“Οι δομές στην Ελλάδα μειώνονται διαρκώς, οι ροές είναι μειωμένες κατά 90% σε σχέση με πέρσι, η χώρα μας ακολουθεί μια ήπια και δίκαιη πολιτική, όμως δείχνουμε έμπρακτα την αποφασιστικότητα μας να μην επιτραπεί στην χώρα μας η είσοδος ανθρώπων που εκμεταλλεύονται οι διακινητές, απέναντι και σε μια προκλητική πολιτική της Τουρκίας, όπως είδαμε και τον Φεβρουάριο”, υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Για τον πληθυσμό όσων διαμένουν σε δομές, ο κ. Μηταράκης είπε ότι έχει μειωθεί σημαντικά, αναφέροντας ότι «συνολικά οι διαμένοντες είναι 50.000 και στα νησιά από 40.000 παλαιότερα τώρα έχουμε 11.000 διαμένοντες».
Διευκρίνισε ο υπουργός ότι, «τους τελευταίους 12 μήνες έχουν φύγει από την Ελλάδα περισσότεροι παράτυποι μετανάστες από όσους έρχονται, έχουμε πλέον ένα θετικό ισοζύγιο».
Σχετικά με τη Μόρια και το Καρά Τεπέ, που παραδόθηκε εκ νέου στον Δήμο Μυτιλήνης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε ότι με κρατική χρηματοδότηση θα γίνει αποκατάσταση του χώρου, που ήταν παλαιότερα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, ενώ όπως είπε, ο χώρος της παλιάς Μόριας, που είναι παλιό στρατόπεδο, εξετάζεται να δοθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να αλλάξει τελείως μορφή η περιοχή.
«Οι ροές παραμένουν σημαντικά μειωμένες σε σταθερή βάση. Αν θα προσπαθήσει ξανά η Τουρκία να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό δεν το ξέρουμε, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι είμαστε έτοιμοι για τέτοιο ενδεχόμενο, όπως έδειξε η αντίδραση μας προ ημερών με τα έξι ταυτόχρονα περιστατικά στην Λέσβο, για είσοδο στην Ελλάδα και με την βοήθεια τουρκικών πλοίων, που απετράπησαν», τόνισε ο κ. Μηταράκης.
Ο ίδιος για τις τουρκικές προκλήσεις υποστήριξε ότι το βασικό είναι ότι πλέον «η Τουρκία αποτελεί ασφαλή χώρα για τους μετανάστες και επομένως δεν υπάρχει λόγος να παρέχουμε άσυλο στην πλειονότητα όσων έρχονται από την Τουρκία», τονίζοντας ότι επιπλέον έχει ισχυροποιηθεί η θέση της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ότι αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού.