Με τη φράση «πιστεύω ότι το ποσοστό της πρώτης Κυριακής θα σας εκπλήξει ευχάριστα», την οποία σύμφωνα με πληροφορίες είπε προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ανακτήσει το χαμένο δημοσκοπικό έδαφος και η ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επιτύχει ένα ποσοστό που θα αποτελεί πρόκριμα για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική.

Όπως είπε στη δημόσια τοποθέτηση του «η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει». Πετώντας το καρφί του για τον Νίκο Ανδρουλάκη, πρόσθεσε ότι «σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό».

Η συζήτηση κατά την χθεσινή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι φυσικό να περιστράφηκε αποκλειστικά γύρω από τις εκλογές, την τακτική της κυβέρνησης και τα διλήμματα που θα τεθούν στους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί υπουργοί, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, υποστήριξαν ότι θα πρέπει να τεθούν εξαρχής και με ένταση τα διλήμματα προς τους ψηφοφόρους, ώστε να αποτυπωθούν με σαφήνεια οι πολιτικές διαφορές με την αντιπολίτευση.

Το σκεπτικό αυτό προβλέπει την διαμόρφωση μίας ατζέντας θεμάτων στα οποία η κυβέρνηση έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και δημιουργούν διακριτό στίγμα σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η οικονομία όπου μειώθηκαν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές και αυξήθηκαν οι συντάξεις, η αμυντική θωράκιση της χώρας, το μεταναστευτικό με την μείωση των ροών, η εξωτερική πολιτική και η ψηφιοποίηση του κράτους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να αναδειχθεί ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αύξηση των φόρων, ανοιχτά σύνορα και κρατισμό. Καταγράφηκε και η άποψη ότι η ένταση θα πρέπει να κορυφωθεί σταδιακά και τα πιο σκληρά διλήμματα να τεθούν στο δρόμο για τις δεύτερες εκλογές.