Την ώρα που η Ανγκελα Μέρκελ Φροντίζει για την υστεροφημία της, παραλαμβάνοντας από τον Σι Τζινπίνγκ το βραβείο του «Παλαιού Φίλου της Κίνας», με το οποίο έχουν τιμηθεί στο παρελθόν ο Φιντέλ Κάστρο και ο Ρίτσαρντ Νίξον, στο Βερολίνο αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση με καγκελάριο τον Ολαφ Σολις πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι (Grunen) και Φιλελεύθεροι (FDP) αποφάσισαν να περάσουν την επόμενη εβδομάδα από το στάδιο των διερευνητικών στις επίσημες συνομιλίες.

«Το πεδίο των κοινών μας απόψεων διευρύνθηκε και το πεδίο των αντιθέσεών μας συρρικνώθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας των Πρασίνων, Μίκαελ Κέλνερ. Πιο συγκρατημένος ο Φιλελεύθερος ομόλογός του, Φόλερ Βίσινγκ, χαρακτήρισε κρίσιμη για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων τη σημερινή συνάντηση των τριών κομμάτων στο Βερολίνο: «Είναι γεγονός», είπε, «ότι συνομιλούμε μεταξύ μας με ευγένεια και πρακτικό πνεύμα, αλλά η ώρα της αλήθειας θα φτάσει όταν κληθούμε να γράψουμε στο χαρτί το κυβερνητικό πρόγραμμα». Οσο κι αν υπάρχει το αρνητικό προηγούμενο του 2017, όταν το FDP τίναξε στον αέρα την τελευταία στιγμή το συνασπισμό «Τζαμάικα» με CDU/C5U και Πράσινους, αυτή τη φορά τα πράγματα έχουν προχωρήσει τόσο πολύ ώστε ο γερμανικός Τύπος να επιδίδεται σε «υπουργολογία».

Για διακοπές

Ανάμεσα στους υποψηφίους για τα χαρτοφυλάκια ξεχωρίζει μια ένθερμη φίλη της Ελλάδας (τουλάχιστον ως προορισμό θερινών διακοπών), η πρώην δήμαρχος του Ντίσελντορφ και αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων, Μαρί Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν. Ο γερμανικός Τύπος την προβάλλει ως φαβορί για το υπουργείο Αμυνας, αν το κόμμα της τελικά το εξασφαλίσει στη μοιρασιά, ή το Δικαιοσύνης. Εδώ και 30 χρόνια η πολιτικός με το δυσπρόφερτο όνομα, όπως η δυνάμει Χριστιανοδημοκράτισσα προκάτοχός της στο υπ. Αμυνας, Ανεγκρέι Κραμπ-Καρενμπάουερ, περνά τις καλοκαιρινές διακοπές της στην Ελλάδα, συνήθως με μια μηχανή μεγάλου κυβισμού. Μάλιστα, το ταραγμένο καλοκαίρι του 2015 η Στρακ-Τσίμερμαν είχε απομονωθεί στους Αρκιούς και πρόλαβε οριακά την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ για πρόγραμμα βοήθειας 86 δισ. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Αμυνας διεκδικεί και ο γενικός γραμματέας του SPD, Λαρς Κλίνγκμπάϊλ. Προέρχεται από οικογένεια στρατιωτικών αλλά υπηρέτησε εναλλακτική θητεία, όπως πολλοί Γερμανοί.

Σε πρακτικό επίπεδο, η αγάπη της Μαρί Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν για την Ελλάδα μπορεί να μην έχει αντίκρισμα, καθώς ο αρχηγός του κόμματός της, Κρίστιαν Λίντνερ, τάχθηκε στο παρελθόν υπέρ του Grexit, παραμένοντας οπαδός της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στη Γερμανία. Για το υπουργείο Οικονομικών δίνεται σκληρή μάχη, καθώς ο Λίντνερ εξακολουθεί να το διεκδικεί για τον εαυτό του, με ανταγωνιστή τον δυναμικό συμπρόεδρο των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπακ. Οι δύο άνδρες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την κοινωνική πολιτική, το χρέος της ευρωζώνης κ.λπ., με τον Σολτς να κλίνει προς την άποψη των Πράσινων. Αυτό σημαίνει πως αν ο Λίντνερ πάρει τελικά το υπουργείο Οικονομικών, για να συνεχίσει, όπως φιλοδοξεί, την πολιτική του Σόιμπλε, θα χρειαστεί να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, τουλάχιστον στο θέμα της φορολόγησης των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων, που αποτελεί γι’ αυτόν ταμπού.

Προσφυγικό

Ο γερμανικός Τύπος προβλέπει ότι στο υπουργικό συμβούλιο θα υπάρχουν πολλές γυναίκες. Μια από αυτές θα είναι στο υπ. Εσωτερικών η Σοσιαλδημοκράτισσα, απερχόμενη υπουργός Δικαιοσύνης, Κριστίνε Λάμπρεχτ, που θα ασχοληθεί με το καυτό ζήτημα του προσφυγικού. Υψηλά πόστα αναμένεται να καταλάβει και το ηγετικό δίδυμο των Πρασίνων. Η υποψήφια καγκελάριος Αναλένα Μπέρμποκ προορίζεται μάλλον για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με τον Ρόμπερτ Χάμπακ να αναλαμβάνει αντικαταστάτης του Χάικο Μάας στο υπουργείο Εξωτερικών – εκτός αν κάνει την έκπληξη και «κλέψει» το Οικονομικών από τον Λίντνερ. Ο Χάμπακ θα είναι ο δεύτερος Πράσινος επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μετά τον Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος «ευλόγησε» τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το 1999. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα επιμείνει στη διακοπή της πώλησης υποβρυχίων, αρμάτων και άλλου πολεμικού υλικού στην «παραβατική» Τουρκία, όπως επιτάσσει η πάγια θέση των Γερμανών οικολόγων. Συγγραφέας και μεταφραστής βιβλίων, με ροπή προς τη φιλοσοφία, μεγαλωμένος στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας, ο Χάμπακ δεν έχει πρόβλημα να «τσαλακώσει» τη δημόσια εικόνα του και να φωτογραφηθεί ξυπόλητος στην παραλία. Ανήκει πάντως στην πιο μετριοπαθή πτέρυγα των Πρασίνων και εξελίσσεται με τα χρόνια σε ηγετική φυσιογνωμία, όπως παλαιότερα ο Γιόσκα Φίσερ. Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Καρλ Λάουτερμπαχ, ο οποίος στη διάρκεια της πανδημίας είχε συνεχή τηλεοπτική παρουσία, εκφράζοντας πολύ αυστηρές θέσεις για τα περιοριστικά μέτρα και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος