Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, Ιερούργησε σήμερα Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023, Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος κάνοντας λόγο στην σημερινή κατά Ματθαίον Ευαγγελική περικοπή, η οποία «παρουσίασε την κατ’ άνθρωπον γενεαλογία του Χριστού, αναφέροντας τις γενναίες που περίμεναν τον Μεσσία του κόσμου», τόνισε πως «ο Χριστός μπήκε στην ιστορία του κόσμου ως ο Μεγάλος Αναμενόμενος».

«Κανένα άλλο πρόσωπο στην παγκόσμια ιστορία δεν προεφητεύθη και κανένα άλλο πρόσωπο δεν προετοιμάσθη για να γίνει ο Σωτήρας της ιστορίας», επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως «όλη η Παλαιά Διαθήκη, από τον Αβραάμ έως της ημέρας εκείνης που ανέτειλε ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, ήταν μία προτύπωση για την μεγάλη ώρα της εισόδου στο χώρο και τον χρόνο του Παναγίου Δημιουργού της ζωής».

«Από τον κήπο της Εδέμ που κατέρρευσε ο άνθρωπος ως προσωπικότις», «ηκούσθη το Πρωτευαγγέλιο αυτού του γεγονότος που θα απολαύσουμε σήμερα την νύχτα, ξημερώματα», είπε την συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως «ο Θεός προείπε τη θαυμαστή Του ενέργεια, την άφατη συγκατάβαση, την απερινόητη μακροθυμία» και πως «ήρθε όχι για να εξουσιάσει και να επιβάλλει, αλλά για να προτρέψει και να συγκινήσει, για να χαρίσει και να ζωογονήσει».

«Αιώνες μετά την παρακοή της Εδέμ, στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, ανέτελλε ο Ήλιος της Δικαιοσύνης Χριστός μέσα στην απέριττη πτωχεία και την άφατη ταπείνωση», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος και τονίζοντας πως «από την ώρα που ακούστηκε το Πρωτευαγγέλιο μέχρι της ημέρες μας πέρασαν γενεές γενεών και πάντοτε όλη η ανθρώπινη οικογένεια είχε στα ώτα της το μήνυμα του Πρωτευαγγελίου», συμπλήρωσε: «Σε όλες τις παραδόσεις υπήρχε πάντοτε η εκζήτηση του αναμενομένου. Ιδιαίτερα στην Παλαιά Διαθήκη, στον λαό του Ισραήλ, οι Προφήτες με τρόπο εκπληκτικής ενάργειας και μοναδικής προσελκύσεως, κατέθεταν την ελπίδα του λαού του Θεού να ζήσει αυτή την ώρα της Ενανθρωπίσεως του Λόγου». «Οι Προφητείες με τρόπο συγκλονιστικό, εναργέστατο, δυναμικό, απερινόητο στοιχειοθετούν τα δρώμενα αυτής της μεγαλειώδους ώρας. Είναι τόσο πολυσήμαντες αυτές οι Προφητείες. Μας δημιουργούν θάμβος και έκσταση».

«Είναι συγκλονιστική η τόσο συγκεκριμένη προσέγγιση από τους Προφήτας της μεγαλειώδους αυτής ώρας», επεσήμανε στην συνέχεια, κάνοντας αναφορά στον Προφήτη Δανιήλ, ο οποίος «εξαγγέλλει επακριβώς την χρονολογία της Ενανθρωπίσεως και της Θείας Γεννήσεως», αλλά και στον Προφήτη Ησαΐα ο οποίος «αναφέρει επακριβώς, καθορισμένα, εξειδικευμένα το Πάθος και τον θάνατο και την προσφορά της ζωής από τον Αναμενόμενο Κύριο της Δόξης». Έκανε λόγο, ακόμα, και για την δική μας παράδοση σημειώνοντας τόσο τους τραγικούς ποιητές όσο και τους μεγάλους σοφούς του γένους μας, οι οποίοι ανέμεναν με αγωνία της μεγάλη αυτή έλευση.

«Είναι το πρόσωπο που θα Γεννηθεί αυτή τη νύχτα και πάλι, ο Μεγάλος Αναμενόμενος. Ο Κύριος της Δόξης που ήλθε για να συντρίψει το θάνατο και τον διάβολο και το ψεύδος, να ανατρέψει κάθε είδους αυτάρκεια και κάθε είδους αυτονόμηση με την εκούσια παράδοση υπέρ της του κόσμου ζωής και Σωτηρίας». «Να μας καταστήσει τέκνα Θεού», «ουρανοπολίτες και μετόχους της θείας ζωής», τόνισε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι Προφητείες για Αυτόν, ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ και Γεννάται ο Κτίστης των απάντων και γίνεται άνθρωπος ο Δημιουργός της οικουμένης».

«Το μεγάλο μυστήριο είναι το πώς εμείς θα υποδεχθούμε τον Αναμενόμενο Κύριο και θα ζήσουμε το θαύμα», σημείωσε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας: «Καλούμαστε να προσλάβουμε φως από τις Προφητείες που πραγματώθηκαν», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος προτρέποντας όλους: «Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας για να εισέλθει μέσα ο Κύριος, για να Γεννηθεί και να ανακλιθεί ο Σωτήρας του κόσμου και θα δείτε ότι θα λάμψει και σε εμάς το αστέρι το φωτεινό της Βηθλεέμ και η ζωή μας θα εξαγγέλλει καθημερινά το καινούριο που περιμένει ο κόσμος μέσα στην καθημερινή αποτυχία της ιστορίας».

Προ της Απολύσεως τελέστηκε αρτοκλασία από την αδελφότητα Κρητών «Η Ομόνοια» παρουσία του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ,οι οποίοι κάθε Κυριακή προ Χριστουγέννων εορτάζουν τούς δέκα εκ Κρήτης Μαρτυρήσαντες Αγίους.

Επίσης χειροθέτησε σε αναγνώστη τον κ. Γεώργιο Χρυσό, ο οποίος είναι πτυχιούχος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στον τομέα των Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, ο οποίος και διακονεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος άκουσε τα κάλαντα από την Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά και μοίρασε δώρα, ενθύμια και παιχνίδια σε μικρούς και μεγάλους που έσπευσαν να του ευχηθούν και να λάβουν την ευχή του για τα Άγια Χριστούγεννα.