέπει να φορέσεις τη μάσκα σου, δεν μπορείς να επιβιβαστείς έτσι”», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών (Open).

«Προέχει η Δημόσια Υγεία»

Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε επίσης (ΕΡΤ) ότι συνεχίζονται οι απολυμάνσεις με εντατικούς ρυθμούς, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους όπως οι στάσεις των αστικών λεωφορείων, ότι έχουν τοποθετηθεί σημάνσεις επιδαπέδιες και στα καθίσματα, ώστε να γνωρίζει το επιβατικό κοινό που επιτρέπεται να καθίσει και που όχι, καθώς και θα μπαίνουν και εμβόλιμα δρομολόγια.

Ειδικότερα εξήγησε (Open) ότι σε γραμμές με μεγάλη επιβατική κίνηση, θα έρχονται διαδοχικά ένα λεωφορείο – «φυσαρμόνικα» και ένα απλό. Εμβόλιμα δρομολόγια θα μπαίνουν σε ώρες αιχμής και στο Μετρό. Επισήμανε ότι με την τηλεματική οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το επόμενο δρομολόγιο και τόνισε: «Αυτό που θέλουμε να διασφαλίσουμε είναι οι ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες μεταφοράς επιβατών. Επομένως ας καθυστερήσουμε, προέχει η Δημόσια Υγεία. Μην μπούμε σε ένα λεωφορείο όταν είναι γεμάτο. Γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να έχουμε έναν υπάλληλο του ΟΑΣΑ ή έναν αστυνομικό σε κάθε λεωφορείο».

Πίστωση για τους κατόχους καρτών του ΟΑΣΑ – Θα βρεθεί λύση και για ΟΑΣΘ

Ο Κώστας Καραμανλής υπενθύμισε (ΕΡΤ1) ότι οι κάτοχοι καρτών απεριόριστων διαδρομών θα έχουν πίστωση για τις ημέρες που δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει στην αγορά της επόμενης κάρτας, ενώ όσοι προμηθευτούν ετήσια κάρτα, θα έχουν επιπλέον 10% έκπτωση.

Όσον αφορά στις κάρτες απεριόριστων διαδρομών του ΟΑΣΘ, όπου δεν υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί λύση και για το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης.

Και για τα ταξί, ακούμε τους ειδικούς

Ερωτηθείς για τον περιορισμό στον αριθμό επιβατών στα ταξί (ΕΡΤ1), ο υπουργός δήλωσε ότι κατανοεί τον προβληματισμό των επαγγελματιών οδηγών, οι οποίοι υπενθύμισε ότι έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ. Σημείωσε ότι ο κ. Χαρδαλιάς και ο κ. Τσιόδρας έχουν διευκρινίσει πως υπάρχουν εξαιρέσεις για τη συνοδεία ανηλίκων ή τη μεταφορά σε νοσοκομείο. Ζήτησε «λίγο υπομονή για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», υπογραμμίζοντας ότι το σταδιακό άνοιγμα γίνεται με σχέδιο και με βάση τις οδηγίες των ειδικών, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν συμβουλέψει με τον πιο κατάλληλο τρόπο την Κυβέρνηση.

«Καλό είναι εμείς οι πολιτικοί να μην κάνουμε του κεφαλιού μας, καλό είναι να ακούμε τους ειδικούς ακόμη κι όταν αυτό ξέρετε μπορεί να έχει και ένα μικρό πολιτικό κόστος», κατέληξε.