H Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία , σιγουριά και αυτοπεποίθηση το παραλήρημα Ερντογάν , είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης,  κατά την επίσκεψή του στο Καματερό και τους Αγίους Αναργύρους , κάτι που«προκαλεί ενίοτε νευρικότητα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι η βασική διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

«Είναι μια διαφορά την οποία θέλουμε και μπορούμε να τη συζητήσουμε και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους τότε δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από το ενδεχόμενο αυτή η μία διαφορά την οποία έχουμε και αναγνωρίζουμε με την Τουρκία να καταλήξει στη Χάγη σε ένα διεθνές δικαστήριο το οποίο θα αποφανθεί για το ποιος τελικά έχει δίκιο και το ποιος έχει άδικο. Όποιος έχει το δίκιο με το μέρος του δεν φοβάται. Αυτός ο οποίος φοβάται και αυτός ο οποίος εκφράζει νευρικότητα είναι αυτός ο οποίος δεν έχει το δίκιο με το μέρος του» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, επίσης, ότι «η χώρα θα προστατεύσει με όποιο τρόπο χρειάζεται όλα της τα κυριαρχικά δικαιώματα» καθώς έχει την «απόλυτη αυτοπεποίθηση και βεβαιότητα ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας» και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των καιρών, «όχι με ρητορικές εξάρσεις και με κούφιες κορώνες, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στο πλέγμα των συμμαχιών που αργά αλλά μεθοδικά χτίζει η πατρίδα μας».

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως, «ό,τι και να λέει ο κ. Ερντογάν ή οποιοσδήποτε άλλος, εμείς δεν ακολουθούμε σε χαρακτηρισμούς. Μένουμε στην ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που διακρίνει την Ελλάδα ως χώρα». Την ψύχραιμη στάση αποδίδουν σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον ότι η χώρα έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, δεύτερον τους συμμάχους μας στο πλευρό της και τρίτον τη δυνατότητα να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Το μήνυμα της αποφασιστικότητας για τη υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει φτάσει σε όλους τους αποδέκτες από την ελληνική διπλωματία και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Τονίστηκε από την πρώτη στιγμή στους Ευρωπαίους εταίρους, στον Πρόεδρο Τραμπ κατά την συνάντηση στον Λευκό Οίκο, αλλά, εκτιμάται ότι έχει φτάσει καθαρό και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι προφανές ότι βρίσκονται σε ένα πολύ δύσκολο σημείο, η στάση της Άγκυρας πυροδοτεί διαρκώς αντιπαραθέσεις και επιχειρεί να οδηγήσει σε τετελεσμένα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι δεν υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της Τουρκίας, τουλάχιστον προς το παρόν, να διακοπούν τα κανάλια επικοινωνίας των δύο πλευρών. Η κυβέρνηση επιμένει ότι ο διάλογος πρέπει να διεξάγεται με βάση τους κανόνες και το διεθνές δίκαιο, ενώ αρμόδια στελέχη, στέκονται στο γεγονός ότι οι ρητορικές εξάρσεις του κ. Ερντογάν σημειώνονται σε τουρκικό έδαφος και πέραν της πρόκλησης προς την Ελλάδα, έχουν στόχο και το ακροατήριο του εντός των συνόρων της χώρας του.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου πλήττουν κυρίως τον ίδιο και την πολιτική του. Το εμπάργκο όπλων, η ενεργή συμμετοχή της ΕΕ στην διαδικασία επίβλεψης της διαδικασίας και την δέσμευση να μην υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή ξένων δυνάμεων στο έδαφος της Λιβύης. Προφανής είναι η ενόχληση του για το γεγονός ότι ήρθε ο κ. Χαφτάρ εδώ, αμέσως πριν πάει στην Διάσκεψη του Βερολίνου και τις ευχαριστίες που εξέφρασε για την ελληνική συνδρομή.

Το επόμενο διάστημα πάντως, θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις σε όλα τα διεθνή φόρα, θα επιδιωχθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στις διαδικασίες που ακολουθούν την Διάσκεψη του Βερολίνου και θα τονίζεται σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα αποτελεί τον βασικό παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.