Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά, σημείωσε πως «ο κύκλος της αντιπαράθεσης μας επέτρεψε να δούμε ποιος βρίσκεται σήμερα στο παρόν και ποιος επιθυμεί διακαώς την επιστροφή στο παρελθόν». «Δεν είστε στο εδώ και τώρα. Είστε στο εκεί και τότε. Είστε στο 2014», τόνισε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Συνολικά, επισημαίνοντας ότι θα έδινε απαντήσεις σε όλα τα θέματα που τέθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, κατηγόρησε ειδικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως υιοθετεί έναν λόγο «που είναι ξεπερασμένος από τα γεγονότα», πως επιστρέφει στην αντιπολίτευση με τα «μαγκάλια» αλλά και πως ξεχνά ότι κυβέρνησε για 4,5 χρόνια και οι πολίτες έχουν χρεώσει στο ΣΥΡΙΖΑ τις συνέπειες της πολιτικής του γι αυτό και τον έστειλαν στην αντιπολίτευση.

Και πρόσθεσε: «Αναρωτιέμαι αν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Δεν έχει επιστρέψει, αλλά η πορεία τους τελευταίους μήνες είναι στη θετική κατεύθυνση. Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με την δική σας κρίση την εσωτερική, την οποία προσπαθείτε να την εξάγετε». Και συνέχισε σε υψηλούς τόνους: «Αν συνεχίσετε σε αυτή την γραμμή, την κυβέρνηση μπορεί να την διευκολύνετε αλλά δεν κάνετε καλό στην χώρα. Κάτι παραπάνω περιμένουν οι πολίτες από αυτό που βλέπουμε σήμερα».

Ο Μητσοτάκης εγκάλεσε μάλιστα τον Τσίπρα σχετικά με όσα είπε για τους εργαζομένους στις τράπεζες: «Ενδιαφέρεστε για τις τράπεζες εσείς που τις κλείσατε, κόπτεστε για τους εργαζομένους σε αυτές όταν η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση ήταν αποκλειστικό δικό σας έργο; Εκπλήσσομαι πραγματικά με το θράσος σας που οι ευθύνες της δικής σας κυβέρνησης σε αντίθεση με την αξιολόγηση της συλλογικής ζημιάς που επιβάλατε στη χώρα, το κόστος είναι μετρήσιμο, το χρεώνεστε εσείς και είναι πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ».

Για το θέμα της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, σημείωσε ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που καθορίζεται με σαφήνεια από τον νόμο ώστε να μη δημιουργούνται «θέματα επέκτασης κλαδικών συμβάσεων με υπουργικές αποφάσεις που κινδυνεύουν τώρα να κριθούν άκυρες από το Συμβούλιο της Επικρατείας».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε την αναφορά του κ. Τσίπρα περί προειδοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς για επικείμενο έλεγχο, ζητώντας του να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει ότι «κάποιος σφύριξε στην Τράπεζα ότι έρχονται ελεγκτές».

Και πρόσθεσε: «Σας κατέθεσα μια σειρά από στοιχεία. Τα νούμερα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Αυξήθηκαν οι έλεγχοι ΣΕΠΕ. Αυξήθηκαν τα ποσά των βεβαιωμένων προστίμων. Αυξήθηκαν σημαντικά οι έλεγχοι που έκανε ο ΕΦΚΑ», επισημαίνοντας αντίθετα ότι από στοιχεία «φαίνεται το πόσο μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι τον Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο», πριν από τις εκλογές με τον υπαινιγμό «γιατί άραγε;» και υπογραμμίζοντας πως αντίθετα οι έλεγχοι «μετά τις εκλογές διπλασιάστηκαν».

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης απάντηση για το ζήτημα του βάσιμου λόγου απόλυσης τονίζοντας πως δεν υπήρξε αντίδραση από τον κόσμο της εργασίας καθώς εις εκ των λόγων κατάργησης της σχετικής διάταξης είναι ότι «οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα ο λόγος απόλυσής τους».

Για τα προγράμματα επιμόρφωσης, ο κ. Μητσοτάκης είπε «αν υποθέτουμε ότι έχουμε κονδύλια επιμόρφωσης 5.500 επιστημόνων και έχουμε δύο επιλογές: η πρώτη αφορά την ανανέωση υπαρχόντων ή να ξεκινήσουμε νέο για άλλους 5.500, τι προτιμάτε; 11.000 εργαζόμενους με ένα έτος εμπειρία ή 5.500 εργαζόμενους με 2 έτη εμπειρίας; Εσείς τι κάνατε, προχωρήσατε σε προσλήψεις 5.500 για ένα έτος και τους κλείσατε το μάτι λέγοντας τους ότι αν ξαναβγείτε θα τους ανανεώσετε τη σύμβαση».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι δεν υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ ικανή απορροφητικότητα των κονδυλίων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Εκτεταμένη αναφορά έκανε και στην επίθεση που δέχθηκε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, παραπέμποντας σε μη υλοποιημένες δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα και αντιτείνοντας: «Μας καταγγείλατε ότι τάζουμε λαγούς με πετραχήλια. Εμείς κάνουμε απολογισμό του έργου μας συνεχώς γιατί υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Σας φαίνεται περίεργο, αλλά έχετε 3,5 χρόνια να το συνηθίσετε».

Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν είναι στην αίθουσα όταν μιλά ο Γιάνης Βαρουφάκης και αναφέρθηκε σε προτροπή που δέχθηκε από τον τελευταίο «να δώσουμε τα πλεονάσματα για να πάρουμε τα εργασιακά. Σοβαρά; Έτσι προέκυψαν τα υπερπλεονάσματα; Ίσως τελικά θα χρειαστεί κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη για να καταλάβουμε τελικά τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015», κατέληξε.

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/2409003779206159/

«Αν η ΕΛΣΤΑΤ πιστοποιεί αποκλιμάκωση της ανεργίας αυτή είναι μία πραγματική διαπίστωση»

Κλείνοντας την ειδική συνεδρίαση για τα εργασιακά στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα ότι ενήργησε σωστά, στο συμβάν που προηγήθηκε με τον κ. Βαρουφάκη.

Χωρίς να ανέβει στο βήμα, ο Μητσοτάκης συνέχισε: «Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές ματιές στα πράγματα, διαφορετική φιλοσοφία στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη, την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας της εργασίας, αυτά είναι απολύτως θεμιτά και αναμενόμενα σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, δεν έχουμε όμως δικαίωμα να αμφισβητούμε τα στοιχεία, τουλάχιστον όπως αυτά δίνονται στη δημοσιότητα από τους επίσημους φορείς του ελληνικού Κράτους».

«Αν η ΕΛΣΤΑΤ πιστοποιεί αποκλιμάκωση της ανεργίας αυτή είναι μία πραγματική διαπίστωση», τόνισε και είπε ότι αναλόγως δεν μπορούν να αμφισβητηθούν τα στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί για παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, όπως δεν αμφισβητούνται ούτε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ.

Απαντώντας σε παρατήρηση του Κυριάκου Βελόπουλου για τους Βορειοηπειρώτες είπε πως πράγματι υπάρχει μια αδικία γιατί «όσοι ήρθαν από την Αλβανία, Έλληνες μέλη της ελληνικής μειονότητας στην πατρίδα μας και στοιχειοθέτησαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν είχαν τη δυνατότητα εκ των πραγμάτων να συμπληρώσουν τα 40 χρόνια καθώς το καθεστώς στην Αλβανία κατέρρευσε το 1989. Οι πιο πολλοί δε ήρθαν στην Ελλάδα από το 1997 και μετά. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που το υπουργείο θα λάβει υπόψη του και θα γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις».

Σε μια από τις τελευταίες παρατηρήσεις του, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος και πάλι στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι «πρώτη φορά βλέπω κοινοβουλευτική ομάδα να χειροκροτεί με ενθουσιασμό τα καταστροφικά σας λάθη».

Κλείνοντας με μια απάντηση σε σχόλια που είχε δεχθεί περί διαφοράς της κεντροδεξιάς παράταξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως «εμείς έχουμε μία άλλη παράδοση στον δικό μας πολιτικό χώρο. Όταν πολιτικός αρχηγός χάνει εκλογές, παραιτείται. Αυτή είναι η δική μας διαφορά».

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/868087623640863/