Κατηγορώντας την Τουρκία για fake news αναφορικά με το προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στα όσα δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα του ΟΗΕ στην προσπάθειά τους να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για την Ελλάδα θέτοντας θέμα πνιγμών ακόμη και βρεφών στο Αιγαίο. Στη συνέντευξη του στο CNN έδωσε ουσιαστικά το στίγμα στο οποίο θα κινηθεί κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ την Παρασκευή το μεσημέρι (15.30 ώρα Ελλάδας).
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ σημειώνοντας πως επιδίδεται σε «fake news» για το μεταναστευτικό αναφέρθηκε στην πραγματικότητα δηλαδή στο γεγονός ότι η Ελληνική πλευρά έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε παράλογο από την πλευρά της Άγκυρας να εξαπολύει αυτού του είδους κατηγορίες προς την Αθήνα όταν δεδομένου του ιστορικού της γείτονας χώρας. «Ο Ερντογάν έχει ενθαρρύνει δεκάδες χιλιάδες να περάσουν στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε πως «έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε μετανάστες».
Τονίζοντας πάντως ότι η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή στο διάλογο σημείωσε ότι «Πρεπει να καθίσουμε και να μιλήσουμε η Τουρκία» αναγνωρίζοντας πως η Τουρκία έχει να επιτελέσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στο μεταναστευτικό εφόσον φυσικά σταματήσει την εργαλειοποίησή του.
Ο Έλληνας πρωθυπουργό αναφέρθηκε και στο «κρεσέντο προκλητικότητας» από τους Τούρκους που «αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών». Εστιάζοντας στο θέμα της τουρκικής παραβατικότητας σημείωσε ότι «Η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει το Δίκαιο της Θάλασσας».
«Το να κατηγορεί κάποιος την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -και αυτή η κατηγορία προέρχεται στην πραγματικότητα από μια χώρα που έχει ιστορικό εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς- είναι εντελώς παράλογο» σημείωσε για να προσθέσει ότι «Θα πρέπει να υπενθυμίσω σε εσάς και στους τηλεθεατές σας τι συνέβη πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάρτιο του 2020, όταν ο Πρόεδρος Erdoğan ενθάρρυνε ανοιχτά, δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
«Επομένως» συνέχισε «δεν είμαστε εμείς που εργαλειοποιούμε τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Αλλά με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κάθε φορά που υπάρχει έστω και ένα άτομο που χρειάζεται να διασωθεί στη θάλασσα, η ακτοφυλακή μας έχει παρέμβει. Και όπως σάς είπα, μόλις σήμερα διασώσαμε περισσότερους από 100 ανθρώπους στη θάλασσα. Άρα πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Και είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτού του είδους τον διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων».
Αναφορικά με το θέμα της Ρωσίας και της εισβολής στην ΟΥκρανία καθώς και τον εκβιασμό που επιχειρείται μέσω του φυσικού αερίου ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως χρειάζεται αποφασιστικότητα από την πλευρά των δυτικών χωρών και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί «ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις μας, τα νοικοκυριά μας, από το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, αφού η Ρωσία έχει προχωρήσει στην εργαλειοποίηση του αερίου με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει εκτοξευθεί και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο».
«Πρέπει υπογράμμισε «να διατηρήσουμε τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα. Και πρέπει να υιοθετήσουμε μια πιο αποφασιστική στάση ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του αυξανόμενου κόστους του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποστηρίζοντας την ανάγκη να επιβληθεί πλαφόν στο σύνολο του φυσικού αερίου που εισάγεται σήμερα στην Ευρώπη, όχι μόνο στο ρωσικό αέριο. Νομίζω ότι αυτή η πρόταση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, και προσβλέπουμε σε πιο συγκεκριμένες κατευθύνσεις εκ μέρους της Επιτροπής σχετικά με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία»
Αναφορικά με τις συνέπειες που έχει η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με το γεγονός ότι το κόστος της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου έχει εκτοξευθεί. Και όπως γνωρίζετε, υπάρχει άμεση μεταφορά του κόστους του φυσικού αερίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα έπρεπε ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε ένα διπλό πρόβλημα».
«Αυτό που κάναμε στην Ελλάδα, και νομίζω ότι ήμασταν πρωτοπόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι να δημιουργήσουμε έναν αρκετά εξειδικευμένο μηχανισμό που ουσιαστικά «πιάνει» τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην πηγή» είπε διευκρινίζοντας πως «στη συνέχεια διοχετεύουμε αυτά τα κέρδη σε ένα ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης που μάς βοηθάει να επιδοτήσουμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Έτσι, είπαμε στους πολίτες ότι θα πληρώσουν περισσότερα για την ενέργεια, αλλά προσπαθούμε να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας -λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα- δεν θα είναι υπερβολικές. Αυτή είναι η λογική που υιοθέτησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι έχουν δει τι κάναμε στην Ελλάδα. Έχουμε αποδείξει ότι αυτή η μέθοδος πραγματικά λειτουργεί. Έτσι, κάθε μέρα παίρνουμε εκατομμύρια υπερκέρδη και τα διοχετεύουμε σε αυτό το πρόγραμμα επιδοτήσεων. Και νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν έναν παρόμοιο μηχανισμό. Επομένως, αυτή είναι μια πρώτη γραμμή άμυνας για να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε μια παρέμβαση στην αγορά, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως απαραίτητη όταν αντιμετωπίζουμε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις»