Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φιλοξένησε την εκδήλωση για το Μέλλον της Ευρώπης στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και οι πολίτες που συμμετείχαν στις εργασίες της διάσκεψης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε ο τρόπος με τον οποίο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δίνουν συνέχεια στις προτάσεις της διάσκεψης.
Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Roberta Metsola τόνισε : «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συμβάλει στην υλοποίηση των προτάσεων της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης προς το συμφέρον των 450 εκατομμυρίων ευρωπαίων που εκπροσωπεί. Η υλοποίηση του οράματός μας απαιτεί θάρρος. Όσον αφορά στην εφαρμογή των προτάσεων των πολιτών, καμία πρόταση για αλλαγές δεν θα πρέπει να θεωρείται εκτός ορίων. Η διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και οι προτάσεις που υπέβαλε δεν τελειώνουν εδώ. Δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για το μέλλον. Δεν υπάρχει λίστα με δράσεις που πρέπει να ολοκληρώσουμε. Το μέλλον είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Το ίδιο και η Ένωσή μας.»
Ο κ. Guy Verhofstadt, με τη θεσμική ιδιότητά του τέως συμπροέδρου της διάσκεψης, σχολίασε: «Σε περιόδους ανασφάλειας, η πολιτική χρειάζεται ένα όραμα για το τι έρχεται. Με τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, οι πολίτες έδειξαν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Είναι η στιγμή να συζητήσουμε τι κάναμε εμείς, οι πολιτικοί, με τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε μαζί πέρυσι, και να κοιτάξουμε μπροστά. Επειδή η δέσμευσή μας δεν έχει τελειώσει ακόμα: πρέπει να συνεχίσουμε να υλοποιούμε όχι μόνο τις προτάσεις αλλά και το πνεύμα με το οποίο γράφτηκαν – μια νέα ιδέα για την Ευρώπη, που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος.»
Η συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συνεπειών της στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων, καθώς και την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία για την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας στην ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να κάνει ότι χρειάζεται για να διασφαλίσει ότι εκπληρώνει τη βασική αποστολή ως το σώμα που αντιπροσωπεύει το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή να διασφαλίζει τη λογοδοσία στην ΕΕ.
Οι 49 προτάσεις της διάσκεψης περιλαμβάνουν περισσότερα από 300 μέτρα για τον τρόπο επίτευξής τους, σε εννέα θεματικές ενότητες, με βάση τις συστάσεις των ευρωπαϊκών και εθνικών ομάδων πολιτών, καθώς και στοιχεία από εθνικές εκδηλώσεις, την πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα και συζητήσεις στο πλαίσιο εννέα θεματικών ομάδων εργασίας και της ολομέλειας.
Τα τρία θεσμικά όργανα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εφαρμογής και παρακολούθησης των προτάσεων της διάσκεψης, σύμφωνα με τις
αρμοδιότητες που τους αντιστοιχούν.
Το μέλλον της Ευρώπης είναι στα χέρια των πολιτών και καλούνται τα θεσμικά όργανα να ακολουθήσουν και να εφαρμόσουν τα πορίσματα της διάσκεψης. Είναι μια ωραία ευκαιρία η Ευρώπη να φύγει μπροστά και να αποκτήσει τη χαμένη αίγλη της.
*Ο Κων/νος Σ. Μαργαρίτης είναι Δημοσιογράφος