Την κρισιμότητα της Ευρώπης για την Ελλάδα ανέδειξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε κομματική συνάντηση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

«Η Ευρώπη είναι απαραίτητη για την Ελλάδα» είπε ο Νίκος Δένδιας, όχι μόνο για τα κονδύλια με τα οποία γίνονται τα περισσότερα έργα αλλά και «διότι προχωράει να αντιμετωπίσει την πιο μεγάλη πρόκληση, που είναι η κοινή άμυνα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για τα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα από την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και είπε ότι «η Ευρώπη αυτή τη στιγμή, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είδε καθαρά, ότι, αν δεν έχει αμυντικό βραχίονα, δεν πάει πουθενά. Μίλαγε η Φον Ντερ Λάιεν για γεωπολιτική επιτροπή, όμως, όλα αυτά, χωρίς να έχεις δυνατότητες αμυντικής προαγωγής δύναμης, δεν υπάρχουν. Και αν υπάρχει μία χώρα στην Ευρώπη, που έχει τεράστιο συμφέρον, για να μην πω υπαρξιακό συμφέρον, στο να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας, αυτή είναι η Ελλάδα. Γιατί εμείς είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που έχουμε θέμα ζωντανής απειλής, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζει casus belli, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουμε θέμα γεωγραφικής και νομικής διεκδίκησης επί των συνόρων μας. Και δεν μπορούμε να πετύχουμε αμυντικό βραχίονα, αν δεν είμαστε εμείς πρωτεργάτες». 

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στα αμοιβαία οφέλη που μπορεί να προκύψουν από την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία. «Ο πρωθυπουργός έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια και σε αυτό τον τομέα. Μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό είναι οι πρωτεργάτες της νέας προσπάθειας για αμυντική αντιαεροπορική ομπρέλα πάνω από όλη την Ευρώπη. Εμείς στην Ελλάδα κάνουμε τη δουλειά μας, ετοιμάζουμε τη δική μας αντιαεροπορική ομπρέλα, τον δικό μας αντιαεροπορικό, αντι- drone, θόλο, αλλά μπορούμε αυτό να το δείξουμε και στους Ευρωπαίους» είπε. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε στους συνομιλητές τους ότι περνώντας μπροστά από το προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην πλατεία Ευόσμου και χαιρετώντας τα μέλη του, κάποιος του είπε: «Φέρε πίσω τη φρεγάτα». «Δεν μπορώ να φέρω πίσω τη φρεγάτα, γιατί εγώ την έστειλα. Εγώ ήμουν ο κύριος παράγοντας που οργανώθηκε αυτή η επιχείρηση. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις αμυντικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τελικά προστατεύουν εμάς, την Ελλάδα, τους έλληνες πολίτες, τα ελληνικά σύνορα». απάντησε ο Νίκος Δένδιας.

Να βοήθησουν όλοι για να είναι η ΝΔ το πιο ισχυρό κόμμα του ΕΛΚ 

Μιλώντας για την εκλογική μάχη της Κυριακής, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας «να βοηθήσετε την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις εκλογές για να στείλουμε μήνυμα, όπως λένε διάφορα κόμματα: "Στείλε μήνυμα". Μπράβο, σε ποιον να στείλει το μήνυμα και τι να του πει; Δεν υπάρχει μήνυμα που βλάπτει εσένα τον ίδιο που το στέλνεις. Αυτό δεν είναι μήνυμα, είναι αυτοτραυματισμός. Πρέπει λοιπόν όλοι να βοηθήσουν, να είναι η Νέα Δημοκρατία το πιο ισχυρό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Για να έχουμε λόγο και στις επιλογές του αύριο. Για να μπορούμε να στείλουμε στην Ευρώπη τους κατάλληλους ανθρώπους, στις κατάλληλες θέσεις και να επηρεάσουμε τις αποφάσεις, για να προστατέψουμε τελικά αυτό που είναι δικό μας συμφέρον, το εθνικό μας συμφέρον». 

Ο Νίκος Δένδιας ευχαρίστηε τον Απόστολο Τζιτζικώστα τον «περιφερειάρχη του 70%», όπως τον αποκάλεσε, λέγοντας πόσο σημαντική είναι η συμβολή του και σε ευρωπαϊκό επίπεδο περιφερειών, αλλά και η αποτελεσματικότητά του στην απορρόφηση των πόρων για έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τον υπουργό και είπε ότι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για ισχυρή Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 9ης Ιουνίου μεταφέρεται σε όλη την περιφέρεια. 

Στη συνάντηση έδωσαν το παρόν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Κωνσταντινίδης, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου, Κώστα Γκιουλέκας, Δημήτρης Κούβελας, και άλλοι.