Μητσοτάκης από Αστόρια: Το 2023 θα ψηφίσετε στον τόπο διαμονής σας

32

«Αισθάνομαι ένας από εσάς και θέλω να με αισθάνεστε κι εσείς δικό σας άνθρωπο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στην Αστόρια το βράδυ της Τετάρτης, στην πρώτη ανοιχτή ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού από το 2000 στην καρδιά του Ελληνισμού των Αμερικής.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήσασταν, είστε, και θα είστε δίπλα στην πατρίδα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, μέσα σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης για τον ομιλητή και όσους κατέκλυσαν το Πολιτιστικό Κέντρο Πέτρος Πατρίδης. «Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί πάντα βάζετε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από κόμματα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ψήφος σας θα προσμετράται κανονικά. Το 2023, όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του προς την Ομογένεια στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Δημητρίου Αστόριας «Πέτρος Γ. Πατρίδης».

«Λόγια του αέρα»

«Η Ελλάδα χρειάζεται τον δυναμισμό και την καθαρή ματιά της Ομογένειας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Έκανε ειδική μνεία στον κ. Αντώνη Διαματάρη, που ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό και τα Εκκλησιαστικά Θέματα.

Όσον αφορά στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της μητέρας πατρίδας και της Ομογένειας, ο πρωθυπουργός, είπε ότι πολλές κουβέντες έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά «συχνά ήταν λόγια του αέρα, χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα».

«Δεν θα σας απογοητεύσουμε», δήλωσε και είπε ότι προσωπικά θέλει συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία για να περιοριστεί δραστικά η γραφειοκρατία στα προξενεία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

«Η πιο σημαντική παρέμβαση»

Χαρακτήρισε την ψήφο των αποδήμων ως την πιο σημαντική παρέμβαση για την σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τους ομογενείς.
Να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον τόπο κατοικίας σας, είπε. Θα νομοθετήσουμε την επιστολική ψήφο ώστε να μπορεί ο κάθε ένας ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζει εξ αποστάσεως, να μην αναγκάζεται να γυρίζει στην πατρίδα και να επωμίζεται το κόστος, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εκανε λόγο για ζήτημα «κομβικής σημασίας, συνολικά για την ποιότητα της δημοκρατίας». Υπενθύμισε ότι υπάρχει σχετική αναφορά στο Σύνταγμα, αλλά χρειάζεται να νομοθετηθεί η ψήφος με κάλπες σε προξενεία ή επιστολική ψήφο, με την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.

Σύντομα θα έχει γύρο επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για το πώς θα πραγματοποιηθεί η ψήφος των αποδήμων, τονίζοντας ότι επί της ουσίας είναι διευκόλυνση και όχι αλλαγή στους εκλογικούς καταλόγους η χορήγηση ιθαγένειας.

«Στο σύνολο των ψήφων στην Ελλάδα»

Ακόμη, υπογράμμισε ότι η ψήφος των αποδήμων, θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψήφων στην Ελλάδα.
Έγιναν ορισμένες προτάσεις να μην προσμετρώνται και να εκλέξετε δυο ή τρεις βουλευτές, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτό «είναι απάτη».
«Αυτό το οποίο θα κάνουμε», πρόσθεσε, «είναι να αυξήσουμε τον αριθμό βουλευτών επικρατείας από τους 12 στους 15 και υποχρεωτικά να είναι κάποιοι εκπρόσωποι της Ομογένειας. Ετσι, να ψηφίζετε τους δικούς σας εκπροσώπους, ώστε να έχει και η Ομογένεια μία εκλεγμένη φωνή εντός της Βουλής» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρέπει να ψηφιστεί από 300 βουλευτές, όχι 200, συνέχισε, εκτιμώντας ότι «το 2023 όταν θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας».

«Αισθάνομαι ένας από εσάς»

«Αισθάνομαι και εγώ ένας από εσάς», είπε, αναφερόμενος στα φοιτητικά του χρόνια στις ΗΠΑ. «Ένιωσα από την πρώτη στιγμή εδώ τον πατριωτισμό και τον δυναμισμό του Ελληνισμού της Αμερικής», τόνισε.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανιδιοτέλειά σας. Θέλω να σας ευχαριστήσω που πάντα βάζετε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από τα κόμματα», δήλωσε. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ξέρουμε ότι έξω από τα σύνορα υπάρχει ακόμη μία Ελλάδα», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν, έχουμε κάθε λόγο να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», συμπλήρωσε, καταχειροκροτούμενος.

Αλλάζει το κλίμα, η κυβέρνηση κινείται πολύ γρήγορα, μειώνει τους φόρους, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για ανόρθωση της χώρας και της αξιοπρέπειάς της. Αυτή η κυβέρνηση, αυτά που είπε προεκλογικά θα τα κάνει, υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης έγινε θερμά δεκτός από τους ομογενείς κατά την άφιξή του.

Τεράστιο ενδιαφέρον

Τις τελευταίες ημέρες είχε εκφραστεί τεράστιο ενδιαφέρον από τα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τα οποία συνέρευσαν και από γειτονικές περιοχές, καθώς επρόκειτο για την πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού σε ανοικτή εκδήλωση στην Αστόρια από το μακρινό 2000, όταν είχε πράξει κάτι ανάλογο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Η εκδήλωση προγραμματίστηκε σε μια εβδομάδα με ιδιαίτερα βεβαρημένο πρόγραμμα για τον κ. Μητσοτάκη.

Οι επαφές του πρωθυπουργού με την Ομογένεια θα συνεχιστούν και σήμερα, όταν θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και θα επισκεφθεί τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του Γενικού Προξενείου.

Τέλος, σημαντικό αναμένεται και το γεύμα με ελληνοαμερικανούς επενδυτές και άλλους, με την κυβερνητική πλευρά να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις έως τώρα επαφές με τους Αμερικανούς επενδυτικούς παράγοντες.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr