Σε καθεστώς lockdown θα παραμείνει η εστίαση σύμφωνα με την πρόβλεψη του πρωθυπουργού στη συνέντυξή του στο Star. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε σχετικά σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση έχει προνοήσει με εξειδικευμένα μέτρα στήριξης.

Όσον αφορά το πότε θα ανοίξει η εστίαση, εκτίμησε ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα.

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα

Μάρα Ζαχαρέα: Θα έρθω αναλυτικά και στην Επιτροπή αλλά δεν μπορώ να μην σας ρωτήσω τι γίνεται και με την εστίαση, γιατί είναι ένας κλάδος ο οποίος έχει χτυπηθεί πάρα πολύ, και οικονομικά έχει χτυπηθεί πάρα πολύ. Οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον κλάδο περιμένουν πώς και πώς να ανοίξουν. Και ο κόσμος είναι αλήθεια ότι περιμένει να μπορεί να καθίσει να πιει κάπου τον καφέ του. Για αυτό σας έχουν πει κάτι οι ειδικοί; Είσαστε σε μία συζήτηση; Μπορούμε να πούμε κάτι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να το πούμε με απλά λόγια. Κατ’ αρχάς είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός, λοιπόν, είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια, όπως σύμμαχος -ο κυριότερος σύμμαχος- είναι και η προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε, η Επιχείρηση «Ελευθερία», για τον εμβολιασμό.

Όμως η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους.

Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα.

Για αυτό όμως και εμείς προνοήσαμε και για τον κλάδο της εστίασης, πέρα και πάνω από τα οριζόντια μέτρα από τα οποία ωφελούνται όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις και όλοι οι έλληνες εργαζόμενοι, να ανακοινώσουμε ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, το οποίο δίνει κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε να προμηθευτούν πρώτες ύλες όταν ξανανοίξουν.

Το κάναμε τώρα ώστε εφόσον οι επιχειρήσεις, που πιστεύω ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα, να έχει τρέξει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να έχουν πάρει τα λεφτά, να μπορούν να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόγραμμα στη δύσκολη αυτή μετάβαση από την εποχή που είναι κλειστοί ή λειτουργούν -γιατί πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με take away και delivery- στη φάση όπου θα είναι πάλι ανοιχτοί και θα λειτουργούν κανονικά, να εξυπηρετούν τους πελάτες τους.