Μετά την Αίγυπτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί αύριο, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, στην Αλ-Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να συζητηθεί η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας. Στα πλαίσια του 1ου Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό της χώρας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.
Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μία συγκυρία ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή, με τη γεωπολιτική υποχώρηση του Ιράν, το νέο καθεστώς της Συρίας που προχωρά σε νέες συμμαχίες και τις επιδιώξεις της Τουρκίας να αναδειχθεί σε μεγάλο παράγοντα. Η Αθήνα με τη σειρά της στοχεύει στις δικές της συμμαχίες με τις χώρες της περιοχής, καθώς και την ενίσχυση της γεωπολιτικής της θέσης για τη μεταφορά ενέργειας από την ανατολή στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Σαουδική Αραβία ανησυχεί για την αναζωπύρωση των ακραίων ισλαμιστικών σχημάτων μετά την κατάρρευση των συμμάχων του Ιράν στην περιοχή (Χαμάς, Χεζμπολάχ, Άσαντ) και θέλει από την πλευρά της να μην αφήσει την Άγκυρα να κάνει το δικό της παιχνίδι στη Συρία.
Τι θα συζητηθεί μεταξύ Μητσοτάκη - Μοχάμεντ Σαλμάν
Στη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναμένεται να τεθούν κεντρικά οι επενδύσεις του βασιλείου στον τομέα της ενέργειας με πρώτο το θέμα του Saudi Greek Interconnection. Το κοινό σχήμα ΑΔΜΗΕ - National Grid έχει ήδη αναθέσει τις μελέτες σκοπιμότητας, οι οποίες αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέχρι τον Αύγουστο 2025. Αλλά και το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για εξαγωγή καθαρού υδρογόνου προς την Ελλάδα μέσω ελληνικών πλοίων και στη συνέχεια μέσω αγωγών στη βόρεια Ευρώπη.
Η πορεία υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας και οι προοπτικές συνεργασίας στους κλάδους του καθαρού υδρογόνου και των ΑΠΕ ήταν άλλωστε τα βασικά θέματα στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης που έγινε προχθές μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, και του Σαουδάραβα ομολόγου του, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ. Το Ριάντ, παράλληλα με το πετρέλαιο, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε διεθνή κόμβο παραγωγής πράσινης ενέργειας, έχοντας θέσει στόχο το 2030 τουλάχιστον το 50% της ενέργειας που θα καταναλώνεται στη χώρα να προέρχεται από ΑΠΕ.