Την ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα στο μεταναστευτικό, έχοντας θέσει ως στρατηγικούς στόχους τη μείωση των ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, ανέδειξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται για πολιτική με μετρήσιμα αποτελέσματα, υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης, καθώς σε αυτόν τον ένα χρόνο «οι ροές περιορίσθηκαν κατά 92% το τελευταίο τρίμηνο και στο εξάμηνο κατά 51% στα νησιά μας». Παράλληλα ανέφερε πως «αυξήσαμε την έκδοση αποφάσεων ασύλου κατά 88% και είμαστε ήδη στην αρχή της προσπάθειάς μας, μειώσαμε τους διαμένοντες στις δομές των νησιών κατά 23% και 4% συνολικά στη χώρα από την αρχή της χρονιάς, τη στιγμή που οι μεταφορές από τα νησιά αυξήθηκαν κατά 146% το Α΄ εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2019, καθώς μεταφέρθηκαν 17 χιλιάδες άτομα, όταν πέρσι είχαν μεταφερθεί 7 χιλιάδες μόνο» και σημείωσε πως ακόμα και στην πρώτη φάση της πανδημίας, την αντιμετωπίσαμε χωρίς απώλειες ανθρώπινης ζωής σε δομές».
Ο Νότης Μηταράκης παρουσίασε τις προτεραιότητες του υπουργείου για το επόμενο διάστημα, λέγοντας πως «τα νέα Κέντρα θα προσφέρουν μία βιώσιμη και αξιοπρεπή καθημερινότητα στους αιτούντες άσυλο που θα διαμένουν σε αυτά. Με συστήματα ελεγχόμενης εισόδου και εξόδου και ασφαλείς περιφράξεις, ώστε να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας και στους διαμένοντες και στις τοπικές κοινωνίες. Οι επιστροφές είναι βασικός στόχος της χώρας, αλλά και ζητούμενο της διαπραγμάτευσης του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Μετανάστευσης. Στόχος ο ψηφιακός μετασχηματισμός, και ήδη από τον Ιούνιο λειτουργεί η νέα ψηφιακή πύλη η οποία προσφέρει αυτοκαταγραφή ερωτηματολογίου ασύλου, απελευθερώνοντας περίπου 20 χιλιάδες εργατοώρες, μεταβολή στοιχείων, μειώνοντας την ανάγκη επίσκεψης σε περιφερειακά γραφεία, αλλά και δυνατότητα αναζήτησης του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης».
Ο υπουργός Μετανάστευσης επίσης, προανήγγειλε ότι «σύντομα επιλύουμε ψηφιακά και το θέμα του ΑΦΜ και, επόμενος στόχος, την δυνατότητα απόκτησης τραπεζικού λογαριασμού».
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στην πλατεία Βικτωρίας, λέγοντας πως τα 145 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί εκεί και μεταφέρθηκαν σήμερα, «ήταν δασκαλεμένοι για να κάνουν κατάληψη της πλατείας» και πρόσθεσε ότι ενώ ήταν δικαιούχοι του προγράμματος «Ήλιος» που λειτουργεί από τον Αύγουστο και είχαν ενημερωθεί, επέμεναν να αρνούνται την ένταξή τους σε αυτό. Κατηγόρησε δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το γεγονός αυτό της πλατείας Βικτωρίας. Άλλο τόσο, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πρόσφατα «συμμετείχε σε συλλαλητήριο με ακραίους, με ιαχές για απέλαση του πρωθυπουργού και για έξωση του αρμόδιου υπουργού».
Απαντώντας στις επικρίσεις για την διαχείριση, ο κ. Μηταράκης υπερθεμάτισε των δράσεων του υπουργείου για την ενίσχυση της διαφάνειας, τη μείωση δαπανών και τον ορθολογικό προγραμματισμό. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «φεύγουμε από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που θέσπισε με νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Εμείς διαμορφώνουμε πλέον συμφωνίες – πλαίσιο, ήδη από φέτος, που υιοθετούν τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και όπου χρειάστηκε να εφαρμοστούν κατεπείγουσες διαδικασίες, π.χ. στην κατασκευή έκτακτων δομών, πετύχαμε σημαντική μείωση κόστους σε σχέση με συγκρίσιμα έργα της δικής σας περιόδου. Μειώσεις ύψους 23%. Σε έργα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δική μας στρατηγική, η υπογραφή πολυετών συμφωνιών – πλαίσιο, με ανοικτές διεθνείς διαδικασίες, όπου θα εξασφαλίζεται και η μείωση του κόστους, και η απόλυτη διαφάνεια, και η παροχή αναγκαίων υπηρεσιών σε όλες τις υποδομές του υπουργείου”.
Επέκρινε την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις μετακινήσεις, λέγοντας πως «ο διαγωνισμός μετακινήσεων το 2019, έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, προέβλεπε τη μεταφορά 10.000 ατόμων με κόστος 2,2 εκ. ευρώ, ενώ εμείς με νέο διαγωνισμό το Μάιο, που ολοκληρώθηκε, εξασφαλίσαμε 30.000 μετακινήσεις με κόστος 2,04 εκ. ευρώ. Επιτυγχάνοντας πολύ μεγάλη μείωση δαπανών, άνω του 70%! Στις συμβάσεις διερμηνείας, μετά από 1,5 χρόνο διαδικασίας, ολοκληρώσαμε το διαγωνισμό και έχει ήδη ξεκινήσει η παροχή των υπηρεσιών. Αναλαμβάνουμε φέτος τον έλεγχο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, και το 2021 του ΕΣΤΙΑ παροχές σε χρήμα. Προχωράμε στην αναδιάρθρωσή του με τελικό στόχο την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας. Συγχρόνως, περιορίζουμε σημαντικά το κόστος φιλοξενίας ανά διαθέσιμη θέση και ανά ημέρα. Ενδεικτικά, στην Αττική όπου φιλοξενούνται σήμερα 10 χιλιάδες δικαιούχοι, θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον κατά 6% για τους διαμένοντες σε διαμερίσματα και 9% για τους διαμένοντες σε κτίρια. Αυτό συνεπάγεται την εξοικονόμηση ετησίως τουλάχιστον 1.5 εκ. ευρώ μόνο για την Αττική».
Ο κ. Μηταράκης χαρακτηριστικά είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η “πολιτική σας […] θα σας στοιχειώνει για πάντα, στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Η πολιτική ανοικτών συνόρων, οι απώλειες στη θάλασσα, η δημιουργία δεκάδων δομών και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Κοινή Δήλωση του 2016 που οδήγησε σε συμφόρηση τα νησιά μας… Σήμερα τα νησιά αποσυμφορούνται μέρα με την μέρα, χωρίς ωστόσο να γεμίζει η χώρα με νέες δομές. Μου προκαλεί έκπληξη, όμως, το γεγονός ότι σήμερα μας κουνάτε το δάκτυλο για τα νησιωτικά ΚΥΤ. Για τα κέντρα, δηλαδή, που αποτελούν τα κατεξοχήν μνημεία αναλγησίας που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά μας. Τα αφήσατε εκεί για να θυμόμαστε, όχι μόνο εμείς, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, το ποιος ήταν πραγματικά ο ανθρωπισμός της Αριστεράς” κατέληξε ο υπουργός.
Νωρίτερα ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μουζάλας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ενώ έχετε πολύ μικρές ροές, παραβιάζετε το Κράτος Δικαίου – και για αυτό ελέγχεστε από την Ε.Ε., από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις…». Κάνετε είπε, «αγριότητες χάριν της επικοινωνίας… γιατί έχετε ανάγκη για να παραμείνετε στην εξουσία με τις ψήφους των ακροδεξιών και σε αυτούς και μόνο συνεχώς απολογείστε…». Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο κ. Μουζάλας «θα αναδείξει τις παραβιάσεις που κάνετε εναντίον του Κράτους Δικαίου και του διεθνούς δικαίου και της βαρβαρότητάς σας» αποδίδοντας σε πολιτικές επιλογές το γεγονός ότι ξαναγεμίζουν οι πλατείες όπως αυτή της Βικτώριας. Παράλληλα προειδοποίησε ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης ότι ‘η χώρα μας είναι ασπίδα της Ευρώπης’, είναι εθνικά επικίνδυνο, καθώς οπλίζει τον Ερντογάν, ο οποίος θα το χρησιμοποιήσει όταν το χρειαστεί…».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, επικεντρώθηκε στους ασυνόδευτους ανήλικους, υποστηρίζοντας πως στην πραγματικότητα έχουν αυξηθεί κατά 60%, αλλά αυτό δεν καταγράφεται στα στοιχεία, γιατί η κυβέρνηση εξαίρεσε από τους ανήλικους όσους είναι από 15 ετών και άνω, όπου είναι και η μεγαλύτερή ηλικιακή ομάδα των ανηλίκων που έρχονται στην χώρα μας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, σχολίασε την μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας «επιτυχία μηδέν, χρήματα από την Ευρώπη μηδέν…» και επικεντρώθηκε στις απευθείας αναθέσεις και την «αδιαφάνεια» στην διαχείριση των πόρων.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός εστίασε κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δημιουργεί κλειστά κέντρα – φυλακές, ενώ οι τοπικές κοινωνίες βουλιάζουν. Αυτό που εξοργίζει τους νησιώτες μας, πρόσθεσε, δεν είναι οι μετανάστες αλλά ότι δεν έχετε μια συνεκτική πολιτική, καταδικάζοντάς τους σε παρακμή. Ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε και στις μεγάλες επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος που υπήρξαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες όπως ανέφερε ήταν μακριά από πολιτικές απωθήσεων και «γελοίων και επικίνδυνων πλωτών φραγμάτων που κόστισαν 500.000 ευρώ».
Στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στην Χίο, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, λέγοντας πως εκεί συμβιώνουν άνθρωποι με τρωκτικά, και πως οι τραγικές αυτές συνθήκες εκθέτουν διεθνώς τη χώρα μας.
Η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.