Η Ελλάδα είναι σήμερα μία χώρα πολύ πιο ασφαλής. Στις 7 Ιουλίου 2019 εδόθη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη ΝΔ μία ισχυρή εντολή αλλαγών σε όλους τους τομείς πολιτικής. Μεταξύ αυτών και στην ασφάλεια. Από τις γειτονιές, μέχρι τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Μέσα σε δύο χρόνια πραγματοποιήσαμε σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Αλλαγές που δεν έγιναν σε μία περίοδο κανονικότητας, αλλά κατά τη διάρκεια συνεχούς διαχείρισης κρίσεων, από τον Έβρο μέχρι και την πανδημία.
Η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα είχαν σημαντικές ελλείψεις σε εξοπλισμό και σε τεχνολογικά μέσα. Οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής ήταν υποστελεχωμένες. Τα Καταστήματα Κράτησης είχαν σημαντικό ζητήματα ασφάλειας, ενώ στις περισσότερες γειτονιές της Αθήνας η Αστυνομία δεν περιπολούσε. Οι αστοχίες στη διαχείριση φυσικών καταστροφών είχαν κοστίσει σημαντικά στη χώρα.
Στο πρώτο πράγμα που δώσαμε έμφαση ήταν η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Ενισχύθηκαν οι υπηρεσίες πρώτης γραμμής με προσωπικό και η Αστυνομία έχει παρουσία στον δημόσιο χώρο, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά. Στο Κέντρο των πόλεων εφαρμόζεται πρόγραμμα πεζών περιπολιών και περιπολιών με ποδήλατα και scooters. Δεν υπάρχουν πλέον άβατα. Οι γειτονιές επέστρεψαν στους πολίτες και η εγκληματικότητα μειώθηκε δραστικά. Αξίζει να αναφερθεί πως στις κλοπές και στις διαρρήξεις, συγκριτικά με το 2019, υπάρχει μείωση της τάξης του 40%. Οι καταλήψεις εκκενώθηκαν και με το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, προστατεύεται, πλέον, το δικαίωμα στη συνάθροιση χωρίς να κλείνει ο δρόμος και να γίνονται επεισόδια. Εφαρμόζονται με επιτυχία ειδικά σχέδια αστυνόμευσης, όπως αυτό για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δώσαμε έμφαση στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση νέων απειλών και κινδύνων με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως η βία και η παραβατικότητα ανηλίκων, η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική κακοποίηση και το έγκλημα στο διαδίκτυο. Πετύχαμε σημαντικό χτύπημα στην εγχώρια τρομοκρατία με τις συλλήψεις κατηγορουμένων.
Ο δεύτερος τομέας των αλλαγών είναι αυτός της ασφάλειας συνόρων. Η Ελλάδα προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της, τα οποία είναι εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό έγινε αισθητό με τον πλέον έντονο τρόπο κατά τη διάρκεια της κρίσης στον Έβρο. Κατασκευάσαμε φράχτη 38 χιλιομέτρων στον Έβρο, προσλάβαμε νέους συνοριοφύλακες και εξοπλίσαμε το προσωπικό με τεχνολογικά μέσα και εφόδια για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Σε λίγους μήνες τίθεται σε εφαρμογή και το σύστημα ολοκληρωμένης επιτήρησης των χερσαίων συνόρων.
Αλλάξαμε ριζικά την Πολιτική Προστασία. Η χώρα απέκτησε ένα θεσμικό πλαίσιο, τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Καταστροφών. Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει νέα και αποτελεσματικά σχέδια για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Σύγχρονα εναέρια και επίγεια μέσα αξιοποιούνται για την πυρόσβεση, ενώ οι νέες τεχνολογίες αποτελούν πλέον σημαντικόεργαλείο.
Ενισχύσαμε την ασφάλεια και τους ελέγχους στα Καταστήματα Κράτησης. Υλοποιούμε νέα σωφρονιστική πολιτική με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με έμφαση στη μετασωφρονιστική μέριμνα. Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού και εγκαινιάσαμε τη λειτουργία νέων και σύγχρονων Καταστημάτων Κράτησης.
Το πρώτο βήμα ήταν να κάνουμε την Ελλάδα μία χώρα πιο ασφαλή. Αυτό που έπεται και το οποίο θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες, με την ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι η ριζική μεταρρύθμιση του τομέα Εσωτερικής Ασφάλειας στην Ελλάδα με έμφαση στην ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας, στη διαχείριση κρίσεων, στην έρευνα και στην καινοτομία για την αντιμετώπιση του εγκλήματος καθώς και στη ριζική αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης.
- Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, γράφει για tomanifesto.gr