Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε ενεργό ρόλο σε μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προεδρεύοντας σε ανοιχτή συζήτηση υψηλού επιπέδου με θέμα τη θαλάσσια ασφάλεια. Η συνεδρίαση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του ΣΑ για τον Μάιο του 2025, έχει στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας απέναντι στις αυξανόμενες απειλές στους θαλάσσιους δρόμους.

Η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων από τον ναυτιλιακό και ακαδημαϊκό χώρο, όπως η Μελίνα Τραυλού και ο καθηγητής Κριστιάν Μπογκέρ, αναδεικνύει τη σοβαρότητα της πρωτοβουλίας. Ζητήματα όπως η πειρατεία, η τρομοκρατία, η παράνομη διακίνηση και οι κυβερνοεπιθέσεις σε υποθαλάσσιες υποδομές βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρήση τεχνολογίας και ανταλλαγή πληροφοριών για την προστασία των θαλασσίων οδών.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ισχυρή διπλωματική κίνηση για την Ελλάδα, ενισχύοντας τη διεθνή της εικόνα ως πυλώνα σταθερότητας και υπερασπιστή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει τη σημασία της UNCLOS και να καλέσει τα κράτη-μέλη σε πλήρη εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων. Η συζήτηση για τη θαλάσσια ασφάλεια αναδεικνύεται έτσι σε προτεραιότητα με παγκόσμιες προεκτάσεις, φέρνοντας την ελληνική ναυτιλιακή παράδοση στο επίκεντρο της παγκόσμιας στρατηγικής.

Δείτε την συζήτηση εδώ 

Ο Πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι οι απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια είναι παγκόσμιες και επηρεάζουν όλες τις χώρες ανεξαρτήτως αν έχουν ακτές ή όχι.

«Δεσμεύομαι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει φύλακας της ελεύθερης ναυσιπλοΐας σε συνεργασία με όλες τις χώρες των Ηνωμένων Εθνών και θα συνεργαστούμε για αυτό τον πολύ σημαντικό, καίριο σκοπό», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη τη συζήτηση υψηλού επιπέδου για τη θαλάσσια ασφάλεια με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του τόνισε ότι οι απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια είναι παγκόσμιες και επηρεάζουν όλες τις χώρες ανεξαρτήτως αν έχουν ακτές ή όχι.

Τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πάντα βρίσκονται στο κέντρο όλων των παγκόσμιων προσπαθειών για την προστασία των ωκεανών μας και υπογράμμισε πως στηρίζουμε το ναυτικό Δίκαιο, αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που μας αφορούν όλους».

Ακόμα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η θαλάσσια ασφάλεια είναι σημαντική για την ασφάλεια όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, γιατί πάνω από το 80% του παγκόσμιου εμπορίου μετακινείται δια θαλάσσης.

Προσέθεσε δε πως η θαλάσσια ασφάλεια «προωθεί την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευμάρεια όλων των λαών και όλο και περισσότερο συναντάμε ασύμμετρες απειλές όπως το παρεμπόριο, την τρομοκρατία, την πειρατεία, αλλά και τις υβριδικές απειλές, κυβερνοεπιθέσεις που μπορεί να επηρεάσουν τα πλοία, τις συνδέσεις με τα λιμάνια και επίσης ακραίες καιρικές συνθήκες και η αύξηση ή και τα επίπεδα των θαλασσών που όλο και ανεβαίνουν μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα λιμάνια. Χρειαζόμαστε λοιπόν παγκόσμιες λύσεις».