Τη σημασία στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αλλά και στη ζωή των πολιτών του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στις δημοκρατίες ο πολυτιμότερο πόρος είναι η πίστη των πολιτών στους θεσμούς σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι το πολυδαίδαλο κράτος εμποδίζει την παραγωγικότητα και την πρόοδο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής απάντησε στις τρεις “ενστάσεις” που διατύπωσε η αντιπολίτευση ότι τάχα συγκεντρώνεται υπέρμετρη εξουσία στον πρωθυπουργό, ότι δήθεν κομματικοποιείται η κρατική μηχανή και χειραγωγείται η επιτροπή διαφάνειας.

Είναι άστοχο είπε ο πρωθυπουργός, η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου να βαφτίζεται συγκεντρωτισμός και μάλιστα από μια παράταξη που κόστισε ακριβά στην χώρα. Πότε με ένα ολέθριο εξάμηνο που ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τι έπραττε ο υπουργός Οικονομικών. Πότε με τις υπογραφές με την Cosco και την ίδια ώρα με τα συλλαλητήρια κατά της επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά.

Η αλήθεια είναι μια: το κυβερνητικό σχήμα πράγματι αποκτά κάθετη γραμμή και οριζόντιο συντονισμό. Αποκτά τυπική κατανομή των ρόλων που περιγράφει το ίδιο το Σύνταγμα.

Οι μετακλητοί συνεργάτες από 161 μειώνονται σε 108. Οι γενικές γραμματείες από 93 σε 58. Τίθεται και ανώτατο όριο στο πρωθυπουργικό γραφείο. Επιδίωξη μας είναι να προάγουμε συντονισμό και αποτελεσματικότητα κυβερνητικού έργου εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα που έχουμε λάβει εντολή από τον λαό».

Απάντηση 2η: Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η λέξη κομματικοποίηση δεν ταιριάζει σε στόματα που έλεγαν ότι μετά την κυβέρνηση πρέπει να πάρουν και την εξουσία. Ούτε σε εκείνους που τοποθετήσουν κομματικούς γενικούς γραμματείς. Έκαναν μάλιστα φωτογραφικούς διαγωνισμούς για να τους διορίσουν δήθεν αξιοκρατικά. Τώρα θα επιλέγονται πρόσωπα από την δημόσια διοίκηση μέσω ΑΣΕΠ. Σε λίγο καιρό όλες οι διαδικασίες του πολίτη με το δημόσιο θα είναι ψηφιακές. Όσοι κινδυνολογούν για δήθεν απολύσεις ας το παραδεχθούν: η ΝΔ είναι αυτή που εμπιστεύεται και εκσυγχρονίζει τη δημόσια διοίκηση και αναβαθμίζει το ρόλο ικανών κρατικών αξιωματούχων. Κάθε γραμμή του νομοσχεδίου έχει συνταχθεί από αποφοίτους της εθνικής σχολής δημόσιας διοίκησης.

Απάντηση 3η: Ποιον ικανοποιεί ένα σύστημα που έφερε την χώρα μας στις τελευταίες θέσεις στους δείκτες διαφάνειας; Πόσο ανεξάρτητα έδρασαν σώματα ελέγχου που είχαν προϊστάμενο μετακλητό διορισμένο από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που είχε και δικό της υπουργό για την ρύθμιση των φαινομένων διαφθοράς. Ελεγκτής και ελεγχόμενος ήταν το ίδιο πρόσωπο. Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους μια ενιαία αρχή διαφάνειας.
Ανταποκρινόμαστε στις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ. Αξιοποιούμε τις κατευθύνσεις που εσείς συζητήσατε. Ο Επικεφαλής της Αρχής θα επιλέγεται με ανοικτό διαγωνισμό. Οι υπηρετούντες των αρχών που ενσωματώνονται συνεχίζουν το έργο τους.

Γίνεται πράξη η ουσιαστική θεσμική και επιχειρησιακή αποπολιτικοποίηση του μηχανισμού έλεγχου της διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το ν/σ ήρθε στην Ολομέλεια διαφορετικό από αυτό που εισήχθη στην αρμόδια επιτροπή, καθώς έγιναν δεκτές προτεινόμενες αλλαγές, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση ξέρει να ακούει και η αναζήτηση συναίνεσης θα είναι μόνιμος στόχος, λέγοντας χαρακτηριστικά “σκοπός μας είναι να μεταρρυθμίζουμε χωρίς να κατεδαφίζουμε “.