«Δεν κόπηκες, σε έκοψε η Κεραμέως». Άλλη μία μεγάλη κουβέντα, από έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα. Άλλη μια ιστορική φράση η οποία εισάγεται αυτοστιγμεί στο απάνθισμα των μεγαλύτερων πολιτικών ρήσεων του τόπου, μαζί με το «Θα παίζουμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν» και το «είχαμε προετοιμαστεί, αλλά οι άλλοι είχαν προετοιμαστεί καλύτερα».
Ο λόγος, βεβαίως, για την απόκριση του Αλέξη Τσίπρα σε νεαρό ο οποίος παραπονέθηκε ότι κόπηκε στις Πανελλήνιες. «Δεν κόπηκες, σε έκοψε η Κεραμέως» τον διόρθωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπληρώσει με αυτοπεποίθηση ότι αν δεν είχε εφαρμόσει η κ. Κεραμέως τη βάση εισαγωγής, «20.000 παιδιά σαν κι εσένα θα μπορούσαν να έχουν περάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο».
Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, σαν γνήσιο παιδί του λαού, αφουγκράζεται την ελληνική κοινωνία – και κυρίως την Ελληνίδα μάνα – και ξεσκεπάζει το βαρύ χτύπημα που φέρει η κυβέρνηση σε όλες τις παιδικές ψυχές: Η υπουργός Παιδείας αποφάσισε, άκουσον άκουσον, ότι όποιος δεν γράφει καλά στις πανελλήνιες εξετάσεις, θα κόβεται!
Καταλαβαίνουμε τι πλήγμα είναι αυτό για την κοινωνία μας; Θα υπάρχουν σπίτια που δεν θα έχουν ούτε έναν πανεπιστήμονα! Θα πηγαίνετε σε συνεργείο αυτοκινήτων και ο υπάλληλος θα ξέρει μόνο από αυτοκίνητα! Ένα πτυχίο δεν θα έχει! Θα ρωτάτε τον σερβιτόρο στην ταβέρνα τι σχολή τελείωσε και δεν θα σας λέει «τελείωσα πολιτική επιστήμη στο Αριστοτέλειο» και μετά δεν θα μπορείτε να απαντήσετε, «εκεί μας κατάντησαν οι αλήτες, κοτζάμ πολιτικός επιστήμων να δουλεύει σε ταβέρνα!». Μιλάμε για ξεκάθαρη επίθεση στον πολιτισμό μας.
Και το πιο σημαντικό: Τι θα κάνουν αμέσως μετά το σχολείο τα παιδιά που έγραψαν κάτω από τη βάση; Αν δεν υπάρχει πλέον η θαλπωρή του Πανεπιστημίου, πού θα τα στείλουμε; Μήπως σε εκείνα τα κάτεργα, τα ΙΕΚ; Μα αυτά έχουν υποχρεωτικές παρουσίες! Αν δεν πάει ο μαθητής που «τον έκοψε η Κεραμέως» στο κλασικό ελληνικό πανεπιστήμιο με τους κομματικούς πάγκους και τους χομπίστες φοιτητές, ποιος θα πάει; Ο αριστούχος;
Αυτά η κ. Κεραμέως καλύτερα να πάει να τα κάνει στις ΗΠΑ ή στην Αγγλία ή σε όποια άλλη νεοφιλελεύθερη χώρα θέλει. Εδώ είναι Ελλάδα. Εδώ Θέλουμε τα παιδιά μας ερασιτέχνες της ζωής μέχρι τα 25 και μετά συμβασιούχους του Δημοσίου. Κανονικούς επαγγελματίες θα φέρουμε από έξω, για να δουλεύουν μαζί με τα κορόιδα του ιδιωτικού τομέα. Γιατί στο Δημόσιο δεν χωράνε όλοι και γιατί, εδώ που τα λέμε, κάποιος πρέπει να δουλεύει. Σαν αναγκαίο κακό…
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τώρα την είχαμε βρει την άκρη μας… Περνούσαμε έξι ξέγνοιαστα χρόνια στο πανεπιστήμιο, μετά χρειαζόμασταν δυο-τρία χρόνια προσαρμογής στην ενηλικίωση, όπου στέλναμε αδιάκοπα αιτήσεις στο ΑΣΕΠ και, αν ήμασταν τυχεροί, πιανόμασταν από κάπου στο δημόσιο τομέα. Αν όχι, μπαίναμε 30+ χρονών στην ιδιωτική οικονομία με την ουρά στα σκέλια, έχοντας όμως πιο πριν περάσει μία ανέμελη δεκαετία.
Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση με τη βάση εισαγωγής για να μας τα ανακατέψει όλα αυτά. Με την κ. Κεραμέως να κόβει τους αδιάβαστους από τα πανεπιστήμια, είναι σαν να θέλει να μας μάθει τι σημαίνει αξιολόγηση από τα είκοσί μας χρόνια! Αν λάβουμε υπόψη και το ότι, την ίδια εποχή, εισάγονται και οι αξιολογήσεις των υπαλλήλων στο Δημόσιο, είναι λες και εδώ υπάρχει οργανωμένο σχέδιο. Είναι, με δυο λόγια, λες και η κυβέρνηση θέλει να γίνουμε μία κανονική, ανεπτυγμένη χώρα…!